Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010

«Άφραστον Θαύμα» το ΝΕΟ ΔΙΠΛΟ CD TOY ΧΡΟΝΗ ΑΗΔΟΝΙΔΗ


Ο Χρόνης Αηδονίδης, ο κορυφαίος δάσκαλος της παράδοσης, και η ψάλτρια και μαθήτριά του στο παραδοσιακό τραγούδι Νεκταρία Καραντζή, αποδίδουν με κατάνυξη βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους και έναν λαϊκό θρήνο της Μ. Εβδομάδας, στο νέο διπλό cd με τίτλο «Άφραστον Θαύμα» που κυκλοφορεί από την Legend (7/ΕΠΤΑ). Συμμετέχει φιλικά ο πρωτοψάλτης και δάσκαλος της βυζαντινής μουσικής Δημήτρης Βερύκιος.


Σημείωμα του Χ. Αηδονίδη

Σημείωμα του Χρόνη Αηδονίδη στο ένθετο του cd:
«Ευχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε, για μία ακόμη φορά, να ηχογραφήσω βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους, ένα όνειρο που είχα από μικρό παιδί, απ’ όταν μάθαινα βυζαντινή μουσική κοντά στον ιερέα πατέρα μου. Το δημοτικό τραγούδι βέβαια που υπηρέτησα όλα αυτά τα -πενήντα και πλέον- χρόνια δεν είναι παρά η «δίδυμη αδελφή» της βυζαντινής μουσικής. Ως δίδυμες αδελφές αυτές οι δύο τέχνες έχουν σίγουρα πολλές ομοιότητες αλλά και κάποιες διαφορές. Η ουσία όμως είναι ότι είναι παιδιά της ίδιας μάνας: της ελληνικής μουσικής μας.
Φροντίδα και μέλημά μου, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι στην προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης στις επόμενες γενιές αυτού του μουσικού θησαυρού. Γι’ αυτό χαίρομαι από καρδιάς που συνοδοιπόρος μου, και σε αυτό το έργο, είναι η Νεκταρία Καραντζή. Η σκέψη ότι η εκλεκτή μου μαθήτρια και πλέον συνεργάτιδα συνεχίζει το δικό μου έργο στην αλυσίδα της μακραίωνης ελληνικής μουσικής παράδοσης, με αναπαύει.
Ο διπλός αυτός δίσκος περιέχει επιλογές βυζαντινών εκκλησιαστικών μελών σε ανάμικτη σειρά, κυρίως από τα ψαλλόμενα της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά όχι μόνο, όπως και έναν πολύ γνωστό λαϊκό θρήνο της Μ. Παράσκευης. Έχουμε επίσης για μια ακόμη φορά, τη χαρά να μας συνοδεύει ο Πρωτοψάλτης, καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής, φιλόλογος και θεολόγος Δημήτρης Βερύκιος, τον οποίο από καρδιάς ευχαριστώ για την πολύτιμη υποστήριξη και βοήθειά του.
Ευχαριστώ τέλος την εταιρεία και ιδιαίτερα τον παραγωγό μας Ηλία Μπενέτο, για την αμέριστη συμπαράστασή τους και την τόλμη τους να εκδίδουν, χωρίς ενδοιασμούς, σε αυτούς τους «εμπορικούς» καιρούς, τέτοιες μουσικές «αντιεμπορικές», πάντα όμως διαχρονικές και πολύτιμες και πάνω απ’ όλα ακραιφνώς ελληνικές.Ευχαριστώ κι εσάς όλους, που κρατάτε στα χέρια σας αυτό το άλμπουμ, για την αγάπη σας»


Συναυλία βυζαντινής μουσικής στην Αττική

Ένα μουσικό πασχαλινό οδοιπορικό, μέσα από τη μυσταγωγία των βυζαντινών εκκλησιαστικών ύμνων και τη νοσταλγική ομορφιά των ψαλτοτράγουδων της ελληνικής μουσικής παράδοσης υπόσχονται να παρουσιάσουν ο Χρόνης Αηδονίδης και η Νεκταρία Καραντζή, το Σάββατο του Λαζάρου, 27/3/2010, στο Θέατρο του Δήμου Λυκόβρυσης. Θα συμμετέχει ο καθηγητής βυζαντινής μουσικής, πρωτοψάλτης, φιλόλογος και θεολόγος κ. Δημήτρης Βερύκιος
Κατανυκτικές ερμηνείες βυζαντινών ύμνων, θρήνοι της Μεγάλης Παρασκευής και παραδοσιακά ψαλτοτράγουδα, φτιαγμένα από την αυθεντική πένα του ανώνυμου λαϊκού ποιητή έχουν τον κύριο ρόλο στο πρόγραμμα. Τους καλλιτέχνες συνοδεύει μικρός βυζαντινός χορός ισοκρατών και παραδοσιακή ορχήστρα.

Συναυλία και στον Ιανό

Ένα μουσικό πασχαλινό οδοιπορικό, μέσα από τη μυσταγωγία των βυζαντινών εκκλησιαστικών ύμνων και τη νοσταλγική ομορφιά των ψαλτοτράγουδων της ελληνικής μουσικής παράδοσης υπόσχονται να παρουσιάσουν ο Χρόνης Αηδονίδης και η Νεκταρία Καραντζή, στον φιλόξενο χώρο του Βιβλιοπωλείου των εκδόσεων ΙΑΝΟΣ στο κέντρο της Αθήνας (Σταδίου 24), τη Μ. Τετάρτη, στις 21:00. Θα συμμετέχει ο καθηγητής βυζαντινής μουσικής, πρωτοψάλτης, φιλόλογος και θεολόγος κ. Δημήτρης Βερύκιος.
Κατανυκτικές ερμηνείες βυζαντινών ύμνων, θρήνοι της Μεγάλης Παρασκευής και παραδοσιακά ψαλτοτράγουδα, φτιαγμένα από την αυθεντική πένα του ανώνυμου λαϊκού ποιητή έχουν τον κύριο ρόλο στο πρόγραμμα. Τους καλλιτέχνες συνοδεύει μικρός βυζαντινός χορός ισοκρατών και παραδοσιακή ορχήστρα.

1 σχόλιο:

 1. εξων απο τον χρυσανθο [ποντιο]
  ο θεος προικισε κ αυτον τον
  χρονη αηδονιδη με αυτη την μαγευτικη φωνη .εγω τον ξερω απο
  την μαννα μου που ειναι γενημενη
  στην ορεστιαδα το πατρικο της ειναι εκει που ηπαρχη τωρα η εθνικη τραπεζα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID