Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Συνάντηση με την παράδοση

Ένα μεγάλο σμίξιμο χορών, τραγουδιών και ανθρώπων που διατηρούν και τιμούν τις παραδόσεις του τόπου τους, θα λάβει χώρα στη φιλόξενη Άνθεια του Δήμου Τραϊανούπολης το τριήμερο από 10 έως 12 Ιουλίου. Για 15η χρονιά, η πλατεία του οικισμού θα αποτελέσει την καλύτερη σκηνή για συγκροτήματα και συλλόγους από κάθε γωνιά της Ελλάδας, που και φέτος αναμένεται να προσελκύσουν επισκέπτες κάθε ηλικίας και καταγωγής.
Παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα, από περίπου 400 μέλη συγκροτημάτων και συλλόγων, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν όσοι βρεθούν στην Άνθεια την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, 10, 11 και 12 Ιουλίου. Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο 15ο πανελλήνιο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και τραγουδιών, το οποίο πραγματοποιείται με την πρωτοβουλία του Πολιτιστικού και Επιμορφωτικού Συλλόγου Άνθειας – Αρίστεινου «Σπάρτακος».
To φεστιβάλ αποτελεί θεσμό για την τοπική κοινωνία καθώς εδώ και 15χρόνια τόσο ο κόσμος όσο και τα χορευτικά σύνολα όλης της χώρας ανταποκρίνονται στο ζεστό κάλεσμα των διοργανωτών που βασικό στόχο έχουν την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ιδιαίτερη ώθηση στο φεστιβάλ έδωσε και το γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια, η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

  • Παρασκευή 10 Ιουλίου
Χορευτικές ενότητες: Κύπρος – Μακεδονία – Πόντος – Ήπειρος
Ώρα: 9.30 μ.μ.

  • Σάββατο 11 Ιουλίου
Χορευτικές ενότητες: Κρήτη – Θεσσαλία – Στ. Ελλάδα
Ώρα: 9.30 μ.μ.

  • Κυριακή 12 Ιουλίου
Χορευτικές ενότητες: Ν. Αιγαίου – Θράκη – Ν. Ιονίου

«Περιμένουμε πάνω από 1.000 επισκέπτες την βραδιά»

Περισσότερους από 1.000 επισκέπτες την βραδιά περιμένουν οι διοργανωτές του φεστιβάλ. Επισκέπτες όχι μόνο από τον Έβρο, αλλά και από τη Μακεδονία, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, το Μέτσοβο, την Δράμα, τη Μυτιλήνη, τη Λευκάδα, κτλ.
Μιλώντας στη «Γ», η ταμίας του Συλλόγου «Σπάρτακος» κα Κατερίνα Ντεφίδου, έκανε λόγο για ένα μεγάλο πολιτιστικό αντάμωμα που κάθε χρόνο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ανθρώπων κάθε ηλικίας και κυρίως, αρκετών νέων.
«Και τη φετινή χρονιά φιλοξενούμε συγκροτήματα από όλα τα διαμερίσματα της χώρας, χοροί, όπως επίσης και περισσότερους από 300 χορευτές. Πρόκειται για ένα μεγάλο πολιτιστικό αντάμωμα. Να φανταστείτε ότι πολλοί από εμάς, πηγαίνουμε διακοπές με τις οικογένειές μας σε διάφορα μέρη της χώρας και συναντούμε κόσμο που έχει περάσει από το φεστιβάλ της Άνθειας. Καλούμε τον κόσμο να γλεντήσει, να δει τους χορούς απ’ όλη την Ελλάδα και να περάσει όμορφα. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε πολλούς επισκέπτες, το φεστιβάλ είναι θεσμός και ο κόσμος το περιμένει κάθε χρόνο. Έτσι λοιπόν, και φέτος περιμένουμε περίπου 1.000 επισκέπτες κάθε βράδυ».
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον της νεολαίας για το φεστιβάλ, η κα Ντεφίδου σημειώνει πως «οι νέοι άνθρωποι είναι δίπλα μας. Άλλωστε, κάθε χρόνο έρχονται πολλά νέα παιδιά από διάφορα μέρη της χώρας, μαζί με τα συγκροτήματα και τους συλλόγους, κι έτσι δημιουργούνται δεσμοί φιλίας. Είναι και το διαδίκτυο, με το οποίο μπορούν και κρατούν επαφή όλο τον υπόλοιπο χρόνο, κι έτσι περιμένουν κι αυτά το επόμενο αντάμωμα για να βρεθούν και να περάσουν λίγες μέρες παρέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID