Περιγραφή
Το Μουσείο Μετάξης στεγάζεται στο Αρχοντικό Κ. Κουρτίδη στο Σουφλί. Σκοπός της μόνιμης έκθεσης είναι η παρουσίαση των προβιομηχανικών τεχνικών της εκτροφής των μεταξοσκωλήκων (σηροτροφίας) και επεξεργασίας του μεταξιού (μεταξουργίας) καθώς και της κοινωνικο-οικονομικής τους σημασίας για το Σουφλί και την ευρύτερη περιοχή.
Η έκθεση αποτελείται από τέσσερις εκθεσιακές ενότητες και περιλαμβάνει συνολικά 46 εκθεσιακές μονάδες με δισδιάστατο τεκμηριωτικό πληροφοριακό υλικό (κείμενα, φωτογραφίες, σχέδια, χάρτες) και παραδοσιακά αντικείμενα σχετικά με τη σηροτροφία και τη μεταξουργία.
Η πρώτη εκθεσιακή ενότητα παρουσιάζει διαχρονικά την ιστορία του μεταξιού που ξεκινά από την Κίνα, συνεχίζει με την Ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα και το Βυζάντιο, προχωρά στη Δύση και φθάνει ως την Οθωμανική περίοδο.
Η δεύτερη έχει ως θέμα τα στάδια της εκτροφής των μεταξοσκωλήκων από την παραγωγή του μεταξόσπορου έως την απόπνιξη ("ψήσιμο") των κουκουλιών.
Η τρίτη αναφέρεται στην επεξεργασία του μεταξιού από τον καθαρισμό και τη διαλογή των κουκουλιών έως τη διαδικασία της ύφανσης των περίφημων σουφλιώτικων μεταξωτών.
Η τέταρτη αναλύει το ευρύτερο κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο ανάπτυξης της μεταξουργίας, τόσο στον ελλαδικό όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο (19ος-20ός αι.) με ιδιαίτερη έμφαση στην ακμή και παρακμή της μεταξοβιομηχανίας στο Σουφλί και τη συμβολή της στην ανάπτυξη της πόλης.
Ιστορικό
Το μουσείο στεγάζεται στο Αρχοντικό Κουρτίδη, ένα ξεχωριστής αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτίριο. Κατασκευάστηκε το 1883 από την εύπορη οικογένεια Κουρτίδη.
Το ισόγειο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος σηροτροφικός ενώ στον όροφο στεγάστηκε η οικογένεια. Ένα δεύτερο ισόγειο κτίσμα στο ίδιο οικόπεδο λειτούργησε επίσης ως κατοικία. Λόγω της ποιότητας των υλικών και της καλής κατασκευής του, το αρχοντικό διατηρήθηκε σε αρκετά καλή κατάσταση.
Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης έγιναν το διάστημα 1978-85, μετά τη δωρεά του κτιρίου από την κυρία Μ. Κουρτίδου-Πάστρα στην ΕΤΒΑ το 1976. Το 1986, αποφασίστηκε η διεξαγωγή εκτενούς ιστορικής, εθνολογικής και αρχιτεκτονικής έρευνας με σκοπό την αξιοποίηση του αρχοντικού και την οργάνωση μίας μόνιμης έκθεσης που προβάλλει τη σηροτροφική και μεταξουργική παράδοση της πόλης.
Πληροφορίες
Ελευθερίου Βενιζέλου 73, Τ.Κ. 68400, Σουφλί (Νομός Έβρου)
Τηλέφωνο: +30 25540 23700, 210 3219523
Email: piop@piraeusbank.gr
ΠΗΓΗ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: EVROSPOWER.GR
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΑΣ ΕΜΕΙΝΕ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΣΟΥΦΛΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΛΛΑ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΧΑΡΗ!!!ΕΠΕΙΔΗ ΗΡΘΑ ΣΤΟ ΣΟΥΦΛΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΑ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΣΟΥΡΑΠΙΑ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΟΙ ΕΚΕΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΟΥ ΚΙΛΟΥ ΑΠ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ.ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΝΕΤΕ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΑΣ ΒΑΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΣΑΣ.ΑΠ ΤΟ ΣΥΝΟΘΥΛΕΥΜΑ ΘΑ ΕΞΑΙΡΕΣΩ ΕΝΑΝ ΜΟΝΟ ΕΜΠΟΡΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΟΤΙ ΣΤΟΚ ΕΙΧΕ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΑΦΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΔΗΛΑΔΗ ΠΛΗΝ ΑΠΕΙΡΟΕΛΑΧΙΣΤΟΤΑΤΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΝΟΥΣΙΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ. ΟΙ ΣΕΡΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΕΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΗΡΟΤΡΟΦΟΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΓΚΑΣΤΑΣΕΙΣ Κ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ.ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΑΣ ΕΜΕΙΝΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΜΕΤΑΞΗΣ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΑΣ ΕΜΕΙΝΑΝ ΜΟΝΟ.ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΕΚΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΑΛΙ ΞΑΝΑ ΜΑΖΙΚΟ ΝΤΟΥ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφή