Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2010 ΣΕ ΤΕΝΕΔΟ ΚΑΙ ΣΜΥΡΝΗ


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε για τους εναπομείναντες Ρωμιούς στην Τένεδο και τη Σμύρνη, η γιορτή των Θεοφανείων, παρόντος του νομάρχη Λέσβου, Παύλου Βογιατζή, ως επικεφαλής ομάδας Ελλήνων προσκυνητών.


Την παραμονή των Φώτων έγινε στην Τένεδο ο πρώτος αγιασμός και το κόψιμο της βασιλόπιτας των λιγοστών χριστιανών Ρωμιών, που κατοικούν στο νησί. Για πρώτη φορά μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, στη βάση της Συμφωνίας της Λωζάνης το 1923, η πομπή ξεκίνησε φέτος για το λιμάνι, όπου έγινε η κατάδυση του Σταυρού από τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο. Στα παγωμένα νερά του Αιγαίου βούτηξε και έπιασε το Σταυρό ο γιατρός Όθων Παπαδόπουλος, ο οποίος ήρθε με φουσκωτό σκάφος από την Αθήνα.

Αμέσως μετά, τόσο ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου, όσο και ο νομάρχης Λέσβου, ευχήθηκαν συγκινημένοι σε όλους όσοι παραβρέθηκαν την ιστορική αυτή ημέρα στο νησί. Ειδικότερα, στις ευχές του ο νομάρχης τόνισε τους δεσμούς και κυρίως το συναισθηματικό δέσιμο των Μυτιληνιών με τα Μικρασιατικά παράλια και με τα δυο νησιά, την Ίμβρο και την Τένεδο.

Η πρόεδρος της μειονοτικής κοινότητας της Τενέδου ευχαρίστησε τον νομάρχη και τους άλλους επισκέπτες και σημείωσε ότι η επίσκεψη και η παρουσία του ήταν και φέτος «τονωτική ένεση» για όλους τους κατοίκους.

Ο νομάρχης Λέσβου, κατά την παρουσία του στο νησί, έγινε δεκτός από τον δήμαρχο της Τενέδου, με τον οποίο αντάλλαξαν δώρα. Επίσης, ο κ. Βογιατζής παραβρέθηκε στο κόψιμο της βασιλόπιτας στο Επισκοπείο της Τενέδου και ακολούθως παρακάθισε σε επίσημο δείπνο, το οποίο παρέθεσε ο Μητροπολίτης και συμμετείχαν όλοι οι Ρωμιοί, κάτοικοι του νησιού. Στο δείπνο έγινε και το κόψιμο της βασιλόπιτας της ομογένειας της Τενέδου.

Ανήμερα των Φώτων το γιορτινό σκηνικό μεταφέρθηκε στον αγιασμό των υδάτων στο Ναό της Αγίας Φωτεινής, στη Σμύρνη. Παρόντες ήταν εκτός του νομάρχη Λέσβου, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη, Χαρά Σκολαρίκου, ο νομάρχης Πιερίας, Γιώργος Παπαστεργίου, και δεκάδες πιστών.

Ακολούθησε το κόψιμο της βασιλόπιτας των Ρωμιών της Σμύρνης και ανταλλάχθηκαν ευχές και δώρα. Η Γενική Πρόξενος ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν δίνοντας δύναμη και κουράγιο στους λίγους, που απέμειναν, στηρίζοντας ουσιαστικά το έργο, που επιτελεί η Ελληνική Κυβέρνηση, μέσω του Προξενείου στη Σμύρνη.

συγγνώμη για την καθυστέρηση,αλλά το ρεπορτάζ άργησε να φτάσει στα χέρια μας!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID