Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Ανοίγει ο δρόμος του βιβλίου στην Αλεξανδρούπολη



Το ραντεβού είναι γνωστό και καθιερωμένο, εδώ και 24 χρόνια. Περίπου στα μέσα Ιουλίου, η παραλία της Αλεξανδρούπολης βάζει τα καλά της και φιλοξενεί τη μεγάλη γιορτή του βιβλίου και των απανταχού βιβλιοφάγων. Το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι πια ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς στην περιοχή μας, θεσμός που κάθε χρόνο συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο από Εβρίτες, αλλά και από επισκέπτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Το Φεστιβάλ Βιβλίου Αλεξανδρούπολης διοργανώθηκε για πρώτη φορά πριν από 24 χρόνια. Για κάποιες χρονιές, πραγματοποιούνταν κάθε δύο χρόνια, γρήγορα όμως, το μεγάλο ενδιαφέρον των τοπικών βιβλιοπωλείων και του κόσμου «επέβαλε» την ετήσια διοργάνωσή του. Το φετινό Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του σήμερα, Πέμπτη και θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Ιουλίου, ενώ τα επίσημα εγκαίνιά του θα γίνουν το βράδυ του Σαββάτου. Διοργανωτής του Φεστιβάλ είναι ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Έβρου και τα βιβλιοπωλεία της Αλεξανδρούπολης, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας Θράκης. Φέτος, η παραλία της Αλεξανδρούπολης θα φιλοξενήσει περίπου 40 περίπτερα, 100 εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπώλες, οι οποίοι θα παρουσιάσουν 20.000 τίτλους βιβλίων από την ελληνική και ξένη βιβλιοπαραγωγή.

Εκτιμήσεις για την κίνηση


Η περσινή διοργάνωση ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Πάνω από 100.000 υπολογίστηκαν οι βιβλιόφιλοι από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης που επισκέφτηκαν το 17ο Φεστιβάλ Βιβλίου Αλεξανδρούπολης. Για φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει επηρεάσει και τα βιβλιοπωλεία, κανείς δεν ξέρει τι να περιμένει, υπάρχει όμως πάντοτε η ελπίδα ότι εκτός από τη μεγάλη επισκεψιμότητα, θα υπάρξει και αγοραστική κίνηση. Είναι άλλωστε πολλοί εκείνοι που κάθε καλοκαίρι αγοράζουν βιβλία για τις διακοπές τους, τα οπο
ία μάλιστα, όπως λέει στη «Γ» ο βιβλιοπώλης κ. Γιώργος Δεληγιάννης, «έρχονται στα καταστήματά μας, ρωτούν για κάποια βιβλία και φεύγουν λέγοντας ότι θα τα αγοράσουν σε λίγες μέρες από την έκθεση». Ο κ. Δεληγιάννης συμμετέχει στο Φεστιβάλ από την πρώτη διοργάνωσή του. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, η κίνηση και το ενδιαφέρον του κόσμου είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλο, ενώ και οι πωλήσεις παρουσιάζουν χρόνο με τον χρόνο σταθερά ανοδική πορεία. «Η πορεία του Φεστιβάλ είναι ανοδική κάθε χρόνο, τόσο σε ό,τι αφορά στο ενδιαφέρον του κόσμου, αλλά και στις πωλήσεις. Βέβαια, φέτος, είναι λίγο δύσκολη η χρονιά. Δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε. Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει τα πάντα, μαζί και την αγορά του βιβλίου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς είχαμε πτώση στην κίνηση. Το θετικό είναι ότι την εποχή αυτή έχουμε πολλά καινούρια βιβλία, από γνωστούς και καλούς συγγραφείς, ενώ γενικώς, παρατηρείται μία άνοδος κάθε καλοκαίρι, μια και ο κόσμος συνηθίζει να αγοράζει βιβλία για τις διακοπές του».

Περιθώρια βελτίωσης


Σε μία τέτοια διοργάνωση, που μετρά ήδη αρκετά χρόνια, υπάρχουν πάντοτε περιθώρια βελτίωσης. Αρχικά, στο θέμα των υποδομών, δηλαδή των περιπτέρων, τα οποία θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από καινούρια, πιο σύγχρονα και λειτουργικά. «Κάποια πράγματα, μετά από τόσα χρόνια, θα έπρεπε να αλλάξουν. Για παράδειγμα, τα περίπτερα, που ποτέ δεν τολμήσαμε, ως βιβλιοπώλες, να φτιάξουμε τα δικά μας, με αποτέλεσμα τα σημερινά περίπτερα να μην είναι στην κατάσταση που θα έπρεπε. Από την άλλη, μιλούμε για τη μοναδική πολιτιστική εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη, με τόσες μέρες προσφοράς, στους πολίτες της περιοχής και στους πολλούς επισκέπτες, κυρίως από την υπόλοιπη Θράκη. Δυστυχώς όμως, δεν έχουμε βοήθεια από πουθενά, ούτε από το Δήμο ούτε από τη Νομαρχία, την στιγμή μάλιστα που τα έξοδα είναι πάρα πολλά», αναφέρει ο κ. Δεληγιάννης.

Μήνυμα Μπαρμπουνάκη


Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών βόρειας Ελλάδας κ. Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, στο φετινό του μήνυμα για τη 18η διοργάνωση, αναφέρει:
«Η όμορφη Αλεξανδρούπολη, με την μεγάλη παράδοση στα γράμματα και την καλλιτεχνική δημιουργία φιλοξενεί για ακόμη ένα καλοκαίρι το Φεστιβάλ Βιβλίου, στην παραλία του Φάρου στην Αλεξανδρούπολη. Συγγραφείς, εκδότες, πνευματικοί άνθρωποι και αναγνώστες κάθε ηλικίας δίνουν και φέτος ραντεβού στο γνώριμο τόπο συνάντησης, επικοινωνίας και συζήτησης για το βιβλίο. Το Φεστιβάλ Βιβλίου Αλεξανδρούπολης οργανώνεται για δεκαεπτά χρόνια από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και φιλοξενεί σε δεκάδες περίπτερα 100 εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπώλες, οι οποίοι παρουσιάζουν 20.000 τίτλους από την ελληνική και ξένη βιβλιοπαραγωγή. Μεγάλη είναι η υποστήριξη των τοπικών φορέων της πολιτείας, της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας με τη δράση “Εγνατία του Βιβλίου και του Πολιτισμού”, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται και το Φεστιβάλ Βιβλίου Αλεξανδρούπολης, άλλα και άλλες εκδηλώσεις όπως η ίδρυση και ο εμπλουτισμός βιβλιοθηκών, και η υλοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, μεταφέρει από την Ηγουμενίτσα έως την Αλεξανδρούπολη πνευματικά αγαθά όπως το βιβλίο, τη γνώση, τον πολιτισμό, στοιχεία απαραίτητα για την πολιτιστική ανάπτυξη κάθε περιοχής. Σε μια εποχή που ο πολίτης δέχεται καταιγισμό αμφιβόλου ποιότητας και αξίας τηλεοπτικών προγραμμάτων, ενώ το διαδίκτυο συχνά κατακλύζεται από εγκληματικής φύσεως προϊόντα, το βιβλίο απαντέχει ως πιστός σύντροφος του ανθρώπου στη γνώση, τον πολιτισμό, την επικοινωνία και την ψυχαγωγία. Από τις 9 έως τις 19 Ιουλίου εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες του Φεστιβάλ Αλεξανδρούπολης θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια βόλτα στην παραλία με τα βιβλία, να συνομιλήσουν με εκδότες για τις νέες και παλαιότερες εκδόσεις, αλλά και να συναντήσουν τους δημιουργούς του πολιτισμού, τους συγγραφείς».











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID