Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Όλα τα κάλλη της Σαμοθράκης σε ένα DVD


Όλες οι ομορφιές της Σαμοθράκης και όλοι οι λόγοι για να την επισκεφθεί κανείς «παρελαύνουν» μέσα από το dvd, με το οποίο το νησί συμμετέχει στο διεθνή διαγωνισμό “Landscape of the year”. Ο διαγωνισμός έχει ως έπαθλο 300.000 ευρώ, τα οποία κατατίθενται στην εκάστοτε Νομαρχία και διασφαλίζονται για τη διεθνή προβολή του τόπου που κάθε φορά καταλήγει στην πρώτη θέση. Την προσπάθεια έχει «αγκαλιάσει» και προωθεί με κάθε τρόπο ο Όμιλος των Φίλων Βουνού και Θάλασσας Σαμοθράκης.

Φέτος, κατατέθηκαν 256 υποψηφιότητες μεταξύ των οποίων η Σαμοθράκη, από τη νησιωτική Ελλάδα, και ο Όλυμπος από την ηπειρωτική. Πρέπει να πούμε, πως ήδη βραβεύτηκε από προηγούμενους διαγωνισμούς η Κάλυμνος και η Ικαρία. Ο οργανισμός που διοργανώνει αυτόν τον διαγωνισμό κάθε χρόνο, είναι μη κυβερνητικός και είναι ένας από τους 10 μεγαλύτερους οικολογικούς οργανισμούς στον κόσμο.
Πριν λίγες μέρες, σε αίθουσα του νεόκτιστου κτιρίου, Γυμνασίου-Λυκείου Σαμοθράκης, προβλήθηκε το DVD, με το οποίο η Σαμοθράκη συμμετέχει στο διεθνή διαγωνισμό «Τοπίο της χρονιάς». Στο DVD έχουν καταγραφεί από τον κάμεραμαν κύριο Σειτανίδη Λεωνίδα, πολιτιστικές διαδρομές στην αρχαία πόλη της Σαμοθράκης, στην προϊστορική ακρόπολη του Βριχού, στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού των Μεγάλων Θεών, στη Χώρα, στους Πύργους των Gattiluzi, την Παλιάπολη και τον Φονιά. Επίσκεψη στα Μετόχια της Μονής Ιβήρων, Αγίου Αθανασίου και Χριστού. Στο DVD περιέχονται ακόμη φυσιολατρικές διαδρομές, στην Γριά βάθρα του Φονιά, στον μεγαλύτερο καταρράκτη του Φονιά Κλείδωση και στις πηγές του Φονιά Καριά, Ganyog στο Κρεμαστό και από τα έθιμα του νησιού ένας Σαμοθρακίτικος μπάλος στην αυλή του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σαμοθράκης και το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στην Παλιάπολη.
Στο DVD , έχει καταγραφεί ακόμη επίσκεψη σε στεγάδι (μαντρί), των σαράντα επισκεπτών του Πανελλήνιου Δικτύου των Φίλων της Φύσης, όπου φιλοξενήθηκαν με πρωινό φρέσκο γάλα, μυζήθρα και άλλα ντόπια προϊόντα και παρακολούθησαν κούρτα, (κουρά ζώων). Οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν Παρασκευή του παραδοσιακού γλυκού πραούστι, αλώνισμα όπως γινόταν παλιά και να επισκεφθούν και να ενημερωθούν σε μελισομάντρι και αμπελώνα του νησιού.
Την προβολή του DVD προλόγησε η πρόεδρος του Ομίλου των Φίλων Βουνού και Θάλασσας Σαμοθράκης, Άννα Μαλτέζου και την παρακολούθησαν πάνω από εκατό άτομα και τα σχόλια ήταν θετικά. Θετική κριτική, όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του Δικτύου, απέσπασε μέχρι στιγμής και από τους Ευρωπαίους. Στο δεύτερο μέρος ο κύριος Σπιτάλας ενημέρωσε για την κλιματική αλλαγή του πλανήτη και διανεμήθηκε σχετικό διαφημιστικό υλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID