Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΩΝ Ν.ΕΒΡΟΥ «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ»

Η έξοδος των Ελλήνων της Καππαδοκίας πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 1924, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης περί ανταλλαγής πληθυσμών. Τα λιμάνια της Ελλάδος υποδέχτηκαν τους πρόσφυγες. Η Θεσσαλονίκη , ο Πειραιάς , ο Βόλος και η Ηγουμενίτσα ήταν οι πόλεις υποδοχής για τους πρόσφυγες Καππαδόκες. Στην αρχή έμειναν σε αντίσκηνα ώσπου να βρουν το χώρο της οριστικής εγκατάστασή τους.
Κάτοικοι από τα χωριά της Καππαδοκίας , Δίλα , Μιστί και Καρβάλη εγκαταστάθηκαν στον νομό Έβρου και στα χωριά Ιάνα, Αισύμη και Αβαντα. Ευχαριστημένοι οι Καππαδόκες από τα νέα τους χωριά , άρχισαν να προσαρμόζονται και να επιβιώνουν.
Με το πέρασμα των 10ετιών αφομοιώθηκαν με τον ντόπιο πληθυσμό , δημιουργήθηκαν και αισθάνθηκαν την ανάγκη να αναδείξουν τον πολιτισμό τους.
Το 1978 ιδρύεται ο σύλλογος ΚΑΠΠΑΔΟΚΩΝ Ν.Εβρου με έδρα την Αλεξ/πολη και με σκοπό τη συνένωση των Καππαδοκών οι οποίοι βρίσκονται στην πόλη όπου εδρεύει ο σύλλογος , στην Ελλάδα αλλά και σ΄ όλο τον κόσμο.
Οι αρχικοί του σκοποί είναι :α) η συλλογή, διαφύλαξη και προβολή του Ιστορικού και Λαογραφικού υλικού των Καππαδοκών, β) η προβολή και μετάδοση των πλουσιοτάτων σε θρησκευτικότητα και πατριωτισμό ηθών και εθίμων των κατοίκων όλων των περιοχών της Καππαδοκίας καθώς και η αναβίωσή τους ,γ) η καλλιέργεια του πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης καθώς και η δημιουργία φιλικών δεσμών μεταξύ των απανταχού Καππαδοκών ,δ)η συνεργασία c συλλόγους για την επιτυχία των κοινών σκοπών, ε) η προβολή και διάδοση των παραδόσεων των αξιών του Ελληνικού πολιτισμού, του Ορθοδόξου Χριστιανισμού και γενικά των Ελληνοχριστιανικών πεπραγμένων της Καππαδοκίας, στ) η διοργάνωση εκδρομών γενικά και ειδικότερα στις αλησμόνητες πατρίδες της Καππαδοκίας, διαλέξεων και άλλων εκδηλώσεων για ψυχαγωγία και πνευματική ανύψωση των μελών, ζ) η παροχή υποτροφιών για σπουδές σ΄ όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης καθώς και η βράβευση μαθητών ή σπουδαστών Καππαδοκών για την επίδοσή τους ή την προσφορά τους στην επιτυχία των βασικών σκοπών του συλλόγου και η) η οικονομική ενίσχυση αναξιοπαθούντων συνανθρώπων.

Για την επίτευξη του πρώτου σκοπού του ξεκίνησε η ανέγερση της «ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ» η οποία θα αποτελεί την έδρα του συλλόγου και ταυτόχρονα θα λειτουργεί ως πνευματικό κέντρο με την δημιουργία ειδικών χώρων και συγκεκριμένα αίθουσας διαλέξεων, βιβλιοθήκης � αναγνωστήριου, αίθουσας χορού, γραφείων κλπ.

Πέρα όμως της αποπεράτωσης της « ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ» στόχος και σκοπός όλων των Καππαδοκών της Αλεξ/πολης είναι να μπορέσουν κάποια στιγμή να χτίσουν ένα χωριό πανομοιότυπο με αυτό στην Καππαδοκία το οποίο θα γίνει κέντρο συνάντησης όλων των Μιστιωτών �Τσαρικλιωτών- Τσετελκιωτών-Διλιανών- Καππαδοκών Ελλάδος.
Ημέρα εορτασμού ο σύλλογος έχει την 30η Ιανουαρίου ημέρα γιορτής των Τριών Ιεραρχών. Την ημέρα αυτή τελείται αρτοκλασία και γίνετε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου. Ανήκει στην Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.), δίνει το παρόν του στις εκδηλώσεις εθνικής μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων, και στο καθιερωμένο αντάμωμα Μιστιωτών �Τσαρικλιωτών- Τσετελκιωτών-Διλιανών- Καππαδοκών Ελλάδος.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ SITE ΤΩΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΩΝ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID