Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

ΚΟΜΑΡΑ ΕΒΡΟΥ

Γέφυρα στην ΚομάραΕίναι πολύ παλαιό χωριό. Τα Κόμαρα δεν βρίσκονταν στη θέση που είναι σήμερα, αλλά σε απόσταση δυο περίπου χιλιομέτρων προς το νοτιοανατολικό μέρος στις όχθες του ποταμού Άρδα.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η τοποθεσία αυτή ήταν τσιφλίκι ενός Τούρκου Αγά. Στο τσιφλίκι εργαζόταν Έλληνες εργάτες καταγόμενοι από την Ανδριανούπολη, το Ορτάκιοϊ και την Ανατολική Ρωμυλία. Το 1931 ο ποταμός Άρδας πλημμυρίζει και μεταφέρει τεράστια κομμάτια πάγου γκρεμίζοντας το χωριό. Οι κάτοικοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις όχθες του ποταμού και να ανέβουν πιο ψηλά κτίζοντας βάσει σχεδίου το καινούριο χωριό τους τα σημερινά Κόμαρα (έτος 1932).

Είναι γνωστό από το ανάγλυφο που βρέθηκε εδώ το 1937, Ο "Θράκας ιππέας", με την επιγραφή "ΚΥΡΙΩ ΑΠΟΛΛΩΝΙ ΑΥΛΟΥΖΕΝΙΣ (ΑΥΛΟΥΖΕΝΕΩΣ) ΕΥΞΑΜΟΝΟΣ…"

Από εδώ κατάγεται ο ήρωας αντισ/ρχης Γεώργιος Σταθάτος, που μετά από φρικτά βασανιστήρια φονεύτηκε στις 23/12/1943.

Στις 7 Ιουλίου εορτή της μεγαλομάρτυρας "Κυριακής" οργανώνεται μεγάλο πανηγύρι καθώς και στις 26 Οκτωβρίου εορτή του μεγαλομάρτυρα "Δημητρίου" πολιούχο του χωριού. Την Καθαρή Δευτέρα αναβιώνουν το παλαιό έθιμο του "Μπέη"

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΓΩΝΟΥ

1 σχόλιο:

  1. Πανυγηρι κομαρων στις 6 και 7 ιουλιου το απογευμ. α στο δημοτικο σχολειο κομαρων θα περιεχει γλεντι ,χορο ,φαγητο και διαφορα χειροποιητα κοσμηματα σε φθηνες τιμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID