Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ


ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
Όταν η δράση συναντά την διασκέδαση!

«Όταν σε καθοδηγεί η αγάπη για κάτι και μια τρελή ιδέα γίνεται πραγματικότητα δημιουργούνται όμορφα πράγματα». Έτσι ξεκίνησε και αυτός ο όμιλος. Μία ιδέα λίγων που κατέληξε να είναι το όνειρο πολλών και με συλλογική προσπάθεια το όνειρο αυτό έγινε πραγματικότητα. Το 2002 άρχισε η διστακτική προσπάθεια μιας παρέας για την δημιουργία ενός Αθλητικού Σωματείου το οποίο θα εξυπηρετούσε την λαχτάρα τους για την σκοποβολή. Μετά από ενάμιση χρόνο προσπαθειών και γραφειοκρατίας μπήκε επιτέλους το κλειδί επίσημα στην πόρτα των γραφείων. Και το όνομα αυτού: ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ.

Τότε ήμασταν πολύ περήφανοι για το κατόρθωμά μας αλλά δεν ξέραμε τι μας περιμένει στην συνέχεια. Ευτυχώς η συμπαράσταση κάποιον τοπικών φορέων και η σημαντική βοήθεια των χορηγών μας, δώσανε καρπούς στις προσπάθειές μας και μέσα σε λίγο καιρό πραγματοποιήθηκε και η πρώτη βολή – προπόνησή μας. Από τότε μέχρι σήμερα οι προπονήσεις έχουν γίνει συνήθεια στα μέλη μας και οι αγώνες είναι πόθος. Όλοι περιμένουμε την διοργάνωση κάποιου μεγάλου αγώνα για να πάμε και να «περάσουμε καλά» όπως λέμε.

Το άθλημα με το οποίο αποφασίσαμε να ασχοληθούμε ονομάζεται Πρακτική Σκοποβολή το οποίο είναι κάτι διαφορετικό από πού θα περίμενε κάποιος ακούγοντας τον όρο σκοποβολή. Δεν υπάρχει η σκοπευτική θυρίδα που όλοι ξέρουμε ή έχουμε δει στην τηλεόραση αλλά ο σκοπευτής περνά στον ανοιχτό σκοπευτικό στίβο! Εκεί οι απαιτήσεις είναι περισσότερες και αυξάνεται το ενδιαφέρον του συναγωνισμού. Απαιτείται ευθυβολία, ταχύτητα, καλή σωματική κατάσταση και γρήγορη αντίληψη του σκοπευτικού σταδίου που εκτελεί. Σε αυτό το είδος σκοποβολής ο σκοπευτής καλείται να εκτελέσει έναν αριθμό διαφορετικών σκοπευτικών σεναρίων με την μέγιστη ευθυβολία στον ελάχιστο χρόνο.

Αν και τα σκοπευτικά σενάρια δεν είναι από αγώνα σε αγώνα τα ίδια, η γενική ιδέα είναι να βάλλεις τους στόχους στο ελάχιστο χρόνο, χωρίς να βάλλεις στην προσπάθεια σου μη βαλλόμενους ("No shoot") στόχους ακολουθώντας τους όρους του σεναρίου. Ένας αγώνας αποτελείται από αριθμό σταδίων ανάλογα με την κατηγορία του. Χρησιμοποιούνται κυρίως πιστόλια με ελάχιστο διαμέτρημα των 9χιλ.. Η Πρακτική Σκοποβολή έχει ραγδαία εξέλιξη στην Ελλάδα με πολλούς νέους σκοπευτές. Ο συνδυασμός της γρήγορης βολής με την χρήση μεγάλων διαμετρημάτων προσελκύει δικαιολογημένα τον περισσότερο κόσμο που θέλει να ασχοληθεί με την σκοποβολή, μια και προσφέρει περισσότερη δράση και θέαμα από άλλα σκοπευτικά αθλήματα. Επίσης είναι ένα άθλημα που έχει κερδίσει τις γυναίκες και όλο και περισσότερες έρχονται κοντά του.

Από την στιγμή που υπάρχει έντονη ενασχόληση με πυροβόλα όπλα εύλογα γεννάται το ερώτημα της ασφάλειας. Θεωρητικά ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός διότι οι κανονισμοί είναι έτσι φτιαγμένοι που καλύπτουν κάθε μικρή πιθανότητα ατυχήματος και φυσικά σε ένα τέτοιο άθλημα τηρούνται απόλυτα και δεν δικαιολογείται καμία παρέκκλιση από αυτούς. Πρακτικά στην Ελλάδα δεν έχει σημειωθεί κανένα ατύχημα μέχρι στιγμής και αυτό χάρης στην προσεκτική χρήση των όπλων που γίνεται από τους αθλητές και την σωστή καθοδήγηση από τους εκπαιδευτές τους.

Οι επίσημα αναγνωρισμένοι από την Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος εκπαιδευτές του ομίλου μας παρέχουν χρήσιμες γνώσεις και πληροφορίες στα μέλη για τα όπλα και το αντικείμενο και η εκπαίδευση ξεκινά από την ασφάλεια και καταλήγει στα μικρά μυστικά που κάνουν την διαφορά στους αθλητές.

Σήμερα ο Όμιλός μας αριθμεί περίπου στα 75 μέλη. Αρκετοί αθλητές μας έχουν συμμετάσχει σε πανελλήνιους αλλά και τοπικούς αγώνες. Οι προπονήσεις μας γίνονται στο σκοπευτήριο μας λίγο έξω από το χωρίο Νεοχώρι στην Ορεστιάδα. Είναι ένα ανοιχτό σκοπευτήριο πρακτικής σκοποβολής 7 σκοπευτικών σταδίων μεσαίου μεγέθους και 4 σκοπευτικά στάδια μεγάλου μεγέθους, 11 στο σύνολο. Στον χώρο μας υπάρχει και μια λειόμενη κατασκευή όπου φιλοξενεί τον χώρο αναμονής των σκοπευτών όπως και μιας μορφής "αναψυκτήριο" για τους αθλητές και τους επισκέπτες. Ελπίζουμε όταν μεγαλώσουν τα δεντράκια που έχουν φυτευτεί τριγύρω η φυσική ομορφιά του τοπίου να δίνει μια όμορφη νότα στην περιοχή. Στο σκοπευτήριό μας γίνονται οι τακτικές προπονήσεις των αθλητών όπως και οι διοργανώσεις αγώνων.

Μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι κατασκευή ενός κλειστού σκοπευτηρίου και η δημιουργία παιδικών και εφηβικών τμημάτων με την προοπτική της ακαδημίας σκοποβολής για την σωστή ανάπτυξη του αθλήματος στην περιοχή μας. Κάθε μήνα όλο και περισσότεροι νέοι αθλητές συμμετέχουν στις προπονήσεις μας. Είναι ένα πραγματικά ενδιαφέρον άθλημα όπου η δράση γίνεται διασκέδαση. Ευχή όλων όσων ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια θα ήταν η ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των φορέων στην υλοποίηση του σκοπού μας έτσι ώστε να γίνει σύντομα η οργάνωση του πρώτου πανελλήνιου αγώνα στην περιοχή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID