Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Καταρρέει και απαξιώνεται η παραλιακή ζώνη

Την κατάρρευση και απαξίωση της παραλιακής ζώνης της Αλεξανδρούπολης παρακολουθούν έκπληκτοι κάτοικοι, επισκέπτες και επαγγελματίες της περιοχής. Μετά την προχθεσινή κακοκαιρία, καταστράφηκε σημαντικό μέρος ενός τοίχου αντιστήριξης και μίας κατασκευής ταβέρνας στην περιοχή της Απολλωνιάδας, όπου καθημερινά παίζουν παιδιά και ο κόσμος απολαμβάνει το φαγητό του.
Όπως καταγγέλλουν οι επαγγελματίες, η παραλιακή ζώνη είναι παρατημένη από τη δημοτική αρχή, δίχως καμία εργασία συντήρησης εδώ και τόσα χρόνια, την στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι είναι σωστοί απέναντι στις υποχρεώσεις τους, σε ό,τι αφορά, κυρίως, τα δημοτικά τέλη. Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος επενέβη άμεσα και έκλεισε την παρακείμενη παιδική χαρά με περίφραξη, κανείς δεν θέλει να σκεφτεί τι θα γινόταν, εάν η κατάρρευση δεν γινόταν αργά το βράδυ, αλλά το μεσημέρι, που υπάρχει κόσμος στα μαγαζιά.
Η εικόνα της παραλιακής ζώνης, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, προκαλεί θλίψη και αγανάκτηση. Η μόνιμη επωδός της δημοτικής αρχής, περί της ολοκληρωμένης ανάπλασης της παραλιακής, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τα πάντα. Εκτός από το προχθεσινό περιστατικό, θυμίζουμε την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται η παραλία, δίπλα από το κτίριο των προσκόπων, αλλά και οι σπασμένες πλάκες στο πάρκο δίπλα από την «ΑΡΓΩ».

«Με έκπληξη παρακολουθούν οι πολίτες την διάβρωση της παραλίας της Αλεξανδρούπολης και την καταστροφή του τοίχου αντιστήριξης στην περιοχή της Απολλωνιάδας, από τους πρόσφατους νοτιάδες.
Πρόκειται για κλασσική περίπτωση μιας προαναγγελθείσας καταστροφής, την οποία είχαμε προβλέψει όταν ζητούσαμε να αξιοποιηθούν τα βυθοκορύματα της εκσκαφής του λιμανιού για την προστασία της παραλιακής ζώνης και του παραλιακού δρόμου από την πρώην Αργώ μέχρι το Εγνατία.
Η αναποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής και η παντελής έλλειψη σχεδιασμού και πρόβλεψης, έχουν μεγάλες επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών και στη λειτουργία της πόλης μας.
Τα προσχήματα του Δημάρχου περί μη αρμοδιότητας και περί ευθυνών τρίτων, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, διότι μόνο ο Δήμος έχει την ευθύνη του σχεδιασμού και των χρήσεων γης, στα πλαίσια των οποίων προσαρμόζουν τις δράσεις τους όλοι ο φορείς. Αυτά τα προσχήματα είναι η ομολογία μιας δημοτικής αρχής μειωμένης «κυριαρχίας» και περιορισμένης ευθύνης.
Έχουμε από καιρό προτείνει την σύνταξη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου, του ΟΛΑ και του ΟΣΕ για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και την διαμόρφωση της παραλιακής ζώνης με τη συμμετοχή των τριών φορέων σε μια μεγάλη επένδυση που θα δώσει εισοδήματα και θέσεις εργασίας σε όλους και μια παραλιακή ζώνη στους δημότες, η οποία θα αναβαθμίσει τη ζωή τους και θα προωθήσει τον τουρισμό.
Είναι απογοητευτική η έλλειψη ιεράρχησης των αναγκών της πόλης και η σπατάλη πόρων σε επιδοτήσεις συλλόγων και σε έργα χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, χωρίς σχεδιασμό και με μόνο κριτήριο τις πελατειακές σχέσεις.
Δυστυχώς βιώνουμε μια ανυπεράσπιστη πόλη απέναντι στις μεγάλες αλλαγές που έρχονται σε όλους τους τομείς. Η μόνη λύση είναι η συσπείρωση των πολιτών, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις και εξαρτήσεις και με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της πόλης και των δημοτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID