Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009
ΒΑΡΒΑΡΑ
Οι παροιμίες λένε: «Βαρβάρα βαρβαρώνει (το κρύο), αη Σάββας σαβανώνει, αϊ Νικόλας παραχώνει», «Αγία Βαρβάρα γέννησε (το χιόνι), άη Σάββας το δέχτει κι άη Νικόλας έτρεξε να πάει να το δαφτίσει (το βάφτισε χιόνι)». Κάθε φορά της αγίας Βαρβάρας, συνήθιζαν να τρώνε και το αντίστοιχο γλυκό . Είναι ένα έθιμο παλιό και πρόκειται για ένα γλυκό σε μορφή σούπας που περιέχει διάφορα σπυριά, που συμβολίζουν τα σπυράκια που βγάζουν τα μικρά παιδιά όταν κολλάνε τις παιδικές αρρώστιες. Λένε πως με τη Βαρβάρα τα παιδιά θα περάσουν τις αρρώστιες αυτές ελαφρά.
Τα βασικά υλικά λοιπόν είναι σιτάρι, αμύγδαλα, καρύδια, ρόδια, σταφίδες, σουσάμι, ενώ άλλοι βάζουν και ψιλοκομμένα μήλα και ταχίνι, ειδικά στη Θράκη, για να κάνουν τα υλικά 9 που είναι αριθμός συμβολικός. Τη Βαρβάρα παλαιότερα την εφτιάχναν και τη μοιράζαν στα διάφορα σπίτια, ενω στις μέρες μας η κάθε νοικοκυρά φτιάχνει για τα μέλη της οικογενείας της.
ΥΛΙΚΑ
• ½ κιλό σιτάρι
• 2 χούφτες σταφίδες μαύρες
• 1 χούφτα καρύδια χοντροκομμένα
• Λίγα σπόρια ρόδι
• Δυο κουταλιές του γλυκού σουσάμι
• Μια χούφτα αμύγδαλα βρασμένα και ξεφλουδισμένα
• Ένα μήλο σε πολύ μικρά κομματάκια (με το φλούδι ή χωρίς)
• 1 κούπα Νεσεστέ
8 ποτήρια νερό
• Ζάχαρη
• Κανέλα
Πλένουμε πολύ καλά το σιτάρι 2-3 χέρια. Το βάζουμε σε κατσαρόλα με πολύ νερό, και το βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά 4 ώρες περίπου, δηλαδή μέχρι να ανοίξουν εντελώς τα σπυριά του σιταριού και να μαλακώσει. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να χλιάνει πολύ.
Κατόπιν προσθέτουμε το νισεστέ. Όταν θέλουμε να φάμε, βάζουμε σε ένα μπωλάκι βαρβάρα, προσθέτουμε λίγες βρασμένες σταφίδες, καρύδι τριμμένο, λίγη κανέλα και ζάχαρη ή μέλι κατά προτίμηση, μέχρι να γλυκάνει.
Η βαρβάρα διατηρείται στο ψυγείο. Κάθε φορά που θέλουμε να φάμε, βγάζουμε μια ποσότητα, την οποία ζεσταίνουμε με λίγο καυτό νερό. Είναι πολύ ωραία να τρώγεται ζεστή.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Ωραιο κ αρκετα ενημερωτικο το αρθρο για τη γιορτη της Αγ. Βαρβάρας..
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστηχως ομως πλεον οι νεες νοικοκυρες δε τη μαγειρευουν