Τρίτη, 10 Αυγούστου 2010

Συνάντηση των Απανταχού της Γης Τριγωνιωτών στα χωριά του Τριγώνου


Συνάντηση των Απανταχού της Γης Τριγωνιωτών στα χωριά του Τριγώνου θα πραγματοποιηθεί και φέτος από τις 6 Αυγούστου μέχρι και τις 22 Αυγούστου 2010. Πρόκειται για την κορυφαία εκδήλωση στην περιοχή, που αποτελεί πλέον τη σταθερή βάση συνεύρεσης των καταγομένων από τα χωριά του Τρίγωνου.

Επιτυχημένες ήταν ούτως ή άλλως και οι επτά προηγούμενες συναντήσεις και χιλιάδες ήταν οι συμμετέχοντες Τριγωνιώτες, μόνιμα διαμένοντες στην περιοχή αλλά και μετανάστες. Πετυχημένη και η σύζευξη της παγκόσμιας αυτής συνάντησης με τη συνέχιση των εκδηλώσεων που διοργανώνονταν στα Πετρωτά από το 1998.
Το σύνολο των εκδηλώσεων περιλαμβάνει: διοργάνωση συνεδρίων αναπτυξιακής κατεύθυνσης με διακεκριμένους ομιλητές, φολκλορικές βραδιές με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων (τοπικών και των μεταναστών), υπαίθρια λαϊκά γλέντια με παραδοσιακές ορχήστρες, συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας - ζωγραφικής - αντικειμένων ή συλλογών σχετικές με την περιοχή του Τριγώνου, ημερίδες λαϊκού πολιτισμού όπου παρουσιάζεται η τοπική λαογραφική μας παράδοση, θεατρικές παραστάσεις, βραβεύσεις επιφανών συμπατριωτών μας ή ανθρώπων που έχουν συμβάλει για την πρόοδο της περιοχής μας, συγκεντρώσεις των νέων μας όπου παρουσιάζουν τις απόψεις, τις ιδέες, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους κ.λ.π.

Για φέτος το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

ΟΡΜΕΝΙΟ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
• Προαύλιο δημοτικού σχολείου
20.00 «ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ»
Υπαίθριο παραδοσιακό γλέντι μέχρι πρωίας με την ορχήστρα του Μπαρμπούδη. Συμμετέχουν τα παιδικά χορευτικά τμήματα της Σχολής «Αντάμωμα» Ορεστιάδας.

ΠΕΤΡΩΤΑ – ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
• Συνεδριακό Κέντρο Μύλου
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ με κεντρικό θέμα: «Γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες στο Δήμο Τριγώνου, Έβρου – Το αρχαιολογικό έργο στο Βόρειο Έβρο»
9:30 Προσέλευση. Εγγραφή Συνέδρων.
10:00 Καλωσόρισμα Δημάρχου Τριγώνου κ. Εμμανουήλ Χατζηπαναγιώτου.
10:10 Χαιρετισμοί Επισήμων.
10:30 Μιχαήλ Βαβελίδης, καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ., Πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικής Γεωλογίας. Θέμα: «Γεωλογικές έρευνες στο Δήμο Τριγώνου, Έβρου – Το Μουσείο Πέτρας στο Μύλο Πετρωτών».
10:50 Γρηγόριος Τσόκας, καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ., Αναπληρωτής Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ. Θέμα: «Γεωφυσική διασκόπηση σε αρχαιολογικούς χώρους του Δήμου Τριγώνου».
11:10 Διαμαντής Τριαντάφυλλος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων. Θέμα: «Το αρχαιολογικό έργο στο Β. Έβρο. Η αρχαιολογική έκθεση Σπηλαίου».
11:30 Ματθαίος Κουτσομανής, Αρχαιολόγος ΙΘ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Θέμα: «Αρχαιολογική έρευνα στην Πλωτινόπολη Διδυμοτείχου και στον ταφικό τύμβο Θυρέας».
11:50 Συζήτηση.
12:30 Τέλος Συνεδρίας.

Προαύλιο σχολείου Πετρωτών
21.00 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΒΡΑΔΙΑ
Χορεύουν & τραγουδούν για εσάς, τοπικά χορευτικά συγκροτήματα.
ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ με την ορχήστρα του Τριανταφυλλίδη.

ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ – ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
* Δημοτικό Γήπεδο
20.00 «3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΚΑΙΝΤΑΣ»
Δεκάδες οργανοπαίχτες γκάιντας, παρουσιάζουν την αυθεντική μουσική παράδοση της Θράκης.

ΠΤΕΛΕΑ – ΠΕΜΠΤΗ 12
& ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

• Προαύλιο Λαογραφικού Μουσείου
20.30 «ΓΙΟΡΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ»
Διήμερο Παραδοσιακό Γλέντι για όλο τον κόσμο με καταξιωμένες ορχήστρες (Αλβανόπουλος την Πέμπτη-12/8) και εμφανίσεις χορευτικών σχημάτων.

Παράλληλες εκδηλώσεις

ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ ΤΡΙΓΩΝΟΥ

ΜΑΡΑΣΙΑ

Πανήγυρη Ιερού Ναού Μεταμόρφωση Σωτήρος
Πέμπτη 5 Αυγούστου
19.00 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνού και με τη συμμετοχή πολλών ιερέων.
20.30 Γλέντι με την παραδοσιακή ορχήστρα του Μπαρμπούδη.

Παρασκευή 6 Αυγούστου
07.00 Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

ΘΕΡΑΠΕΙΟ
Πανήγυρη Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου
Σάββατο 14 Αυγούστου
07.00 Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου
Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνού.
19.30 Πανηγυρικός Εσπερινός.
20.30 Γλέντι με την παραδοσιακή ορχήστρα του Μπαμπουρδά στο προαύλιο του σχολείου (με τη φροντίδα του Συλλόγου Γυναικών Θεραπειού).
Κυριακή 15 Αυγούστου
07.00 Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

ΠΑΛΛΗ
Πανήγυρη Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου
Σάββατο 14 Αυγούστου
19.30 Πανηγυρικός Εσπερινός.
20.30 Γλέντι με την παραδοσιακή ορχήστρα του Βασιλειάδη
(με τη φροντίδα του Συλλόγου Γυναικών Πάλλης).

Κυριακή 15 Αυγούστου
07.00 Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

ΣΠΗΛΑΙΟ
Πανήγυρη Ιερού Ναού Αποδόσεως Κοιμήσεως Θεοτόκου
Κυριακή 22 Αυγούστου
19.00 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνού και με τη συμμετοχή πολλών ιερέων.
21.00 Γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα (πλατεία).

Δευτέρα 23 Αυγούστου
07.30 Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Σημειώνεται ότι η «8η Συνάντηση Απανταχού Τριγωνιωτών» τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Τριγώνου, με κεντρική συνδιοργάνωση από την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Τριγώνου, τα Τοπικά Διαμερίσματα και Οικισμούς, τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια Ιερών Ναών (Θεραπειού, Μαρασίων, Πάλλης, Σπηλαίου), τους Συλλόγους Γυναικών Τριγώνου, Μορφωτικούς-Πολιτιστικούς Συλλόγους Τριγώνου, τα Αθλητικά Σωματεία Τριγώνου, το Κ.Α.Π.Η. Τριγώνου, τους Συλλόγους Μεταναστών Εξωτερικού και Εσωτερικού.

Η Επιστημονική Ημερίδα στα Πετρωτά συνδιοργανώνεται με την υποστήριξη των: Επιτροπή Οικονομικής Γεωλογίας, Ορυκτολογίας & Γεωχημείας της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - ΙΘ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Νομαρχία Έβρου & Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης-Έβρου στο πλαίσιο του «Τρένου του Πολιτισμού».

Το «Φεστιβάλ Γκάιντας» στον Πεντάλοφο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Νομαρχίας Έβρου & της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης-Έβρου στο πλαίσιο του «Τρένου του Πολιτισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID