Γεωγραφικά η Μέστη υπάγεται στο νομό Έβρου και βρίσκεται στα όρια των νομών Έβρου και Ροδόπης, συγκεκριμένα στον κόμβο 29. Αποτελεί ως οικισμός ένα από τα Δημοτικά Διαμερίσματα του δήμου Αλεξανδρούπολης. Παλαιότερα ο οικισμός της Μέστης υπάγονταν στην κοινότητα Συκκοράχης. Στην δικαιοδοσία του οικισμού αυτού ανήκουν 30.000 στρέμματα γης και το δάσος της Μαύρης Πεύκης, με το παραδοσιακό όνομα ¨Τσάμια¨. Στη γη της Μέστης κυλούν τρία ποτάμια: το Πλατανόρεμα, το Μεγάλο Ρέμα και ο Κόσινθος.
Η Μέστη έχει πολύ καλό κλίμα, καθότι η υγρασία στον τόπο αυτό κυμαίνεται σε όλη την διάρκεια του έτους στους 0 βαθμούς. Συνέπεια του κλιματολογικού αυτού φαινόμενου είναι η μακροβιότητα των κατοίκων της Μέστης. Στην αρχαιότητα η Εγνατία οδός περνούσε και έξω από την Μέστη. Αξίζει να σημειωθεί, ως ιστορικό στοιχείο για όλους μας, ότι σήμερα σώζεται ένα κομμάτι αυτής, αρκετών μέτρων, αυτούσιο όπως και στο παρελθόν.
Περί το 1930 ο οικισμός της Μέστης αριθμούσε 500 άτομα χριστιανούς και μουσουλμάνους, τα οποία ασχολούνταν κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία, την παραγωγή καπνού, όπως και σήμερα. Την εποχή εκείνη κι όχι πολλές δεκαετίες πριν υπήρχαν στη Μέστη 10 χιλιάδες περίπου αιγοπρόβατα. Στη Μέστη του σήμερα ζουν μόνο 25 χριστιανικές και 13 μουσουλμανικές οικογένειες. Επαγγελματικοί κυρίως λόγοι ώθησαν τους κατοίκους στην εγκατάλειψη του πανέμορφου χωριού τους με την παραδεισένια φύση του. Σήμερα συναντά κανείς αρκετούς ανθρώπους στην Αλεξανδρούπολη, την Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή, στη Γερμανία, την Αυστραλία και στην Τσεχία, Η Μέστη μεταξύ των ετών 1941-44 ήταν υπό βουλγαρική κατοχή. Οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της Μέστης κατοικούσαν από παλιά εκεί ενώ οι χριστιανοί εγκαθίστανται στον οικισμό το 1922 προερχόμενοι από την περιοχή Κεσάνης την Ανατ. Θράκης και συγκεκριμένα από το χωριό Μαχητές ή Μαχμούκιον. Η εκκλησία «Αγιος Γεώργιος» κτίζεται με τον ερχομό των χριστιανών κατοίκων της και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Εφημέριος σ’ αυτήν είναι ο ιερέας Σιγλίδης Κωνσταντίνος, καταγόμενος από την Μέστη. Ένα τζαμί, το οποίο ήταν παράλληλα και δημοτικό σχολείο, καλύπτει τις θρησκευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων κατοίκων. Ως σχολείο έπαυσε να λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια. Για τις μαθησιακές ανάγκες των παιδιών των χριστιανών κατοίκων υπήρχε ένα μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο, στο οποίο φοιτούσαν πριν από 75 περίπου χρόνια περί τους 76 μαθητές. Αυτό όμως έκλεισε πριν από 25 χρόνια αφού δεν υπήρχαν πια μαθητές.
Σήμερα στον οικισμό της Μέστης τα ελάχιστα παιδιά που υπάρχουν, κυρίως μουσουλμανόπαιδα, φοιτούν στα Σχολεία των Σαπών. Στο παρελθόν οι σχολικές γιορτές πραγματοποιούνταν μαζί.
Από τα 2 Δημοτικά Σχολεία της Μέστης (Δημόσιο και μειονοτικό), απεφοίτησαν και σπούδασαν σε Ανώτατες Πανεπιστημιακές Σχολές αρκετοί μαθητές μεταξύ των οποίων και οι παρακάτω:
Ιατράκης Χρήστος ( Πρόεδρος Εφετών Πειραιά)
Γκόρας Θεόδωρος (Δάσκαλος)
Καρανικόλας Λάμπρος ( Δάσκαλος)
Βασίλαρος Χαράλαμπος( Δάσκαλος)
Καζακίδης Γεώργιος (Δάσκαλος)
Παπαδόπουλος Παύλος (Ανώτατο στέλεχος-νυν επιθεωρητής ΟΤΕ Βορείου Ελλάδος)
Καβούνης Ευστράτιος (Στρατιωτικός)
Τσότρας Βασίλειος ( Στρατιωτικός)
Παπαδημητρίου Γεώργιος (Στρατιωτικός)
Από το μειονοτικό Σχολείο της Μέστης όσοι απεφοίτησαν και φοίτησαν σε Πανεπιστήμια της Ελλάδος έγιναν γιατροί και νοσηλευτές.
Παράδοση (Ήθη και έθιμα) – Πολιτισμός της Μέστης
«Παλαιότερα το χωριό μας ήταν ζωντανό. Γίνονταν πάρα πολλά γλέντια. Των ¨Αγίων Θεοδώρων¨ πήγαιναν τα παλικάρια και έκλεβαν από τα κορίτσια για τα οποία ενδιαφέρονταν τα αμάξια (κάρα) και διάφορα άλλα αντικείμενα. Οι γάμοι διαρκούσαν δύο ημέρες, το Σάββατο και την Κυριακή. Η πανήγυρι στη μνήμη της «Ζωοδόχου Πηγής» διαρκούσε δύο ή και τρείς ακόμη ημέρες. Στα πέντε καφενεία της τότε εποχής ο κόσμος γιόρταζε και χόρευε».
Παραδοσιακά φαγητά της Μέστης
«Τα αφτιά»- ζυμαρικά με ξεροτύρι»
«Τα τριφτάδια»- κοφτά μακαρόνια»
«Το κουρκούτι»
«Το πινίρ-χαλβασί»- χαλβάς με τυρί»
«Πίτες με τυρί, με μπλιγούρι, με πράσο με σπανάκι.»
Πολιτιστικός Σύλλογος «Ζωοδόχου Πηγής» Μέστης.
Σκοπός ίδρυσης και στόχοι αυτού.
Η πολιτιστική κληρονομιά κάθε λαού ξεχωριστά, με την τοπική, ως γεωγραφική έννοια ειδικότερα, είναι ένας θησαυρός πολύτιμης και ανεξάντλητης αξίας, ο οποίος θα πρέπει να διαφυλάσσεται από κάθε πολιτισμένη κοινωνία ως κόρη οφθαλμού, επειδή κοινωνίες οι οποίες χάνουν στο διάβα του χρόνου τη γέφυρα επικοινωνίας με το παρελθόν, τις ρίζες και την ιστορία τους, αργά ή γρήγορα είναι καταδικασμένες να χάσουν και την πολιτιστική τους ταυτότητα.
Στην αριθμητικά μικρή κοινωνία της Μέστης συνυπάρχουν αρμονικά ζώντας, όπως και σήμερα, οι κάτοικοι-χριστιανοί και μουσουλμάνοι-καλλιεργώντας ως ένας ενιαίος ανθρώπινος κρίκος τα ήθη, τα έθιμά τους, τη γλώσσα τους απρόσκοπτα. Η συμβίωση αυτή εμπλούτισε στο έπακρο τον οικισμό της Μέστης. Με βάση τον αλληλοσεβασμό και την αποδοχή της «διαφορετικότητας» επέφερε μόνο πρόοδο και ευημερία στον τόπο.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ζωοδόχος Πηγή» Μέστης υφίσταται εδώ και 3 περίπου μήνες. Ιδρύθηκε με σκοπό κυρίως την διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του δημοτικού αυτού διαμερίσματος της Αλεξανδρούπολης στις νεότερες ηλικίες, καθώς και μακροπρόθεσμα, στις μελλοντικές γενιές, ώστε μαθαίνοντας αυτές οι γενιές τις πολιτιστικές τους καταβολές και ενθυμούμενες το προγονικό τους παρελθόν με τις θετικές του πτυχές να μπορούν να ονειρεύονται ένα πιο ελπιδοφόρο και ανθρωπινότερο αύριο.
Πως είναι όμως δυνατόν να διασώσει κανείς την πολιτιστική του κληρονομιά;
«Χρόνια τώρα προβληματιζόμαστε όλοι οι κάτοικοι της Μέστης προς αυτή την κατεύθυνση. Το κτίσιμο ενός Τοπικού Λαογραφικού Μουσείου Μέστης θα ήταν μια σωστή λύση, όμως δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να προβούμε σε μια τέτοια ενέργεια, διότι δεν διαθέτουμε τα απαραίτητα χρήματα. Σκεφτήκαμε λοιπόν πως το ανενεργό πια Δημοτικό Σχολείο Μέστης, εάν σ’ αυτό φυσικά γίνονταν διορθωτικής φύσεως επισκευαστικές παρεμβάσεις, θα μπορούσε κατάλληλα διαμορφωμένο να λειτουργήσει ως τέτοιο και εξ αιτίας της ιστορικότητάς του, ως μνημείο του χωριού από το οποίο παρέλασαν γενιές και γενιές, ώστε η πολιτιστική μας κληρονομιά να διαφυλαχθεί εκεί μέσα και να μην απωλεσθεί».
Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι ουδέποτε στο παρελθόν στη μικρή κοινωνία της Μέστης δραστηριοποιήθηκε κάποιος σύλλογος. Στις 24 και 25 Αυγούστου του τρέχοντος έτους ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ζωοδόχος Πηγή» Μέστης θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις στο χωριό θέλοντας να δείξει την αγάπη του γι’ αυτό. Το διήμερο αυτό θα αναβιώσει δρώμενα του παρελθόντος, ώστε ο οικισμός αυτός έστω και για λίγο να ζήσει πιο ανθρώπινες στιγμές και συγκινήσεις.
ΠΗΓΗ: Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου