Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΧΙΟΥ "Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ"

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Θρακών και Μακεδόνων Χίου «Ο Μέγας Αλέξανδρος» ιδρύθηκε την 27η Μαρτίου 1979 αποτελούμενος από 26 ιδρυτικά μέλη.
Σκοπός του Σωματείου, του οποίου ο χαρακτήρας είναι αμιγώς μη κερδοσκοπικός είναι η συνεργασία και συνένωση των καταγόμενων από τη Μακεδονία τη Θράκη και τον Πόντο, οι οποίοι κατοικούν στη Χίο, σε ενιαία οργάνωση, με σκοπό τη σύσφιξη και ανάπτυξη των μεταξύ τους πνευματικών, μορφωτικών και πολιτιστικών σχέσεων και των δεσμών καταγωγής τους.
Μέλη του Σωματείου εγγράφονται όλοι οι καταγόμενοι από Μακεδονία, Θράκη και Πόντο που διαμένουν στη Χίο, άνω των 18 ετών, καθώς και οι σύζυγοι και τα παιδιά αυτών.

Πόροι του Σωματείου είναι α) το δικαίωμα εγγραφής των μελών (10 € εφάπαξ) και η ετήσια συνδρομή (5 €) και β) τυχόν δωρεές, κληροδοτήματα, έκτακτες εισφορές – επιχορηγήσεις και κάθε άλλη είσπραξη που προέρχεται νομίμως (π.χ. από διοργάνωση εκδηλώσεων, πώληση ημερολογίων κλπ.)
Το Σωματείο διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αρχικά ήταν πενταμελές και οι πρώτες εκλογές της 19-10-1979 ανέδειξαν πρόεδρο τον ιατρό – δερματολόγο Ζαφειριάδη Γεώργιο. Από τότε κατά διαστήματα, ο σύλλογος επέδειξε σημαντική δραστηριότητα στην τοπική κοινωνία της Χίου με συνεστιάσεις, χοροεσπερίδες, διοργάνωση ημερίδων για τον Πόντο και τη Θράκη, εκθέσεων φωτογραφίας, ζωγραφικής, βιβλίου κ.α., κατασκευή δασικού πυρήνα στην περιοχή Θόλος, έκδοση ημερολογίων, CD με τραγούδια από τη Μακεδονία τη Θράκη και τον Πόντο, δημιουργία χορευτικών τμημάτων (τα οποία σήμερα δε λειτουργούν), συνεργασία με συλλόγους από Μακεδονία (Πυλαία Θεσσαλονίκης, Νάουσα) αλλά και από τη Χίο (Λέων Αλάτιος, Ίωνας), διοργάνωση εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ποντίων, συμμετοχή στις εθνικές παρελάσεις, οικονομική ενίσχυση απόρων, πυροπαθών κ.α., βραβεύσεις παιδιών μελών (αθλητών, επιτυχόντων σε ΑΕΙ – ΤΕΙ) δωρεές στο Γηροκομείου Χίου.
Την 9-11-2006 τροποποιήθηκε το καταστατικό του Συλλόγου αλλάζοντας την ονομασία από Εκπολιτιστικός Σύλλογος Θρακομακεδόνων Χίου «Ο Μέγας Αλέξανδρος» στη σημερινή και προβλέποντας επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέχθηκε την 22-2-2009 με πρόεδρο το Συνταξιούχο Αστυνομικό, καταγόμενο από το Σχολάρι Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Αραμπατζή Θεόδωρο.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID