Η ποικιλότητά της οφείλεται στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μας και στον πλούσιο στη μορφολογία του βιότοπο του Δέλτα του Έβρου. Έχουν παρατηρηθεί 314 είδη πουλιών. Από αυτά, τα 108 είδη βρίσκονται υπό προστασία, ενώ άλλα 20 ανήκουν στα Παγκοσμίως Απειλούμενα είδη.
Μπορούμε να τα χωρίσουμε σε υδρόβια / παρυδάτια / αρπακτικά / μεταναστευτικά / ενδημικά. Άλλος τρόπος διαχωρισμού είναι μεταξύ αυτών που φωλιάζουν στο Δέλτα (ενδημικά), που ξεχειμωνιάζουν, που έρχονται εδώ για αναπαραγωγή, για εύρεση τροφής (αρπακτικά), και των μεταναστευτικών, που κατά την Άνοιξη χρησιμοποιούν το Δέλτα σαν σταθμό ανάπαυσης στο ταξίδι τους προς τις χώρες του Βορρά).
Κατά μήκος του ανατολικού και δυτικού αναχώματος - στις πλημμυρισμένες εκτάσεις και στα κανάλια , γενικότερα στα γλυκά νερά - συναντάμε :
* Υδρόβια πουλιά : τα περισσότερα ξεχειμωνιάζουν στο Δέλτα , ενώ άλλα φωλιάζουν εδώ όλο το χρόνο
* τα νανοβουτηχτάρια όλο το χρόνο (Tachybaptus ruficollis/ Little Grebe)
* τους ερωδιούς όλων των ειδών (και τα 9 είδη τους συναντώνται στον υγρότοπο γενικά)
* τους κορμοράνους (τους βρίσκουμε συχνά και στις αμμονησίδες, όλο το χρόνο), τις Λαγγόνες (κ. για διαχείμαση και όλο το χρόνο, ένα από τα πιο σπάνια πουλιά και προστατευόμενο)
* τον Αργυροπελεκάνο (κ. για διαχείμαση και όλο το χρόνο), καθώς και τον Ροδοπελεκάνο σε μικρότερο αριθμό
* γύρω στα 20 είδη παπιών / δεκάδες χιλιάδες σε αριθμό ξεχειμωνιάζουν, ενώ συγκριτικά μικρότερος αριθμός φωλιάζει και αναπαράγεται στις πλημμυρισμένες με γλυκό νερό ζώνες . Για παράδειγμα, βόρεια της λ. Νυμφών αναπαράγεται η βαρβάρα και η πρασινοκέφαλη πάπια (λίγα ζευγάρια). Άλλα είδη παπιών είναι το Γκισάρι, η Ψαλίδα (anas acuta) , το Σφυριχτάρι , τα Κιρκίρια (anas crecca), οι Καπακλήδες(anas strepera) κ.ά.
Άλλα είδη ,που συχνάζουν στην παραποτάμια ζώνη και στα κανάλια του γλυκού νερού είναι η νερόκοτα, η φαλαρίδα, το ψαρόνι, η καρδερίνα, ο φλώρος, η σακουλοπαπαδίτσα, καθώς και 6 είδη αγριόχηνων σε συγκριτικά μικρότερους αριθμούς: η ασπρομέτωπη, η κοκκινόχηνα, η νανόχηνα (anser erythropus), σταχτόχηνα, χωραφόχηνα.
Αρπακτικά : Ένα ή δύο ζευγάρια Θαλασσαετών φωλιάζουν σε δέντρο στις όχθες του ποταμού, ίσως το μοναδικό στην Ελλάδα. Περισσότερα άτομα παρατηρούνται κατά τη διάρκεια του χειμώνα στις λιμνοθάλασσες και τις ακτές για αναζήτηση τροφής.
Ο Καλαμόκιρκος φωλιάζει και αναπαράγεται κοντά στη λ. Νυμφών. Συχνάζει στους καλαμώνες και στις λιμνοθάλασσες.
Η Γερακίνα / Ποντικοβαρβακίνα, που παρατηρείται κ. το χειμώνα και κατά τη μετανάστευση σε όλο τον υγρότοπο.
Άλλα αρπακτικά που ξεχειμωνιάζουν, κυρίως στο Δέλτα, είναι ο Βαλτόκιρκος και ο Στικταετός.
* Παρυδάτια : συχνάζουν κ. σε ρηχά νερά, αρκετά από αυτά είναι μεταναστευτικά, άλλα φωλιάζουν και λιγότερα αναπαράγονται στο Δέλτα
* ο καλαμοκανάς (παρυδάτιο , μεταναστευτικό, κ. το καλοκαίρι)
* το Μπεκατσίνι (κ. το χειμώνα και κατά τη μετανάστευση στις πλημμυρισμένες εκτάσεις)
* Η Τουρλίδα (στα κανάλια και τα υγρά λειβάδια)
* Διάφορα είδη γλάρων (κ. για τροφή)
* Η Αλκυόνη (όλο το χρόνο, κ. στις όχθες των καναλιών), ο Μελισσοφάγος (κ. το καλοκαίρι, φωλιάζει σε τρύπες), ο κοκκινολαίμης, η γαλαζοπαπαδίτσα, ο καλόγερος είναι μερικά μόνο από τα όμορφα, πολύχρωμα παρυδάτια πουλιά, που βρίσκουμε στη διαδρομή μας
Στις λιμνοθάλασσες, στις ακτές, γενικά στα αλμυρά και υφάλμυρα νερά συναντάμε :
* πολλά από τα παρυδάτια πουλιά, όπως η αβοκέτα, η νανοσκαλίδρα, ο κοκκινοσκέλης, ( κ. το χειμώνα, αναπαράγεται μικρός αρ.)
* Ο ποταμοσφυριχτής, ο Καλαμοκανάς, η αγκαθοκαλημάνα, Κιτρινοσουσουράδα (κ. το καλοκαίρι, σε αλμυρά και υφάλμυρα ρηχά νερά, αναπαράγεται εδώ), η λευκοσουσουράδα , ο κοκκινοσκέλης
* Η τσιχλοποταμίδα (μεταναστευτικό, κ. το καλοκαίρι, πολλές φορές το βρίσκουμε στους καλαμώνες της λ. Νυμφών)
* Ο βουβόκυκνος, ο αγριόκυκνος, ο νανόκυκνος. Χιλιάδες ξεχειμωνιάζουν στη λ/θ. Παλούκια, που είναι ο σημαντικότερος γι' αυτούς βιότοπος στην Ελλάδα
* Τα φοινικόπτερα (Greater flamingos , κ. το χειμώνα, αλλά και μερικά ζευγάρια ήδη από τα τέλη Αυγούστου) βρίσκουν καταφύγιο στη λ/θ. Παλούκια, στη λ. Νυμφών και τις αμμονησίδες το καλοκαίρι, αλλά και στις ακτές του Δέλτα
* Η χουλιαρομύτα, σπάνιο υδρόβιο πουλί, μεταναστευτικό, συχνάζει στις πλημμυρισμένες εκτάσεις και στις ακτές των λιμνοθαλασσών
* Οι ερωδιοί: λευκός, κρυπτοτσικνιάς, αργυροτσικνιάς, σταχτοτσικνιάς, (συχνάζουν και στις λιμνοθάλασσες)
* οι γλάροι:
o ο Μαυροκέφαλος - σπάνιο είδος γλάρου, που αναπαράγεται στις αμμονησίδες του Δέλτα .Είναι από τους λίγους υγροτόπους, όπου φιλοξενούνται για αναπαραγωγή. Όμως το συναντάμε και στον υπόλοιπο χώρο του υγροτόπου.
o Ο Καστανοκέφαλος, ο Ασημόγλαρος , το Χειμωνογλάρονο συναντώνται και αναπαράγονται στις παράκτιες εκτάσεις και τις αμμονησίδες του Δέλτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου