Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ

Ο πολιτισμος και ειδικότερα τα μνημεία της περιοχής εκπέμπουν την ίδια λαμπρότητα της αυτοκρατορικής αυλής και τη φροντίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ξεκινώντας από την παραλία του Νομού Έβρου, μέσα και στην περιοχή της παράκτιας Μάκρης, 12 χιλιόμετρα δυτικά της Αλεξάνδρουπολης έχουν ανασκαφεί τρεις ναοί που σώζονται πλέον σε ερείπια και χρονολογούνται απο τον 9ο μέχρι τον 12ο αιώνα. Από αυτούς ο ένας, επισκοπικός ναός της πόλης ήταν τρίκλιτη βασιλική, ενώ τα ερείπια των δύο άλλων, του Επισκοπείου και του καθολικού της Μονής, πιθανώς του Αγίου Γεωργίου, βρίσκονται έξω από τον οχυρωματικό περίβολο.
Δίπλα στη μεγάλη, τρίκλιτη βασιλική βρίσκεται ο μεταβυζαντινός ναός της Αγίας Αναστασίας Μάκρης, ο οποίος ανεγέρθη στα 1800-1833/4 με τη συνδρομή του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αποτελεί μια ενδιαφέρουσα τρίκλιτη, ξυλόστεγη βασιλική με όμορφο ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο του 17ου αιώνα και σειρά εικόνων απο τον 17ο μέχρι τον 19ο αιώνα σημαντικής καλλιτεχνικής αξίας.
Μέσα στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, το Εκκλησιαστικό μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως εκθέτει την εκκλησιαστική ιστορία της περιοχής από τους μεταβυζαντινούς κυρίως χρόνους, η οποία εκτυλίσσεται μέσα από εικόνες, ιερά βιβλία, σκεύη, άμφια κ.λ.π. σε μία άριστα οργανωμένη συλλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID