Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2009

«Ξενιτεμένο μου πουλί»


Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις που διοργανώνει στο Τρίγωνο το περιοδικό «Βορέας» με τίτλο «Ξενιτεμένο μου πουλί». Θα διαρκέσουν έως τις 23 Αυγούστου που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Σπήλαιο Τριγώνου και θα δώσουν το παρόν η κορυφαία Ελληνίδα χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη, ο ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης, ο σκηνοθέτης Άγγελος Αμπάζογλου, η ποιήτρια Σταυρούλα Αρβανιτίδου και ο συγγραφέας Θοδωρής Παπαθεοδώρου
Ξεχωριστό γεγονός, η παρουσία της ορχήστρας «kofelgshroa» που θα παρουσιάσει παραδοσιακά βαυαρικά τραγούδια που ακούγονται στο περίφημο Οktoberfest του Μονάχου, μια από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές γιορτές του κόσμου. Συνδιοργανωτές: Αγροτουριστικός συνεταιρισμός γυναικών Τριγώνου «ΓΑΙΑ», χορευτικό συγκρότημα συλλόγου γυναικών Σπηλαίου, σύλλογος γυναικών Σπηλαίου Με τη συμμετοχή Δήμων Τριγώνου – Βύσσας και την υποστήριξη υπουργείου εξωτερικών.

Το πρόγραμμα:

Παραδοσιακά τραγούδια της Βαυαρίας από την ορχήστρα KOFELGSHROA που εμφανίζεται στο περίφημο φεστιβάλ μπίρα που γίνεται κάθε χρόνο στο Μόναχο. Μας εισάγει στο πνεύμα των σχέσεων Έβρου - Θράκης - Βαυαρίας - Ελλάδας - Γερμανία και πάνω απ’ όλα στη μεταναστευτική εμπειρία ο Βαγγέλης Φωτιάδης που ερμηνεύει το τραγούδι του Στράτου Διονυσίου «Στο σταθμό του Μονάχου»
Χώρος: Δημοτικό αμφιθέατρο Σπηλαίου
ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009, 7.30 Μ.Μ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΟΣ

Για τον Αλέξανδρο Συμεωνίδη θα μιλήσει ο Θόδωρος Φιλιππίδης παθολογοανατόμος – αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Παθολογοανατομίας.
Για την εμπειρία της στα εργαστήρια του Θεαγενείου και τη γνωριμία της με τον Αλέξανδρο Συμεωνίδη η Χρυσούλα Κονσολίδου – Απότα.
Για την γυναίκα του Ντόρα Τσάτσου, πρωτοπόρο του σύγχρονου ελληνικού χορού, κόρη του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και ανιψιά του Νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη θα μιλήσει η κορυφαία Ελληνίδα χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη, η οποία αναφέρεται στα σχέδιά της και στην κοινή παράσταση με τον συντοπίτη της Εβρίτη μουσικοσυνθέτη Γιώργο Μπουντουβή στη Νέα Υόρκη

Χώρος : Δημοτικό κατάστημα Σπηλαίου

ΤΡΙΤΗ, 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009, 9.00 Μ.Μ.
«ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ» ΜΕ ΤΟΝ ΡΕΝΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Προβολή της ταινίας όπου ο Εβρίτης καλλιτέχνης Ρένος Χαραλαμπίδης πρωταγωνιστεί σε δυο ρόλους, του ηθοποιού και του σκηνοθέτη, έτσι όπως έγινε ευρύτερα γνωστός με την ταινία του «No Budget Story» που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και σε φεστιβάλ του εξωτερικού.
«ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ» είναι μια σπαρταριστή κωμωδία καταστάσεων και αναφέρεται σε μια πρόσφατη περίοδο της σύγχρονη κοινωνικής και πολιτιστικής ιστορίας μας και διαδραματίζεται στο μαγευτικό νησί του Θρακικού πελάγους τη Σαμοθράκη.

Χώρος: Δημοτικό αμφιθέατρο Σπηλαίου

ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009, 7.30 Μ.Μ.

«ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ»

Η διδάκτορας Κοινωνιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) Ελένη Τσιομίδου παρουσιάζει τις εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητες στη Θράκη κατά τον 19ο αιώνα

Χώρος: Δημοτικό κατάστημα Καστανεών

ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009, 7.30 Μ.Μ.

«ΜΠΑΖΙΛ ΖΑΧΑΡΟΦ, Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»

Για τον Έλληνα Θρύλο της Ευρώπης στις αρχές του 20ού αιώνα μετά από χρόνια έρευνας έκανε ένα σπουδαίο βιογραφικό – ερευνητικό ντοκιμαντέρ ο σκηνοθέτης Άγγελος Αμπάζογλου. Προηγουμένως μας το είχαν παρουσιάσει ο Φρέντυ Γερμανός στο ιστορικό μυθιστόρημά του «Τερέζα» και ο Γεώργιος Ζαρίφης στο βιβλίο του «ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΟΥ -ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ / ΚΩΝΣΤΑ-ΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 1800-1920»..
Ο Έλληνας θρύλος της Ευρώπης πρωταγωνιστεί και στο υπό έκδοση βιβλίο της Εβρίτισσας δημοσιογράφου και συγγραφέας Σωτηρίας Μαραγκοζάκη.

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα μιλήσουν οι :
• Σταύρος Παπαθανάκης, εκδότης –διευθυντής «Βορέα»
• Σωτηρία Μαραγκοζάκη, δημοσιογράφος εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ»

Χώρος: Δημοτική βιβλιοθήκη Άρζου στις 8 το βράδυ

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την απονομή τιμητικής πλακέτας στον ιδρυτή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Απόστολο Βλασακίδη.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009, 8.30 Μ.Μ.

«ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΒΡΑΔΙΑ»
Με τον Αλέξη Παρτινούδη


Θρακιώτικα παραδοσιακά τραγούδια σε μια αξέχαστη διονυσιακή βραδιά και γιορτή.

Η εκδήλωση θα ανοίξει με τραγούδια και χορούς που θα παρουσιάσουν τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Σπηλαίου.
Θα προηγηθούν οι βραβεύσεις εκπροσώπων ΜΜΕ και δημοσιογράφων.

Χώρος: Δημοτικό αμφιθέατρο Σπηλαίου
ΚΥΡΙΑΚΗ, 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009,10.00 Π.Μ.

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ»

Το φαινόμενο της μετανάστευσης καθόρισε τις εξελίξεις στην ελληνική ύπαιθρο τόσο κατά τον 19ο όσο και κατά τον 20ό αιώνα. Από τα τέλη του 20ού αιώνα η Ελλάδα από χώρα προέλευσης μετατρέπεται σε χώρα υποδοχής μεταναστών.
Το φαινόμενο της μετανάστευσης είτε ως πρόβλημα είτε ως ευκαιρία για την Ελλάδα του 21ου αιώνα αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές εξελίξεις. Κοινωνία, κόμματα, θεσμοί, ιδρύματα και πανεπιστήμια οφείλουν να αναδείξουν με νηφαλιότητα, γνώση, τεκμηρίωση και ανεκτικότητα μια σύνθετη πραγματικότητα στην οποία οι απλουστεύσεις και οι δαιμονοποιήσεις δεν έχουν να προσφέρουν απολύτως τίποτε.

Χώρος : Παραδοσιακός Μύλος Πετρωτών
ΚΥΡΙΑΚΗ, 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009, 7.00 Μ.Μ.

«ΣΑΝ ΤΑΞΙΔΙΑΡΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ»
Του Θοδωρή Παπαθεοδώρου

Για τον συγγραφέα και τα βιβλία του θα μιλήσουν οι :

• Ουρανία Μαυρίδου, νομαρχιακή σύμβουλος
• Σταυρούλα Αρβανιτίδου, ποιήτρια
• Θεοδώρα Φουτσιτζή, δικηγόρος
• Σταύρος Παπαθανάκης, εκδότης «Βορέα»

Παρών ο ίδιος ο συγγραφέας σε μια επιστροφή μνήμης, γεύσεων, αισθημάτων και βιωμάτων.

Χώρος: ΚΑΠΗ ΔΙΚΑΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID