Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

ΤΑΦΙΚΟΣ ΤΥΜΒΟΣ ΘΥΡΕΑΣ

Ο ταφικός τύμβος Θυρέας βρίσκεται στο 8ο χιλιόμετρο του εθνικού δρόμου Διδυμοτείχου - Ορεστιάδας ανάμεσα στα χωριά Θυρέα και Ασημένιο. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους τύμβους του βορείου Έβρου με διάμετρο 47,5 μ. και ύψος 10 μ.

Οι εργασίες άρχισαν στις 16 Ιουλίου του 2007 και συνεχίστηκαν μέχρι τις 2 Νοεμβρίου χωρίς, ωστόσο, να έχουν ολοκληρωθεί.

Αφού δημιουργήθηκε ένας υποτυπώδης δρόμος για την ευκολότερη πρόσβασή μας, καθαρίστηκε ο τύμβος από τα αγριόχορτα και φωτογραφήθηκε.· Τέλος, με τη βοήθεια της πυξίδας, χωρίσαμε τον τύμβο σε τεταρτημόρια. Επιπλέον, τοποθετήθηκε ένας προκατασκευασμένος οικίσκος που χρησίμευε ως γραφείο και αποθήκη.

Η ανασκαφή άρχισε από το ΝΔ τεταρτημόριο, επειδή είχαμε την πληροφορία από κάτοικο του χωριού Ασημένιο ότι πριν μερικά χρόνια είδε εκεί ένα άνοιγμα, στο οποίο φαινόταν τοίχος που κατέληγε σε κόγχη. Τελικά δεν αποκαλύφτηκε κάτι τέτοιο, αλλά κατά τη διάρκεια της ανασκαφής αποκαλύπτονταν συγκεντρώσεις οστράκων ρωμαϊκών χρόνων, καθώς και πληθώρα προϊστορικών οστράκων και εργαλείων.

Μετά την ανασκαφή του ΝΔ τεταρτημορίου, προχωρήσαμε στο ΝΑ. Τα ευρήματα ήταν κι εδώ παρόμοια. Πριν συνεχίσουμε στο βόρειο μισό του τύμβου, αποφασίσαμε να ερευνήσουμε την περιοχή λίγο βαθύτερα από το επίπεδο έδρασης του νότιου μισού. Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν.

Στο ΝΔ όριο του τύμβου άρχισε να αποκαλύπτεται ένας περίβολος και εξωτερικά του περιβόλου συγκεντρώσεις από σπασμένα και καμένα αγγεία. Οι συγκεντρώσεις αυτές έδειχναν ότι είχε τελεστεί εκεί κάποιος εναγισμός. Στη συνέχεια η έρευνα επικεντρώθηκε στο εσωτερικό του περιβόλου και μας επεφύλαξε μια σειρά από ευχάριστες εκπλήξεις. Αποκαλύφτηκαν δύο στάμνοι και ένας κρατήρας. Λίγο νοτιότερα βρέθηκε ένα χάλκινο λυχνάρι και ακριβώς κάτω απ' αυτό εμφανίστηκε στάχτη, έντονα ίχνη καμένου ξύλου και άρχισαν να αποκαλύπτονται πολλά πήλινα, σιδερένια και χάλκινα αντικείμενα. Μετά την ανασκαφή ενάμιση μήνα, είχε, λοιπόν, εντοπιστεί η πρώτη καύση! Πρόκειται για γυναικεία καύση και ονομάστηκε καύση Α.

ΒΔ της καύσης Α και κοντά στο κέντρο του τύμβου εντοπίστηκε και δεύτερος περίβολος με πολλές κι εδώ συγκεντρώσεις οστράκων στο εξωτερικό του και με καύση στο εσωτερικό του. Αυτή ονομάστηκε καύση Β. Κατά τον καθαρισμό της αποκαλύφθηκαν πήλινα αγγεία, ένα σιδερένιο εγχειρίδιο, μία χάλκινη τριφυλλόστομη οινοχόη, μία χάλκινη φιάλη και το κάτω μέρος από ανδρικά σανδάλια. Το εύρημα αυτό αποδείκνυε ότι η καύση ήταν ανδρική.

Παράλληλα με τον καθαρισμό των καύσεων συνεχιζόταν και η ανασκαφή του τύμβου. Μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής του βορειοδυτικού τεταρτημορίου αποκαλύφθηκε ο σκελετός ενός αλόγου και διάφορα εξαρτήματα της ιπποσκευής του. Δίπλα στο άλογο βρέθηκε ένα χάλκινο αγγείο, ένα σιδερένιο ξίφος, δύο σιδερένιες αιχμές δοράτων και ένα χάλκινο ομφάλιο ασπίδας· διακρίνονταν μάλιστα ίχνη από το ξύλο της ασπίδας πάνω στο οποίο πατούσε. Λίγο νοτιότερα από τα παραπάνω αντικείμενα εντοπίστηκαν λάκκοι με προϊστορική κεραμική και εργαλεία.

Στο βορειοανατολικό τεταρτημόριο αποκαλύφτηκαν δύο ακόμη τμήματα περιβόλων, οι οποίοι μάλλον περικλείουν καύσεις και θα ερευνηθούν κατά την επόμενη ανασκαφική περίοδο.

Αυτά είναι τα αρχαιολογικά ευρήματα που έδωσε μέχρι στιγμής η ανασκαφή στον τύμβο της Θυρέας. Η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί· χρειάζεται να συνεχιστεί και κάτω από το επίπεδο έδρασης του βορείου μισού του τύμβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID