Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩΝΤΑΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟ.

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ-ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΒΡΟΣ
Στις μέρες μας η περιοχή που διατρέχει ο ποταμός Έβρος είναι χωρισμένη σε τρία τμήματα που ανήκουν αντίστοιχα στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Η περιοχή γύρω από τον ποταμό Έβρο ήδη από τα προϊστορικά χρόνια αποτελούσε τμήμα του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου της αρχαίας Θράκης. Τον 11ο αι. π.Χ. άρχισε η εγκατάσταση των θρακικών φύλων στην ευρύτερη περιοχή. Οχυρωμένες ακροπόλεις, μεγαλιθικοί τάφοι, υπαίθρια ιερά και βραχογραφίες φανερώνουν το επίπεδο του πολιτισμού τους με κυρίαρχη τη λατρεία του Ήλιου και του μυθικού βασιλιά Ρήσου ( αργότερα τιμώμενου και ως Θράκα Ιππέα). Τα μνημεία αυτά μαζί με εκείνα της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας, καθώς και της βυζαντινής εποχής, καθιστούν την παρέβρια ζώνη, σε συνδυασμό βέβαια με τις μοναδικές φυσικές ομορφιές, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες από τουριστική άποψη περιοχές των τριών όμορων κρατών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. Στην Ελλάδα μετά από διερεύνηση και επιτόπια έρευνα βρέθηκε ότι υπάρχουν μνημεία της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου διάσπαρτα σε όλο το Νομό Έβρου. Με έδρα την Αλεξανδρούπολη και με μικρές διακλαδώσεις, ακολουθώντας τον κύριο οδικό άξονα Ελλάδας – Βουλγαρικών Συνόρων ακολουθούμε την παρακάτω πολιτιστική διαδρομή της ιστορικής περιόδου της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου.

ΣΤΑ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ: ΠΡΩΤΟΚΚΛΗΣΙ – ΡΟΥΣΣΑ – ΓΟΝΙΚΟ – ΥΨΩΜΑ ΧΙΛΙΑ
Πρωτοκκλήσι, 3.500 μέτρα ΒΔ. Της Μάνδρας Η πρώτη εκκλησία στον κόσμο, χτισμένη από τον Ορφέα. (Λίγο πριν μπούμε στο χωριό, δεξιά στο ύψωμα, σε μια συστάδα δένδρων). Όταν η Ευρυδίκη έφυγε από τον Ορφέα απεγνωσμένα αυτός έψαχνε να την βρει. Την βρήκε σε αυτό το ύψωμα, όπου πρέπει να υπήρχε οικισμός και έχτισε το ναό προς τιμήν της και προς τιμή του Πλούτωνα. Οι Τούρκοι το 1361 βρήκαν ανέπαφο το ναό. Οι Βούλγαροι το 1913 αφαίρεσαν ακόμη και τις κολώνες και τις μετέφεραν στη Βουλγαρία. Σήμερα , ανάμεσα στα δέντρα φαίνονται τα θεμέλια του ναού . Η γύρω περιοχή έχει δώσει κατά καιρούς πολλά, αρχαία αντικείμενα. Εδώ γράφτηκε και ο Θρύλος του γεφυριού που συναντάμε λίγο πριν μπούμε στο χωριό. Όταν το έχτιζαν οι μάστορες χρησιμοποίησαν υλικό από το ναό του Ορφέα. Λένε ότι το στέριωσαν μόνο όταν επέστρεψαν τις πέτρες στο ναό.

Ρούσσα και Γονικό και το ύψωμα Χίλια.
Στο μέλισμα της μελωδίας. Ο χώρος της διδασκαλίας του δογματικού, για την εποχή εκείνη, Ορφέα. Δόγματα δημιουργίας του κόσμου και του ανθρώπου. Υπάρχει χαραγμένη σε βράχο, μυστική λατρεία συμβολικού τύπου. Στο χώρο αυτό λέγεται ότι έζησε ο επαναστάτης, μύστης Ορφέας. Όλα τα ευρήματα είναι του 11ου έως 9ου αι. π.Χ. Εντυπωσιάζουν τα κρηπιδώματα τα αγγεία, τα πήλινα ειδώλια πτηνών και ζώων (βρίσκονται στο Μουσείο Κομοτηνής). Η έρευνα έγινε το1980.Στη θέση Σκοπιά βρέθηκαν κρηπιδώματα διαλυμένων τύμβων, με έναν ή πολλούς τάφους, που ανήκουν σε 3 χρονολογικές περιόδους , αρχίζοντας από τον 11ο και 9ο αι. π.Χ. παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες με αυτούς της Τροίας. ΒΔ. της Ρούσσας, παίρνοντας το δρόμο προς το ύψωμα «χίλια», στο 110 χλμ. ο επισκέπτης θα δει την βραχογραφία της πρώιμης εποχής του σιδήρου, αντίγραφο της οποίας υπάρχει στο Μουσείο της Κομοτηνής. 

ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 

Ρίζια Από τους πεδινούς οικισμούς γνωστότερος είναι των Ριζιών κοντά στον Άρδα ποταμό. Η κατασκευή ενός ταφικού τύμβου του 2ουαι. μ.Χ. και η σύγχρονη μηχανοκαλλιέργεια έχουν προξενήσει μεγάλη καταστροφή στις επιχώσεις του οικισμού, που δεν ξεπερνούν σήμερα το πάχος του 1,5μ. Μικρή ανασκαφική έρευνα αποκάλυψε τμήματα δαπέδων από πηλό και απορριμματικούς λάκους, που κάποτε ήταν αποθηκευτικοί. Πολλά κομμάτια πηλών, με αποτυπώματα κλαδιών, μαρτυρούν την ύπαρξη πασσαλόπηκτων κατασκευών. Τα μικροαντικείμενα περιορίζονται σε λίγες λίθινες λεπίδες πυριτόλιθου, υφαντικά βάρη και σφοντύλια και δυο πήλινα σχηματοποιημένα ειδώλια. Τα αγγεία είναι χειροποίητα, μονόχρωμα με στιλβωμένη επιφάνεια. Κυριαρχεί η διακόσμηση με ραβδώσεις και εμπίεστα γεωμετρικά σχέδια, που έχουν γίνει με οδοντωτά και άλλα εργαλεία από ξύλο, κόκκαλο και πηλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID