Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΚΥΝΗΓΙΟΥ


O νομάρχης Έβρου Νικόλαος Ζαμπουνίδης μιλάει στο «A•Κυνήγι» για τη μεγαλύτερη γιορτή κυνηγιού στην Ελλάδα και όλα όσα πρέπει να συμβούν για να γίνει θεσμός.

Αναδημοσίευση από: Α-Κυνήγι

Συνέντευξη στον Γιώργο Αποστολόπουλο

Ποιος είναι ο λόγος για μια Γιορτή Κυνηγιού στον Έβρο;
Είναι γεγονός ότι στον Έβρο, χωρίς να το επιδιώκουμε, δημιουργούμε γεγονότα που πάνω τους στρέφει το βλέμμα της όλη η Ελλάδα, όπως το Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Σαμοθράκης, το Φεστιβάλ Νέων στον Άρδα ή το Τρένο του Πολιτισμού. Τώρα ήρθε η σειρά της γιορτής κυνηγιού που διοργανώνουμε στο Μεγάλο Δέρειο. Η μεγάλη μας αγωνία για την αξιοποίηση των δεδομένων του νομού και την ανάδειξη του
ίδιου του τόπου μας οδηγεί στην αναζήτηση ανάλογων δράσεων και δραστηριοτήτων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση στόχος μας είναι η τουριστική προβολή και ανάπτυξη της ακριτικής περιοχής, του ορεινού όγκου του Μεγάλου Δερείου.

Τι αντίκτυπο είχε η γιορτή τοπικά;
Η γιορτή αγκαλιάστηκε από όλους τους κατοίκους του Έβρου, κυρίως από την τοπική κοινωνία, που την είδε σαν μια δική της γιορτή, τους κυνηγετικούς συλλόγους του νομού, την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης και τους εκθέτες που μας εμπιστεύθηκαν και πήραν δυναμικά μέρος. Ήταν συγκλονιστική η μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή του κόσμου. Στη διάρκεια της περσινής γιορτής την επισκέφθηκαν περισσότερα από 15.000 άτομα!

Συνάδει η γιορτή με την προστασία του περιβάλλοντος; Υπάρχουν αντιδράσεις και πώς τις αμβλύνετε;
Είναι γεγονός ότι οι κυνηγοί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ συμβάλλουν στην προστασία και ανάπτυξη του θηραματικού πλούτου της χώρας. Ο κυνηγός αγαπά το περιβάλλον, αγαπά τη φύση και την προστατεύει. Κι αυτή την ευαισθησία του τη δείχνει σε όλα τα επίπεδα. Πέρα όμως από την προστασία του περιβάλλοντος, τους κυνηγούς του Έβρου τους είχαμε δίπλα μας όπου τους χρειαστήκαμε, σε θέματα πολιτικής προστασίας. Στις πυρκαγιές, στις πλημμύρες, στα χιόνια οι κυνηγετικοί σύλλογοι του νομού λειτούργησαν ως εθελοντικές ομάδες, δείχνοντας το κοινωνικό πρόσωπό τους. Στο πλαίσιο αυτό της συνεργασίας μας αποφασίσαμε να συνδιοργανώσουμε τη γιορτή κυνηγιού. Στο Δέλτα του Έβρου συνυπήρχαν άνθρωποι, φυτικό και ζωικό βασίλειο. Αυτό συνεχίζεται έως σήμερα. Η ανθρώπινη παρουσία λειτουργεί θετικά για την προστασία του περιβάλλοντος. Εκτιμώ ότι η ΚΥΑ θα έπρεπε να λάβει υπόψη της τη σημαντική παρουσία των κυνηγών, των ψαράδων, των κτηνοτρόφων και των γεωργών.

Τι διαφορετικό θα δούμε φέτος;
Η φετινή γιορτή κυνηγιού, που φιλοδοξούμε να γίνει θεσμός, θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Αυγούστου και πιστεύουμε ότι θα είναι ακόμη καλύτερη, με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, επιμορφωτικά σεμινάρια, διαγωνισμούς, μουσικές βραδιές. Το πρώτο βράδυ των εκδηλώσεων θα είναι αφιερωμένο στο θρακιώτικο παραδοσιακό τραγούδι και θα πάρει μέρος το συγκρότημα του Θρακιώτη καλλιτέχνη Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη, ενώ το δεύτερο βράδυ είναι αφιερωμένο στο λαϊκό τραγούδι, με τη συμμετοχή του Χρήστου Νικολόπουλου και του Κώστα Μακεδόνα. Κυνηγοί από τον Έβρο, τη Θράκη, απ’ όλη την Ελλάδα, αποκτούν ένα νέο τουριστικό προορισμό.

Είστε σαφώς με τους κυνηγούς και τους κυνηγετικούς συλλόγους. Υπάρχει το ρίσκο του πολιτικού κόστους;
Οι κυνηγοί και οι κυνηγετικοί σύλλογοι λειτουργούν νόμιμα και ακολουθούν τις αποφάσεις των υπουργείων. Αυτή η νόμιμη λειτουργία πιστεύουμε ότι έχει αποτέλεσμα την προστασία του περιβάλλοντος από λαθραία θήρευση. Είμαι της άποψης ότι ο πολιτικός πρέπει να τολμά να αναζητεί αποτέλεσμα. Όλοι μπορούμε να ζήσουμε με τον αντίστοιχο σεβασμό στον άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID