Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Περιγραφή

 
© Μουσείο Λαογραφίας και Ιστορίας Τέχνης Ορεστιάδας και Περιφέρειας
Εξωτερική όψη του μουσείου
Στο Μουσείο εκτίθεται ιστορικό και λαογραφικό υλικό της Ανατολικής Θράκης, της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Δυτικής Θράκης, περιόδου 1800-1950, εκτίθενται κυρίως αυθεντικές αγροτικές και αστικές παραδοσιακές θρακιώτικες φορεσιές, εκκλησιαστικά σκεύη, γεωργικά και επαγγελματικά εργαλεία, μουσικά όργανα και είδη οικοσκευής. Τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι οι παραδοσιακές θρακιώτικες φορεσιές και οι σημαντικότερες δραστηριότητες του Συλλόγου είναι οι περιοδικές εκθέσεις, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και η λειτουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Σκοπός του μουσείου είναι οι επισκέπτες, ντόπιοι και ξένοι, να γνωρίσουν την ιστορία της περιοχής, τον ξεριζωμό από τις αλησμόνητες πατρίδες, τον τρόπο ζωής των πρώτων προσφύγων κατοίκων της Νέας Ορεστιάδας, την παράδοση της περιοχής και τα μέσα που χρησιμοποιούσαν για ν' αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της πρώτης εγκατάστασής τους.

Το κτίριο του μουσείου που λειτουργεί σήμερα είναι διώροφο, επιφάνειας 225 τ.μ., διαμορφώθηκε το 1992, με δαπάνες του Υπουργείου Πολιτισμού, της Ελληνικής Μουσειολογικής Εταιρείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιωτών. Έγιναν όλες εκείνες οι εργασίες που το καθιστούν ένα κτίριο κατάλληλο για μουσείο όπως μόνωση στη στέγη, στην ορoφή, στο δάπεδο στους τοίχους, τοποθέτηση βάθρων και προθηκών και τοποθέτηση μονάδων θέρμανσης και ψύξης, για να υφίστανται τα εκθέματα όσο το δυνατόν λιγότερη φθορά από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Η κτιριακή κατασκευή της νέας τριώροφης πτέρυγας του μουσείου, επιφάνειας 360 τ.μ., ολοκληρώθηκε το έτος 2000, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές που προβλέπονται για ένα μουσείο. Αυτή η νέα πτέρυγα δεν λειτουργεί, γιατί δεν συντηρήθηκε το υλικό, που πρόκειται να εκτεθεί σ' αυτήν, δεν κατασκευάστηκαν βάθρα και προθήκες και ο κατάλληλος φωτισμός.

Τo Μουσείο δέχεται καθημερινά στις ώρες λειτουργίας του (10 π.μ. - 1 μ.μ.) πλήθος ντόπιων και ξένων επισκεπτών (όπως Βουλγάρους και Τούρκους και από διάφορες άλλες χώρες), μαθητές και των τριών βαθμίδων της Εκπαίδευσης και στρατιωτικούς από το πλήθος των στρατιωτικών μονάδων της περιοχής. Σε όλους αυτούς τους επισκέπτες γίνεται σχετική ξενάγηση. Το Μουσείο συνεργάζεται με τη Διεύθυνση Λαϊκού Πολιτισμού, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς αλλά και με πολλούς πολιτιστικούς συλλόγους απ' όλη την Ελλάδα.
 
Ιστορικό
 
© Μουσείο Λαογραφίας και Ιστορίας Τέχνης Ορεστιάδας και Περιφέρειας
Εξωτερική όψη του κτηρίου
Το μουσείο άρχισε να λειτουργεί το έτος 1974, σε κτίριο που δεν είχε τις απαιτούμενες υποδομές. Αφορμή της ίδρυσης του ήταν η συγκέντρωση λαογραφικού υλικού από δασκάλους και καθηγητές της περιοχής μας και η καταγραφή ηθών, εθίμων και τραγουδιών, μνήμες ιερές από την πλούσια θρακιώτικη παράδοση. Αυτή η συγκέντρωση άρχισε το έτος 1972, σε μια περίοδο που η περιοχή μας απ' άκρη σ' άκρη σαρώνονταν από ένα νεωτερίστικο πνεύμα που πολεμούσε και γκρέμιζε κάθετι που είχε σχέση με την παράδοση. Αυτή η προσπάθεια ήταν αφορμή της ίδρυσης του Μορφωτικού Συλλόγου του Λαογραφικού Μουσείου Ορεστιάδας - Περιφέρειας και αυτός ο Σύλλογος ήταν ο ιδρυτής του Μουσείου.

Το ιστορικό και λαογραφικό υλικό που συγκεντρώθηκε, αρχικά τοποθετήθηκε σ' ένα κτίριο της Κ.Ε.Δ. (Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου), Δ.Ο.Υ. Ορεστιάδας. Αργότερα με σχετική αλληλογραφία του Συλλόγου προς την Κ.Ε.Δ., παραχωρήθηκε το ακίνητο στο Σύλλογο για χρήση επ' αόριστον. Το έτος 1995 ζητήθηκε η παραχώρηση του οικόπεδου που βρισκόταν παραπλεύρως του μουσείου από την Κ.Ε.Δ., επιφάνειας 160 τ.μ., το οποίο και παραχωρήθηκε για χρήση, αντί του ποσού των επτά εκατομμυρίων τριακοσίων χιλιάδων(7.300.000) δραχμών. Σ' αυτό το οικόπεδο με πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και φορέα το Δήμο Ορεστιάδας, το έτος 1999 άρχισε η ανέγερση της νέας τριώροφης πτέρυγας του μουσείου, επιφάνειας συνολικά 360 τ.μ., η οποία ολοκληρώθηκε το έτος 2000. Η νέα πτέρυγα του μουσείου δεν λειτουργεί, γιατί δεν ολοκληρώθηκαν όλες εκείνες οι εργασίες σ' αυτήν, που προβλέπονται για ένα μουσείο, όπως η συντήρηση του λαογραφικού υλικού, η τοποθέτηση βάθρων και προθηκών και διάφορες άλλες εργασίες, με αποτέλεσμα συλλογές με πολύτιμο λαογραφικό υλικό να βρίσκονται στην αποθήκη του Μουσείου.

Όλες οι παραπάνω προσπάθειες έγιναν για ν' αναδειχθεί το μουσείο ως ξεχωριστή οντότητα, στην ακριτική πόλη της της Ορεστιάδας και να στεγάσει τα αξιόλαγα θρακικά κειμήλια της περιοχής.
 
Μονίμη Έκθεση
Στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου εκτίθενται κειμήλια των πρώτων οικισμών της Νέας Ορεστιάδας, προσφύγων από το Καραγάτς, την Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης, που ανήκουν σήμερα στην Τουρκία. Τα εκθέματα καλύπτουν τη χροινκή περίοδο 1800 - 1950.

Σκοπός της μόνιμης έκθεσης είναι οι επισκέπτες να γνωρίσουν την ιστορία της περιοχής, την παράδοσή της, τις παραδοσιακες θρακιώτικες φορεσιές, τα γεωργικά εργαλεία της περιοχής, τα επαγγελματικά εργαλεία, τα εκκλησιαστικά σκεύη των προσφύγων, τα παραδοσιακά μουσικά όργανα της περιοχής και το αστικό θρακιώτικο δωμάτιο.
 
Πληροφορίες
Αγίων Θεοδώρων 103, Τ.Κ. 68200, Ορεστιάδα (Νομός Έβρου)

Τηλέφωνο: +30 25520 28080
Ωρες Λειτουργίας  Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010:
08:30-15:00
 
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: EVROSPOWER.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID