Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

ΠΗΓΗ ΔΕΒΕΤΖΗ

Τον Αύγουστο του 2004... Που με ένα άλμα της στα 15,25μ. στην τέταρτή της προσπάθεια, κατάφερε να ξεσηκώσει ένα κατάμεστο Ολυμπιακό στάδιο που πανηγύριζε ξέφρενα την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου...

Η επιμονή, η ακλόνητη θέληση, η αέναη μάχη με τον ίδιο της τον εαυτό, είναι τα στοιχεία που έχουν συνθέσει την ξεχωριστή αθλήτρια που ακούει στο όνομα, Πηγή Δεβετζή. Ένα διαφορετικό κορίτσι από την Αλεξανδρούπολη, που κατάφερε να ξεπεράσει μια φουρτουνιασμένη θάλασσα προβλημάτων, λίγο πριν ξεκινήσει το μοναδικό ταξίδι της προς την κορυφή. Προς την απόλυτη δικαίωση, στον μαγικό κόσμο του τριπλούν.

Η Πηγή ήταν έτοιμη να πει το αντίο στον αθλητισμό όταν το 1996 της αφαιρέθηκε ο ξενώνας από το Ολυμπιακό στάδιο γιατί δεν είχε τις απαιτούμενες επιδόσεις, την ώρα που η οικονομική της κατάσταση δεν της επέτρεπε να συνεχίσει τις προσπάθειές. Ευτυχώς τότε κάποιοι διορατικοί συναθλητές της, της παρείχαν κρυφά στέγη. Αυτό το γεγονός, ατσάλωσε την Πηγή, η οποία απτόητη συνέχισε εν μέσω πολλών θυσιών και κόπων, την μοναχική της πορεία προς την υπέρβαση.

Πριν απο ένα δυο χρόνια κανείς δεν την υπολόγιζε για ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Κανείς εκείνες τις ώρες, δεν την συμπεριλάμβανε σαν μια πιθανή Ολυμπιονίκη. Εκτός από την ίδια...

Αφού περιπλανήθηκε από προπονητή σε προπονητή, βρήκε στο πρόσωπο της Σοφίας Μπακατσάκη, τον άνθρωπο που πίστεψε σε αυτήν και την βοήθησε να φθάσει στο χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο κλειστού στίβου στη Βουδαπέστη με άλμα στα 14,73μ. και στο αργυρό στους Ολυμπιακούς της Αθήνα με άλμα στα 15,25μ. Η 28χρονη αθλήτρια «κουβαλώντας» από τα προκριματικά το εκπλητικό 15,32μ. κυνήγησε ένα ανάλογο άλμα και έχασε στις λεπτομέρειες το χρυσό μετάλλιο από την Καμερουνέζα Φρανσουάζ Μπάνκο Ετονέ, που με άλμα 15,30μ. πήρε την πρώτη θέση.

Μια δύσκολη μεταολυμπιακή χρονιά σημαίνει για τους περισσότερους αθλητές αγωνιστική ύφεση και ανάκτηση δυνάμεων. Παρ' όλ' αυτά η Πηγή στάθηκε αντάξια των προσδοκιών του κόσμου, έμεινε κοντά σε υψηλές επιδόσεις και με τη βοήθεια του νέου, πλέον, προπονητή της, Θανάση Σιούντρη έφερε στη χώρα μας τη μεγαλύτερη διάκριση για το 2005, παίρνοντας την 5η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ελσίνκι. Σε έναν αγώνα που η τύχη ήταν απούσα αφού στον προκριματικότου αγωνίσματος, πέρασε με την καλύτερη επίδοση αλλά ένας ατυχής τραυματισμός της στέρησε μια θέση στο βάθρο.

Όμως, εκείνη, απτόητη, συνέχισε τους αγώνες της. Πήρε μέρος σε 6, συνολικά, διεθνείς συναντήσεις με αποκορύφωμα τον Τελικό των Grand Prix της IAAF όπου και πήρε την πρώτη θέση (14.90μ.), αφήνοντας πίσω της τα μεγαλύτερα ονόματα του αγωνίσματος. Η χρονιά έκλεισε με τον Π.Σ.Α.Τ. να τη βραβεύει ως την καλύτερη αθλήτρια της χρονιάς 2005.

Η αρχή της καταξίωσης είχε έρθει πολύ νωρίτερα, όταν στις 4 Μαρτίου του 2003, κατάφερε στους Βαλκανικούς Αγώνες του κλειστού στίβου, να καταρρίψει το Πανελλήνιο ρεκόρ της Βούλας Τσιαμήτα. Τότε πέταξε στα 14,84μ. Αυτή η επίδοσή έμελλε να σημάνει την είσοδό της στην ελίτ του αγωνίσματος. Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, του Παρισιού, κατετάγη 8η με 14,34μ.

Το 2006, η Πηγή δεν αγωνίστηκε στον κλειστό στίβο. Με την έναρξη της θερινής περιόδου όμως πιστοποίησε την καλή αγωνιστική της κατάσταση. Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κατέκτησε την πρώτη θέση στο μήκος πετυχαίνοντας την τρίτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην χώρα μας, με 6,83μ.

Σπουδαίες εμφανίσεις πραγματοποίησε και στο Ευρωπαϊκό κύπελλο, Μπρούνο Τζάουλι, που διεξήχθη στην Θεσσαλονίκη, εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση, τόσο στο μήκος με 6,71μ, όσο και στο τριπλούν με άλμα στα 14,44μ. Οι 16 πολύτιμοι βαθμοί που χάρισε στην Ελλάδα η Πηγή, βοήθησαν την γυναικεία ομάδα να σφραγίσει την άνοδο στην Σούπερ Λίγκα.

Η μεγαλύτερη επιτυχία για το 2006 ήρθε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Γκέτεμποργκ. Εκεί η Πηγή, πήρε εύκολα την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό με μια προσπάθεια στα 14,64μ. Στις 9 Αυγούστου, οι κορυφαίες ευρωπαίες τριπλουνίστριες έδωσαν μια σκληρή μάχη, με την Τατιάνα Λεμπέντεβα να κατακτά τελικά το χρυσό μετάλλιο (15,15μ.) και την Πηγή να φοράει το ασημένιο στο στήθος, με 15,05μ, χάνοντας την πρώτη θέση μόλις στο τελευταίο άλμα της Ρωσίδας.

Το 2006 ολοκληρώθηκε με ακόμα μία διάκριση για την Πηγή, η οποία κατόρθωσε στο Παγκόσμιο κύπελλο στίβου, που διεξήχθη στη Αθήνα, να κατακτήσει την δεύτερη θέση στο τριπλούν με ακόμα μία υψηλή πτήση στα 15,04μ. ενώ ήταν τρίτη στο μήκος με άλμα στα 6,64μ.
Ο Π.Σ.Α.Τ. την βραβεύει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ως την καλύτερη ελληνίδα αθλήτρια.

Το 2007, τα βλέμματα όλων ήταν στραμένα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Οσάκα. Η Πηγή ανταποκρινόμενη στις υψηλές απαιτήσεις αλλά και προσδοκίες, επιστρέφει από την Άπω Ανατολή με το χάλκινο μετάλιο, το μοναδικό μάλιστα για τα ελληνικά χρώματα. Στον μεγάλο τελικό των Grand Prix της IAAF, κατακτά τη δεύτερη θέση, αφήνοντας μεγάλες υποσχέσεις για την επερχόμενη Ολυμπιακή χρονιά
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο τίτλος της καλύτερης ελληνίδας αθλήτριας είναι στα χέρια της.

Η Πηγή ασχολήθηκε από μικρή με τον αθλητισμό αρχικά με την ενόργανη γυμναστική και το βόλεϋ και γρήγορα στράφηκε στον στίβο. Ξεκίνησε από τα 60μ και πέρασε στα 100μ εμπόδια, ακολούθησε το μήκος, για να καταλήξει στο τριπλούν.

Το τεράστιο χαμόγελο που δεν έπαψε να μοιράζει η Πηγή και ο καλός εννοούμενος «τσαμπουκάς» της δεν είναι τα μόνα που τη χαρακτηρίζουν. Βοηθάει όπου καλείται να το κάνει από φορείς και πολιτεία, μα και εξίσου αθόρυβα σε περιπτώσεις που γνωρίζει. Προσέφερε αντικείμενα για την δημοπρασία της ΝΕΤ για τους πληγέντες της Νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά και στην δημοπρασία που διοργάνωσε η εκπομπή «Υποψήφιος» για τα χωριά S.O.S.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Επιδόσεις

15,32μ: Τρίτη Παγκόσμια Επίδοση όλων των εποχών
και Πανελλήνιο Ρεκόρ (Αθήνα 2004)
15,00μ: Πανελλήνιο ρεκόρ κλειστού στίβου (Βαλένθια 2008)

Διακρίσεις

Κορυφαίες στιγμές και διακρίσεις της Πηγής...

2007...
3η Παγκόσμιο πρωτάθλημα (Οσάκα)
2η Τελικός Grand Prix IAAF
2η Ευρωπαϊκό κύπελλο Μπρούνο Τζάουλι
1η Παγκ. πρωτάθλημα Εν. Δυνάμεων ( μήκος)

2006...
2η Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Γκέτεμποργκ)
2η Παγκόσμιο κύπελλο (Αθήνα)
3η Παγκόσμιο κύπελλο (Αθήνα) - μήκος
2η Τελικός Grand Prix IAAF
1η Ευρωπαϊκό κύπελλο Μπρούνο Τζάουλι
1η Ευρωπαϊκό κύπελλο Μπρούνο Τζάουλι - μήκος

2005...
5η στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα (Ελσίνκι)
1η Τελικός Grand Prix IAAF
2η Ευρωπαϊκό κύπελλο Μπρούνο Τζάουλι
3η Μεσογειακοί Αγώνες
Καλύτερη αθλήτρια της χρονιάς (Π.Σ.Α.Τ)

2004...
2η Ολυμπιακοί Αγώνες (Αθήνα)
3η Παγκόσμιο πρωτάθλημα (Βουδαπέστη)
2η Ευρωπαϊκό κύπελλο (Πολωνία)
4η Τελικός Grand Prix IAAF

2003...
8η Παγκόσμιο πρωτάθλημα Παρισιού άλμα 14,34μ
4η Ευρωπαϊκό κύπελλο Φλωρεντίας
Πρωταθλήτρια Ελλάδος

2002...
7η Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Μονάχου
4ο Ευρωπαϊκό κύπελλο Σλοβακίας
Πρωταθλήτρια Ελλάδος

2001...
5η Μεσογειακούς
Πρωταθλήτρια Ελλάδος



Έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, εκτός από την επιστροφή της με ένα μετάλλιο, στόχος της είναι , η παραμονή της στην ελίτ του παγκόσμιου κλασσικού αθλητισμόυ και η κατάρριψη του Παγκοσμίου Ρεκόρ μια και της υπολείπονται μόλις 18 cm από το ατομικό της ρεκόρ!

ΠΗΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ ΔΕΒΕΤΖΗ
http://www.devetzi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID