Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙA ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΗΣ


 Ο αρχαιολογικός χώρος της Τραϊανούπολης βρίσκεται περίπου 14 χλμ. ανατολικά της Αλεξανδρούπολης, νότια του οικισμού Λουτρού και δίπλα στο Μακρύρεμα. Το γεγονός ότι δεν διενεργήθηκε έως τώρα συστηματική ανασκαφική έρευνα και οι ελάχιστες αναφορές του ονόματος της πόλης που ανιχνεύονται σε βυζαντινά – κυρίως εκκλησιαστικά – κείμενα, δυσχεραίνουν την προσπάθεια για καταγραφή της πορείας της μέσα στο χρόνο.

Η ίδρυσή της από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό – κατά την επικρατέστερη άποψη – χρονολογείται τον 2ο μ.Χ. αιώνα. Εκατό χρόνια μετά η πόλη είχε αναγνωρισθεί και χαρακτηρισθεί ως « ελευθέρα και αυτόνομος» διοικούμενη κατά το ελληνικό σύστημα με βουλή, δήμο ως και δικό της νομισματοκοπείο.
Η αίγλη και η σπουδαιότητά της διατηρήθηκαν κι ενισχύθηκαν και μετά τη μεταφορά της πρωτεύουσας του Ρωμαϊκού κράτους στο Βυζάντιο. Υπήρξε μία από τις πόλεις τα τείχη των οποίων ανακατασκεύασε ο Ιουστινιανός και η πόλις όπου ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας ο Νικηφόρος Βρυένιος. Έως τον 14ο αιώνα υπήρξε σημαντικότατο διοικητικό, στρατιωτικό κι εκκλησιαστικό κέντρο της Θράκης.
Η Τραϊανούπολη διακρίνεται επίσης για τη λαμπρή εκκλησιαστική της παράδοση. Ήδη από τον 2ο αιώνα υπήρχε στην περιοχή δραστήρια χριστιανική κοινότητα γεγονός που πιστοποιείται από το μαρτύριο της Αγίας Γλυκερίας την άνοιξη του 161. Από τις αρχές του 4ου αιώνα αναδείχθηκε σε Επισκοπή και στη συνέχεια ανέλαβε την επιστασία όλων των εκκλησιών της Θρακικής επαρχίας της Ροδόπης από το Νέστο ποταμό έως και πέραν του Έβρου.
Καταστράφηκε ολοσχερώς το 1206 από τον τσάρο των Βουλγάρων Ιωάννη. Από την άλλοτε λαμπρή πόλη διακρίνονται ελάχιστα τμήματα του οχυρωματικού περιβόλου, τα ερείπια εκκλησίας και στο κέντρο του αρχαιολογικού χώρου το μεγάλο καμαροσκεπές κτίριο ονομαζόμενο «Χάνα» που χτίσθηκε στα 1375-85 από τον Γαζή Εβρενός και χρησίμευε ως ξενώνας των ταξιδιωτών και των επισκεπτών των ιαματικών πηγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID