Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΟΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ



Οι ναοί του Σουφλίου, κτισμένοι ευθύς αμέσως μετά από εκείνους του Διδυμοτείχου, ανεγείρονται την εποχή της οικονομικής και δημογραφικής ανόδου της πόλης.

Ο ναός του Αγ. Γεωργίου από την έκτη δεκαετία του 16ου αιώνα , είναι ο μεγαλύτερος μεταβυζαντινός ναός της περιοχής. Με πλούσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο και διώροφο εξώστη με έντονη μπαρόκ διάθεση στη μορφολογία και τη διακόσμηση, ο ναός περιγράφει με ενάργεια την ορμητικότητα της νεοαναπτυσσόμενης πόλης.

Αντίθετα ο Αγ. Αθανάσιος, στην ανώτερη και πιο λαική γειτονιά της πόλης, πλησιάζει τα πρότυπα των άλλων ναών της περιοχής, με τη βαριά λιθόκτιστη καμαρωτή κάλυψη των τριών κλιτών και με την όλη διάρθρωση.

Στην ημιορεινή ύπαιθρο του κεντρικού Έβρου, οι μεταβυζαντινοί ναοί της Κυριακής, αντανακλούν με την αρχιτεκτονική τους διαφοροποίηση την πολιτισμική εξέλιξη κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

Λίγο πιο πάνω, στο χωριό Κόρυμβος, σώζεται από την ίδια εποχή ο ναός των Ταξιαρχών με εντυπωσιακά λιθανάγλυφα, ιδιαίτερα εκείνο του υπέρθυρου της εισόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID