Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

«Ο Ορφέας στην Θράκη, μια δική μας υπόθεση»


«Ο Ορφέας στη Θράκη μια δική μας υπόθεση» τιτλοφορείται το 3ο πανελλήνιο συνέδριο για τον Ορφέα που διοργανώνει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ροδόπης – Έβρου την Παρασκεύη 1 και το Σάββατο 2 Οκτωβρίου στην Αλεξανδρούπολη. Στην εναρκτήρια τελετή του θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση το έργο «Ορφικόν Ι» του Θανάση Τρικούπη για οργανικό και φωνητικό σύνολο, εφηβικό χορό και ηλεκτρονικά. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πρόγραμμα
Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010
Τελετή έναρξης: 20.00 Εισαγωγική ενημέρωση Γεώργιος Ι. Μηνόπουλος πρόεδρος νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου προσφωνήσεις, εναρκτήρια ομιλία «Μύηση, μύστης, μυστήρια» ομιλήτρια: Μάρω Παπαθανασίου. Μουσική εκδήλωση: Θανάσης Τρικούπης: ΟΡΦΙΚΟΝ Ι - Για φωνητικό και οργανικό σύνολο, εφηβικό χορό και ηλεκτρονικά (κείμενο: Ορφικός Ύμνος: αρ.38 «Κουρήτων θυμίαμα λίβανον» Ορφικός Ύμνος: αρ.31 «Ύμνος Κουρήτων»). 21.30 Δεξίωση, 22.00 Τηλεσκοπική παρατήρηση του έναστρου ουρανού με τη συμμετοχή του συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης
Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010
Ομιλίες - συζητήσεις: 9.00 Συντονιστές: Γιώτα Πρέκα, Παναγιώτης Παπαδήμα Αντωνίου - «Από τον Ορφέα στην αστροφυσική των προσωκρατικών» Ομιλητής: Ξενοφών Μουσάς. 10.00 Συντονιστές: Δημήτρης Μάτσας, Αλεξάνδρα Μποτονάκη «Ο Ορφέας και η ιερά νήσος Σαμοθράκη» Ομιλητής: Πασχάλης Χριστοδούλου. 11.00 Διάλειμμα. 11.30 Συντονιστές: Γεώργιος Τσουμής Σταύρος Παπαθανάκης «Η συμβολή του ορφικού «Πνεύματος» στη συγκρότηση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού». Ομιλητής: Παναγιώτης Καρακατσάνης. 12.30 Ανοιχτή συζήτηση Συντονιστής: Γεώργιος Ι. Μηνόπουλος «Ο Ορφέας στη Θράκη – Μια δική μας υπόθεση;».

Όταν η Θράκη γέννησε τη μουσική
Στ' αρχαία χρόνια, όταν η μουσική ήταν συνώνυμη με την ιερότητα και το μυστήριο, η Θράκη έμελε να φιλοξενήσει, στους όμορφους τόπους της, τους πρώτους και σημαντικότερους έλληνες μουσικούς και υμνωδούς.
Η Δήλος μπορεί να έδωσε καταφύγιο στη γέννηση του θεού της μουσικής και να έγινε το αγαπημένο νησί του Απόλλωνα, την τέχνη του όμως αυτός θέλησε να την παραδώσει σε ένα παιδί της Θράκης, τον ΟΡΦΕΑ...
Ο μύθος λέει πως ο Απόλλωνας στον Ορφέα χάρισε τόσο την απαράμιλλη τέχνη του στο παίξιμο της λύρας όσο και μαντικές δυνάμεις. Του έδωσε ακόμα και την πεντάχορδη λύρα του (το όργανο που εφηύρε ο Ερμής, απ' τον οποίο και το πήρε ως δώρο ο Απόλλωνας), στην οποία αργότερα ο Ορφέας πρόσθεσε δύο ακόμα χορδές.
Γιος του πρίγκιπα της Θράκης Οίαγρου και της Μούσας Καλλιόπης, προστάτιδας της Επικής Ποίησης, ο Ορφέας υπήρξε ο πρώτος και ο μεγαλύτερος σε ικανότητα και τέχνη μουσικός. Με δασκάλες τις Mούσες, το παίξιμο και η φωνή του μάγευε ανθρώπους και ζώα, ημέρευε ακόμα και τους «θυμούς» της φύσης και μετακινούσε μέχρι και τα βουνά και τα δέντρα.
Με τη σαγίνη της μουσικής του μάγεψε και την Ευρυδίκη κι αυτός μαγεμένος απ' τη δική της ομορφιά αποφάσισε σύντομα να την κάνει γυναίκα του. Οι μοίρες όμως άλλα είχαν ορίσει για τη ζωή τους. Λίγες μέρες μόλις μετά το γάμο τους, μια οχιά δάγκωσε την όμοφη κοπέλα και την έστειλε στον κρύο κόσμο του Πλούτωνα. Ο Ορφέας, μη μπορώντας να αντέξει το χαμό της αγαπημένης του, αποφασίζει να κατέβει στον Αδη, για να την πάρει.
Στο παίξιμο της λύρας του, που κάποτε ακινητοποίησε τις συμπληγάδες πέτρες, δίνοντας την ευκαιρία να περάσουν ανάμεσά τους τα πλοία των αργοναυτών και νάρκωσε τον δράκοντα της Κολχίδας, που φυλούσε το «χρυσόμαλλο δέρας», ούτε ο Άδης μπορούσε να αντισταθεί. Ο φύλακας Κέρβερος χαλάρωσε στους θελκτικούς ήχους των χορδών και της φωνής του Ορφέα, ο Τάνταλος ξέχασε τη δίψα του, οι Ερινύες δάκρυσαν κι ο Πλούτωνας με την Περσεφόνη τόσο που συγκινήθηκαν ώστε του έδωσαν την άδειά τους να πάρει μαζί του την Ευρυδίκη και να γυρίσουν οι δυο τους στον πάνω κόσμο, στη ζωή. Υπό έναν όμως όρο.... Μέχρι να φτάσουν στον πάνω κόσμο, ο Ορφέας δεν έπρεπε να γυρίσει να αντικρίσει την Ευρυδίκη. Οι πύλες του Άδη άνοιξαν, μα πριν ακόμα προλάβουν να τις διαβούν, ο Ορφέας, απ' τη μεγάλη του επιθυμία να αντικρίσει την αγαπημένη του, παραβίασε τον όρο, με αποτέλεσμα η Ευρυδίκη να μείνει για πάντα πλέον στον κόσμο των νεκρών.

Συντονιστές – ομιλητές του συνεδρίου
Παναγιώτης Αντωνίου, διδάκτωρ Ακτινοφυσικής, Παναγιώτης Καρακατσάνης, καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Π.Θ., Δημήτριος Μάτσας, αρχαιολόγος, προϊστάμενος ΙΘ’ Εφορείας Προιστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων, Γεώργιος Μηνόπουλος, ομ. καθηγητής Χειρουργικής, Ξενοφών Μουσάς, αν. καθηγητής Φυσικού Τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλεξάνδρα Μποτονάκη, φιλόλογος, Σταύρος Παπαθανάκης, δημοσιογράφος-εκδότης περιοδικού «Βορρέας», Μάρω Παπαθανασίου, αν. καθηγήτρια Ιστορίας Φυσικών Επιστημών, τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώτα Πρέκα, επ. καθηγήτρια Αστροφυσικής, Φυσικού Τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Τρικούπης, συνθέτης – διευθυντής ορχήστρας, διδάκτωρ Μουσικολογίας, Γεώργιος Τσουμής, επ. καθηγητής, τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ. και Πασχάλης Χριστοδούλου, δρ. χημικός-μηχανικός. 
 
ΠΗΓΗ: ΓΝΩΜΗ ΕΒΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID