Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ-ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το Δέλτα Έβρου έχει μεγάλη ιστορία. Τόπος κυνηγιού για τους Βυζαντινούς άρχοντες, αργότερα έγινε τόπος καταφυγής κατά την τουρκοκρατία και για τους αγωνιστές του αντιβουλγαρικού αγώνα και της εθνικής αντίστασης κατά το διάστημα της γερμανικής κατοχής.

Μια αποφασιστική μάχη δόθηκε στους βαλτότοπους του Δέλτα ανάμεσα στους Βυζαντινούς και τους Σκύθες, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αλέξιος ο Α (1081-1118), πατέρα του κτήτορα της Βήρας και της μονής της Κοσμοσώτηρας. Ο Αλέξιος αφού προσεταιρίσθηκε τους Κουμάνους, με έναν στρατηγικό ελιγμό παρέσυρε κα εγκλώβισε τους Σκύθες στην καρδιά του Δέλτα και τους αφάνισε στην κυριολεξία, ώστε να μην αποτελούν πλέον κίνδυνο για το Βυζάντιο. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια της Άννας Κομνηνής στο έργο της Αλεξίας. ¨Ήταν Τρίτη 29 Απριλίου 1091. Δια μίαν ημέραν οι Σκύθαι τον Μάϊον ουκ είδον¨. Και αλλού ¨Μέσα σε μία μόνο ημέρα, οι Βυζαντινοί μπόρεσαν να αφανίσουν μυριάδες ανθρώπους, έθνος ολόκληρο¨.

Το Δέλτα κατακυρώθηκε στην Ελλάδα οριστικά το 1923 ύστερα από απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής, αφού διαπιστώθηκε ότι το ανατολικό σκέλος του ποταμού είναι το κυριότερο, με τον μεγαλύτερο όγκο νερού και θα έπρεπε με βάση της συνθήκης της Λωζάνης να αποτελέσει και την οριοθετική γραμμή. Σήμερα το Δέλτα είναι εύκολο στην πρόσβαση των επισκεπτών. Για την επίσκεψη του χρειάζεται ειδική άδει από τις στρατιωτικές, γιατί αποτελεί παραμεθόρια περιοχή.

Τρεις δρόμοι οδηγούν στο χώρο. Από την Τραϊανούπολη, από το Δορίσκο και από τις Φέρες. Μέσα στο Δέλτα και ιδιαίτερα στη νότια περιοχή του, που είναι γεμάτη από λίμνες, κανάλια και νησίδες, μπορεί ο επισκέπτης να δει τα πουλιά να πετάγονται μέσα από την παρόχθια βλάστηση, να κολυμπούν στα νερά ή να πετούν στον ουρανό. Μια ανεπανάληπτη εμπειρία και αισθητική απόλαυση προσφέρει και μια ¨βαρκάδα¨ με τις βάρκες των ψαράδων που μπορούν να ταξιδέψουν τους επισκέπτες μέχρι την ποδιά της Αίνου, δίπλα στην θαλάσσια οριογραμμή. Υπάρχει ακόμη στον ίδιο χώρο ένα ειδικό κτίριο, το καταφύγιο, όπου οι επιστήμονες που θα φθάνουν εδώ από όλα τα μέρη του κόσμου μπορούν να διανυκτερεύσουν και να παρατηρήσουν τα πουλιά από την ψηλή σκοπιά του. Πιο μέσα βρίσκεται η παλιά βίλα του Ωνάση, κτισμένη στην δεκαετία του 1950, για να διανυκτερεύει με την συντροφιά του στα κυνήγια της εποχής εκείνης. Σήμερα χρησιμεύει ως βιολογικός σταθμός της ¨Ελληνικής Εταιρείας προστασίας φύσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID