Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΔΙΚΑΙΑ ΕΒΡΟΥ

Κεφαλοχώρι της περιοχής έδρα του Δήμου Τριγώνου, με δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες.
Στα Δίκαια εγκαταστάθηκαν Καβακλιώτες, Δημητρικιώτες, Αρβανίτες αλλά και μια οικογένεια Σαρακατσάνων. Οι περισσότεροι ήρθαν από το Καβακλί, το σημερινό Τοπόλοβγκραντ της Βουλγαρίας.
Οι Δημητρικιώτες ήρθαν από το Δημητρίκιοϊ ακριβώς απέναντι από τον Έβρο. Οι Αρβανιτόφωνοι προήλθαν από το Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης σημερινή Ευρωπαϊκή Τουρκία.
Αλλάζει η διάθεση του επισκέπτη τους καλοκαιρινούς ιδίως μήνες. Την 1η του μηνός Φεβρουαρίου αναβιώνει το έθιμο του "Τρύφωνα", προστάτη των αμπελουργών. Στις 26 Οκτωβρίου εορτή του Αγίου Δημητρίου οργανώνεται μεγάλο πανηγύρι. Διασκέδαση, κέφι και γλέντι χαρίζεται σ΄αυτούς που συμμετέχουν στα πανηγύρια των Δικαίων.
Κάθε καλοκαίρι τον Δεκαπενταύγουστο ο Δήμος Τριγώνου διοργανώνει Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών "Ευρώπη και ΠαράδοσηΣιδηροδρομικός Σταθμός Συνάντηση στον Έβρο" στο υπαίθριο θέατρο Δικαίων.
Ακόμη, στους τύμβους των Δικαίων ο επισκέπτης θα δει τους κεραμοσκεπείς τάφους (όσοι απ΄αυτούς έχουν ανοιχθεί), μέσα στους οποίους βρέθηκαν χρυσά δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, χάνδρες, γυάλινα δοχεία και νομίσματα του 2ου μ.χ αιώνα. Επίσης θα δει τους τάφους των γαιοκτημόνων της εποχής του αυτ/ρα Κομμόδου (117-192 μ.Χ.) όπου βρέθηκαν αγγεία με τέσσερις λαβές, χάλκινη πόρπη, ανάγλυφα ζάρια κλπ.

Ο Ησύχιος μας πληροφορεί για τους τύμβους αυτούς. Η φράση "ποιείν τύμβον" σημαίνει θάπτειν.
 
Γεωγραφική Θέση: 67 Km βόρεια από την Ορεστιάδα
Υψόμετρo: 55 m
Κλίμα
Το κλίμα είναι ηπειρωτικό. Οι βροχές και τα χιόνια είναι συχνά φαινόμενα, ενώ οι χειμώνες χαρακτηρίζονται σαν δριμείς.
 
Πολιτιστικοί σύλλογοι
Σύλλογος Γυναικών Δικαίων. Τηλέφωνο: 2556 031361
Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δικαίων Τηλέφωνο: 2556 031486
Σύλλογος Αιθελοντών Αιμοδοτών Δικαίων : 2556 031015
Θέατρα
Τα Δίκαια διαθέτουν υπαίθριο αμφιθέατρο χωρητικότητας 1500 θέσεων, στο οποίο παρουσιάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες σημαντικές καλλιτεχνικές διοργανώσεις.
Ωδεία
Φιλαρμονική μπάντα της Κοινότητας Δικαίων με περισσότερα από 20 όργανα.
Παραδοσιακά φαγητά
Στην περιοχή μαγειρεύεται η Καρβαβίτσα, παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό από χοιρινό έντερο, κρέας και συκώτια. Επιπλέον ξεχωρίζουν οι διάφορες πίτες. Κωλμπουρέκ ονομάζεται η τυλιχτή πίτα. Το Κιούλ είναι σούπα που μαγειρεύεται από κοτόπουλο και χυλό από αλεύρι.
Τοπικά Παραδοσιακά Προϊόντα
Η περιοχή παράγει κρασί, τσίπουρο, μέλι, αμύγδαλα και καρύδια.
Τοπικές Γιορτές - Εκδηλώσεις
Κουρμπάνι Παλιό έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου στα Δίκαια :
Το ¨ κουρμπάνι ¨
Λίγα λόγια για το πώς ξεκίνησε το έθιμο στα Δίκαια έτσι όπως εξιστόρησαν οι κάτοικοι του χωριού:
Πριν από πολλά χρόνια εμφανίσθηκε το φαινόμενο της ανομβρίας στα Δίκαια.
Οι κάτοικοι του χωριού είχαν απελπιστεί βλέποντας τα σπαρτά τους να καταστρέφονται από την ξηρασία .
Ανήμερα του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου ήταν ( γι΄αυτό και το εκκλησάκι πήρε το όνομά του Αγίου ) όταν η κυρία Γκαντσούδη Ευδοξία ονειρεύτηκε μια γυναίκα ( προφανώς την Παναγία ) που της έλεγε πως έπρεπε να χτίσουν εκεί ένα εκκλησάκι. Έτσι με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων χτίσθηκε το εκκλησάκι προς τιμήν του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Το φαινόμενο της ανομβρίας σταμάτησε και από τότε κάθε χρόνο ανήμερα της γιορτής ,οι κάτοικοι του χωριού αναβιώνουΑμφιθέατρον το έθιμο και κάνουν παράκληση στον Άγιο προσφέροντας άρτους που φτιάχνουν οι γυναίκες του χωριού και βράζοντας αρνιά μέσα σε μεγάλα καζάνια σε ένα διαμορφωμένο χώρο που υπάρχει κοντά στο εκκλησάκι. Αφού ο ιερέας διαβάσει τους άρτους και το κουρμπάνι, μοιράζονται στον κόσμο που βρίσκεται εκεί.
Αυτό είναι και το λεγόμενο¨ κουρμπάνι ¨.
Σήμερα όπως λέγεται ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος ακούει την παράκληση των ανθρώπων και τις μέρες εκείνες βρέχει.
Βέβαια όποιος θέλει να παρευρεθεί στο έθιμο , καλό θα ήταν να μη ξεχάσει να πάρει μαζί του ένα πιάτο και ένα κουτάλι για να δοκιμάσει το κουρμπάνι.
Και αν θέλετε τη γνώμη μας καλύτερα να προνοήσετε για κούπα…….

1 σχόλιο:

  1. Αλεξανδρος Μαρκιδης12 Φεβρουαρίου 2012 στις 4:36 μ.μ.

    Σας χαιρετω κι εγω, ενας που αναγκάστηκε να φύγει στην παιδική ηλικια για να μπορεσω να επιζήσω στη ξενιτια με πολυ πονο και αγαπη για αυτο το μερος. Μου λειπουν οι ανθρωποι των Δικαίων και οι φιλοι και το ιδιο το αγιο αυτο μερος. Ελπιζω φετος το καλοκαιρι να ερθω να δω τον τοπο μου και παλι φερνοντας και την οικογενεια μου μαζι αυτη το φορα μετα απο 50 χρονια που εφυγα.
    Αλεξανδρος Μαρκίδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID