Το Δέλτα του Έβρου θεωρείται από τα σπουδαιότερα της Μεσογείου, όχι μόνο για το πλήθος και την ποικιλία της ορνιθοπανίδας που φιλοξενεί, αλλά και για το ίδιο το τοπίο του. Ο πλούτος στη μορφολογία του οφείλεται στις φερτές ύλες, που εδώ και χιλιάδες χρόνια εναποθέτει ο ποταμός Έβρος στις όχθες του, καθώς διακλαδώνεται, λίγο πριν ενωθεί με τη θάλασσα.
* Το μεγαλύτερο τμήμα του Δέλτα έχει αποστραγγιστεί κατά τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60 και έχει κατανεμηθεί στους ντόπιους κατοίκους για καλλιέργεια. Η έκταση της ευρύτερης περιοχής είναι 190.000 km2, από τα οποία τα 90.000 km2 καταλαμβάνει ο υγρότοπος. Η 'παλιά Μαρίτσα' - παραπόταμος του Έβρου - χωρίζει το Δέλτα στο ανατολικό και δυτικό του τμήμα.
* Η βόρειο-ανατολική είσοδος του Δέλτα του Έβρου βρίσκεται σε απόσταση περίπου τεσσάρων χλμ. από τις Φέρες και δίπλα στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
* Το ανατολικό τμήμα περιλαμβάνει την παραμεθόρια ζώνη με το παρόχθιο δάσος του ποταμού Έβρου, τις καλλιεργημένες εκτάσεις (πεδιάδα του Δέλτα), τον κυρίως όγκο του υγροτόπου, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι αμμονησίδες 'Καράβι' και 'Ξηράδι'. Στη διάρκεια του χειμώνα η κοίτη του ποταμού υπερχειλίζει και δημιουργεί τις πλημμυρισμένες περιοχές, όπου βρίσκουν καταφύγιο εκατοντάδες υδρόβια πουλιά. Να προσθέσουμε ότι και η Δασική Υπηρεσία έχει δημιουργήσει τέτοιες περιοχές με στόχο να τις διατηρεί πλημμυρισμένες ακόμη και το καλοκαίρι.
* Το δυτικό τμήμα εκτείνεται από την παραλία του Απαλού ή κατ΄άλλους από την παραλία των Λουτρών μέχρι την 'παλιά Μαρίτσα'. Περιλαμβάνει την παράλια ζώνη με τη λιμνοθάλασσα της Δράνας, του Καραμάνου και το Λακί, καθώς και τις αμμονησίδες Ασάνη, Αϊ Γιώργη, ξέρα Ασάνη. Ο παραπόταμος 'μικρή Μαρίτσα' εκβάλλει στη 'Δράνα', ενώ ο χείμαρρος των 'Λουτρών' εκβάλλει στο 'Λακί', σχηματίζοντας κάποιες διακλαδώσεις. Οι αγροτικές εκτάσεις του δυτικού τμήματος είναι το αποτέλεσμα των αποξηραντικών έργων προηγούμενων δεκαετιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου