Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Ο ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ΧΡΟΝΗ ΑΗΔΟΝΪΔΗ

Τον Χρόνη Αηδονίδη, την γλυκόφθογγο λύρα της Θράκης, τίμησε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, στην Καρωτή Διδυμοτείχου, την γενέτειρα του μοναδικού και ανεπανάληπτου αυτού δασκάλου της θρακικής μούσας που είναι στο πανελλήνιο καταξιωμένος.
Ο Χρόνης Αηδονίδης γεννήθηκε στην Καρωτή το 1928 από πατέρα Ιερέα, ο οποίος και του έδωσε τα πρώτα μαθήματα ψαλτικής. Αλλά και η καλλίφωνη μητέρα του Χρυσάνθη ήταν αυτή που του μετέδωσε την αγάπη για την ψαλτική και την παραδοσιακή μουσική αφού τον ανέθρεψε μέσα σε παραδοσιακούς σκοπούς και εκκλησιαστικούς ύμνους.

Το πρωί ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός λειτούργησε στον ενοριακό Ναό του Αγ. Γεωργίου Καρωτής και χειροθέτησε Πρωτοπρεσβύτερο τον Εφημέριο της Ενορίας π. Γεώργιο Γραμμενίδη, αφού πρώτα εξήρε το ήθος και την εργατικότητα του στα 41 χρόνια της ιερωσύνης του. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μιλώντας για τον Χρόνη Αηδονίδη σημείωσε τη συμβολή του για τη διατήρηση της παραδοσιακής θρακικής μουσικής που έχει τις ρίζες της στον Ορφέα και του απένειμε τιμητική διάκριση.
Για το μουσικό του δάσκαλο μίλησε επίκαιρα ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Διδυμοτείχου και καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής κ. Χρήστος Κισσούδης. Με σεμνότητα αντιφώνησε ο τιμώμενος, ο οποίος με καταφανή συγκίνηση ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την τιμητική αυτή εκδήλωση και σημείωσε ότι ενώ έχει πολλές διακρίσεις, αυτή είναι η πρώτη που δέχεται από την Εκκλησία και μάλιστα στον τόπο που γεννήθηκε, εκεί που ανετράφη από τον ιερέα πατέρα του και είχε τα πρώτα μουσικά ακούσματα στο αναλόγιο αυτού του ίδιου Ναού.
Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Χρ. Τοκαμάνης, ο Πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Καρωτής και ο Διοικητής της Στρατιωτικής Μονάδος που εδρεύει στην Καρωτή. Ακλούθησε στο προαύλιο του Ναού μουσικοχορευτική εκδήλωση και δεξίωση.
Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας παρέστη σε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου των Δημ. Κιηγμά και Γεωργίου Ριζιώτη « Αδριανούπολη – Κάραγατς – Νέα Ορεστιάδα: Μία πόλη» στο πολιτιστικό πολύκεντρο του Δήμου Ορεστιάδος που έγινε στα πλαίσια των «ΟΡΕΣΤΕΊΩΝ 2010».

ΠΗΓΗ: Ρομφαία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID