Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣΩΤΕΙΡΑ


Στην πόλη των Φερών επιβάλλεται ακόμη και σήμερα μεγαλοπρεπείς ο μολυβδοσκέπαστος τρούλος του βυζαντινού ναού της Παναγίας Κοσμοσώτειρας, καθολικού του ομώνυμου μοναστηριού.

Κτήτορας ο σεβαστοκράτωρ Ισαάκιος Κομνηνός, γιος του Αυτοκράτορα Αλεξίου του Α’ και αδελφός του Ιωάννη, ο οποίος ανέγειρε τη Μονή στο τέλος του ταραχώδους βίου του, γύρω στα 1151-1152.

Ο ίδιος συνέγραψε και το Τυπικό της λειτουργίας της Μονής, το οποίο σήμερα σώζεται, ένα σπάνιο όσο και πλήρες ντοκουμέντο. Από το μοναστικό αυτό συγκρότημα σώζεται τμήμα του τείχους και το ίδιο το Καθολικό.

Ο ναός, πεντάτρουλος εγγεγραμμένος δικιόνιος σταυροειδής, λαμπρό δείγμα της τέχνης και της λαμπρότητας της Κωνσταντινούπολης,αναδεικνύει μία από τις πλέον τολμηρές και πρωτότυπες δομικές λύσεις, καθώς ο μεγάλος και διάτρητος από παράθυρα τρούλος μέσα από μια κλιμάκωση καμπύλων και ευθυγράμμων στοιχείων φέρεται στο έδαφος, δορυφορούμενος από τέσσερις γωνιακούς τρουλίσκους.

Οι τοιχογραφίες από το δεύτερο μισό του 12ου αιώνα, είναι ένα από τα καλλιτεχνικότερα σύνολα της εποχής και με τη γοητεία τους αποτελούν ένα ενδιάμεσο ανάμεσα στη γραμμική τέχνη των Κομνηνών και την ιδεαλιστική των Παλαιολόγων.

Από τις παραστάσεις ξεχωρίζουν τέσσερις μορφές στρατιωτικών αγίων που κατά πάσα πιθανότητα μπορούν να ταυτιστούν με ισάριθμα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας των Κομνηνών και αναμεσά τους τον ίδιο τον ιδρυτή της Μονής, Ισαάκιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID