Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2009

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ Ν.ΕΒΡΟΥ

1. Ζωναράδικος
Θρακιώτικος χορός, που χορεύεται με διάφορες μορφές, σε όλη τη Θράκη και ειδικά στον Έβρο αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου έχουν εγκατασταθεί πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία. Οφείλει την ονομασία του στη λαβή που χρησιμοποιούν οι χορευτές. Χορεύεται από άνδρες και γυναίκες· οι άνδρες πιάνονται στην αρχή ο ένας μετά τον άλλον και ακολουθούν οι γυναίκες.

2. Μπαϊτούσκα
Είναι ζωηρός χορός που χορεύεται από άνδρες και γυναίκες σ’ ολόκληρο τον Έβρο. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την ερμηνεία γης ονομασίας του χορού. Αν η λέξη έχει σλαβική καταγωγή, τότε σημαίνει πάει ίσια, ενώ αν η ρίζα της λέξης είναι τούρκικη, τότε σημαίνει τον άνθρωπο που δεν περπατά ίσια, κουτσαίνει χωρίς να είναι κουτσός.
Ο χορός έχει δέκα βήματα, τα οποία τα χωρίζουμε σε τρία μέρη: Αντίθετα από τη φορά, επιτόπου και προς τη φορά.

Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2009

Σαμοθρακη


Ο νομός Έβρου διαθέτει επίσης ένα νησί! Η Σαμοθρακη ανήκει γεωγραφικά και διοικητικά στο νομό Έβρου. Ένα καταπληκτικό νησί για καλοκαιρινές και όχι μ΄νο διακοπές!

απο τα πιο όμορφα τοπία του νησιού ο καταρράκτης του φονιά!

Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2009

Πολεις του Νομου

Πρωτεύουσα του νομου Εβρου ειναι η Αλεξανδρουπολη, η οποια ειναι και η μεγαλυτερη πολη του νομου! ακολουθουν σε σειρα πληθυσμου η Ορεστιαδα, το Διδυμότειχο, το Σουφλί και οι Φέρρες! Αυτες αποτελούν και τις κύριες πόλεις του νομού Έβρου!


Σύντομα αναλυτική παρουσίαση και φωτογραφικό υλικό για όλες τις περιοχές του νομού μας!

Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2009

Επειδή αγαπάμε τον τόπο μας, τον τόπο στον οποίο γεννηθήκαμε.. και όπου και να είμαστε νοσταλγούμε τα πάτρια εδάφη μας και τα δικά μας άτομα!!
Εδώ παρακάτω σας παραθέτουμε το Ν. Έβρο:

Μέστη(Mesti),Πέραμα( Perama),Κόμαρος( Komaros),Άυρα (Avra), Ατάρνη(Atarni),Μεσημβρία( Mesimvria),Πανόραμα (Panorama),Δίκελλα( Dikella),
Πλάκα( Plaka),Συκορράχη (Sikorahi),Σταθμός( Stathmos),Κίρκη( Kirki),Μάκρη( Makri),
Νέα Χηλή(Nea Hili),Παλαγία( Palagia),Νέα Μαϊστρος( Nea Maistros),
Αμφιτρίτη(Amfitr
iti), Αλεξανδρούπολη(Alexandroupoli),Αισύμη(Aisimi),Άβαντας(Avantas), Δορικό(Doriko),Αετοχώρι (Aetohori),Αγνάντια (Agnadia), Άνθεια(Antheia),
Απαλός (Apalos),Νίψα (Nipsa),Λουτρά (Loutra Trianoupolis),Δορίσκος (Doriskos),
Λουτρός (Loutros),Πεύκα (Pefka),Μοναστηράκι (Monastiraki), Φέρες(Feres),Πυλαία (Pilaia),Μελία (Melia),Κοίλα (Koila), Καβησσός(Kavisos),Πόρος (Poros),
Αρδάνιο (Ardanio),Ιτέα (Itea),Τριφύλλι (Trifilli),Πέπλος (Peplos),Κήποι (Kipoi), Γεμιστή(Gemisti),Ταύρη (Tavri),Βρυσούλα(Vrisoula)
, Θυμαριά(Thimaria),
Τυχερό (Tihero),Προβατώνας (Provatonas),Λευκίμη (Lefkimi),Φυλακτό (Filakto),
Λύρα (Lira),Λαγυνά (Lagina),Λυκόφη (Likofos),Κορνοφωλιά (Kornofolia),
Δαδιά (Dadia),Λεπτοκαρυά (Leptokarya), Πεσσάνη(Pessani),
Κοτρονιά (Kotronia),Σουφλί (Soufli), Γιαννούλη(Giannouli),Σιδηρ
ώ (Sidiro),Μάντρα (Mandra), Αγριάνη(Agriani),Πρωτοκλήσι (Protoklisi),Κυριακή (Kiriaki),
Μικρό Δέρειο(Mikro Dereio),Ρούσσα (Roussa),Γονικό (Goniko),
Σιδηροχώρι (Sidirohori),Μεγάλο Δέρειο (Megalo Dereio),Λάβαρα (Lavara),
Αμόριο (Amorio),Μαυροκλήσι (Mavroklissi),Ψαθάδες (Psathades),
Ζωοδόχος Πηγή (Z.Pigi),Ασβεστάδες (Asvestades),Κόρυμβος (Korimvos), Διδυμότειχο(Didymoteiho),Κ
ουφόβουνο (Koufovouno), Κυανή(Kiani),
Ασπρονέρι (Asproneri),Βρυσικά (Vrisika), Σαύρα(Savra),Παλιούρι(Pali
ouri),
Μεταξάδες (Metaxades), Ελληνοχώρι(Ellinohori),Πρα
γγί (Praggi),Ισαάκιο (Isaakio), Πετράδες(Petrades),Καροτή (Karoti),Μάνη (Mani), Ελαφοχώρι(Elafohori),
Λάδη (Ladi),Αλεποχώρι (Alepohori), Σταθμός(Stathmos),Πύθειο (Pithio),Ασημένιο (Asimenio), Σοφικό(Sofiko),Θούριο (Thourio),Νέο Χειμώνιο (Neo Himonio),
Παλαιά Σαγήνη (Palaia Sagini),Ορεστιάδα (Orestiada),Θηρέα (Thirea),
Λαγός (Lagos),Αμπελάκια (Ambelakia),Ποιμενικό (Pimeniko),Σιτοχώρι (Sitohori),
Νέος Πύργος (Neos Pirgos),Λεπτή (Lepti),Νεοχώρι (Neohori), Χιονάδες(Hionades),
Μεγάλη Δοξιπάρα (Megali Doxipara), Χάνδρας(Handras),Δόξα (Doxa),
Χελιδόνα (Helidona),Ζώνη (Zoni),Μικρή Δοξιπάρα (Mikri Doxipara),Βάλτος (Valtos), Σάκκος(Sakkos),Καβήλη (Kavili),Νέα Βύσσα (Nea Vissa), Στέρνα(Sterna),
Καστανιές (Kastanies),Ρίζια (Rizia), Κέραμος(Keramos),Πλάτη (Plati),
Άρζος (Arzos),Καναδάς (Kanadas),Ελιά (Elea),Φυλάκιο(Filakio),Κο
μάρα (Komara), Θεραπιό(Therapio),Μηλιά (Milia),Κυπρίνος (Kiprinos), Αμμόβουνο(Ammobouno),Γαλήνη(Galini),Κριός (Krios), Μαράσια(Marasia),
Σπήλαιο (Spileo),Πεντάλοφος (Pendalofos),Πετρωτά (Petrota),Πτελαία (Ptelea),
Πάλη (Palli),Δίκεα (Dikea),Δίλοφος (Dilofos),Ορμένιο (Ormenio)!!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ!! ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΝ!! ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΒΡΟΣ POWER!!

Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2009

Ο ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ

Ο Νομός 'Εβρου είναι από τους μεγαλύτερους της χώρας και βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας και σε ιδιαίτερα στρατηγικό σημείο. Ο 'Εβρος χαρακτηρίζεται για τις φυσικές του ομορφιές αλλά και για τις περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος όπως το Δέλτα του ποταμού 'Εβρου, το Δάσος της Δαδιάς, τη Σαμοθράκη αλλά και για τα σημαντικά μνημεία ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Υπάρχουν επίσης θαυμάσιες παραλίες και σύγχρονες τουριστικές μονάδες αλλά προσφέρονται και εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ιαματικός, φυσιολατρικός κ.λ.π.

Πύλη της Ευρώπης προς την Ανατολή και ο μεγαλύτερος νομός της Θράκης, ο Νομός Εβρου είναι ο βορειοανατολικότερος της Ελλάδας, στην οποία ενσωματώθηκε το Μάιο του 1920 μετά την εφαρμογή της Συνθήκης των Σεβρών (1919). Προς βορράν και βορειοδυτικά συνορεύει με τη Βουλγαρία, προς ανατολάς με την Τουρκία, με φυσική μεθόρια γραμμή τον ποταμό από τον οποίο έλαβε το όνομά του. Στα δυτικά γειτνιάζει με το Νομό Ροδόπης και νότια βρέχεται από το Θρακικό πέλαγος.
Η συνολική έκταση του νομού είναι 4.242τ.χμ., ενώ, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή (1991), ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 148.486 κατοίκους. Οπως και στην υπόλοιπη Θράκη, μεγάλο μέρος του πληθυσμού προήλθε από την αναγκαστική ανταλλαγή πληθυσμών που συνόδευσε την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης (1923).
Διοικητικά, ο Νομός Εβρου διαιρείται σε πέντε επαρχίες (Αλεξανδρούπολης, Διδυμότειχου, Σαμοθράκης, Σουφλίου και Ορεστιάδας), οι οποίες αποτελούνται από 13 δήμους και 176 οικισμούς, με πρωτεύουσα την πόλη της Αλεξανδρούπολης, το μοναδικό μεγάλο λιμάνι της Θράκης και ο σπουδαιότερος συγκοινωνιακός και εμπορικός κόμβος της περιοχής.

Η γεωγραφική θέση του νομού και η μορφολογία του εδάφους του, σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες και τις ήπιες ανθρωπογενείς επιδράσεις, συντελούν στην ύπαρξη μοναδικής βιοποικιλότητας, από τις πιο πλούσιες σε όλη την Ευρώπη. Τόσο στη χλωρίδα όσο και στην πανίδα συγκαταλέγονται σπάνια είδη, πολλά από τα οποία είναι υπό εξαφάνιση, με αποτέλεσμα σημαντικά τμήματα του νομού, όπως το Δάσος της Δαδιάς και το Δέλτα του Εβρου, να έχουν ανακηρυχθεί προστατευόμενοι βιότοποι που διέπονται από τη διεθνή και την ελληνική νομοθεσία.

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID