

Στο βόρειο τμήμα του Νομού Έβρου, 32 km από την πόλη της Ορεστιάδας και λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα Ελληνοβουλγαρικα σύνορα, βρίσκεται ο Δήμος Κυπρίνου. Περιλαμβάνει τις πρώην κοινότητες Κυπρίνου, Ζώνης και Φυλακίου και τους οικισμούς: Χελιδόνας, Μικρής Δοξιπάρας, Αμμόβουνου, Κεράμου και Γαλήνης. Πρόκεται για έναν κατεξοχήν αγροτικό Δήμο ο οποίος είναι ο μικρότερος σε έκταση και πληθυσμό στο νομό Έβρου.
Ο ποταμός Άρδας, ο οποίος πηγάζει από την οροσειρά της Ροδόπης, μετά από μια διαδρομή 216 km επί του Βουλγαρικού εδάφους, εισέρχεται στο ελληνικό έδαφος από τον οικισμό της Γαλήνης και διασχίζει, μέχρι την εκβολή του στον ποταμό Έβρο ,το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Κυπρίνου. Ο ποταμός Άρδας αποτελεί σημαντικό οικοσύστημα για την περιοχή και το δάσος του το οποίο αναπτύσσεται κατά μήκος της κοίτης του, είναι ένας βιότοπος εξαιρετικής σημασίας σε εθνικό επίπεδο.
Η περιοχή χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, με κυρίαρχο στοιχείο το νερό που προσφέρεται για αναψυχή και αθλητικές δραστηριότητες. Εδώ μπορεί κανείς να απολαύσει τα νοστιμότερα ψάρια όλων των ποταμών, όπως: Σαζάνια ή κυπρίνους, γουλιανούς, κέφαλους & μπριάνες (ή βιργιάνες).
Όλη η περιοχή εντάσσεται στο πρόγραμμα NATURA 2000 . Επίσης, στα όρια του Δήμου βρίσκεται το φράγμα του Άρδα που κατασκευάστηκε το 1969 και έχει μήκος 350 μέτρα. Τεράστιες εκτάσεις αρδεύονται σήμερα από το ποταμό γι΄αυτό και οι κάτοικοι θεωρούσαν και θεωρούν τα νερά του ποταμού ευλογία για την περιοχή!
Οι επισκέπτες του Δήμου Κυπρίνου μπορούν να απολαύσουν αρκετά φυσικά τοπία και πολύ όμορφες εκκλησίες. Στο ταφικό τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας, πέντε άμαξες με τα άλογά τους, δύο ταφές αλόγων, δύο βωμοί και δύο λάκκοι-εστίες. Ο ενταφιασμός αλόγων και αμαξών στην αρχαία Θράκη, έχει τις ρίζες του στα προϊστορικα χρόνια. Τους νεκρούς, που ήταν μέλη μιας πλούσιας οικογένειας Θρακών, συνόδευαν πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως αγγεία, λυχνάρια, λυχνοστάτες, κιβωτίδια, κοσμήματα κ.α.
Η περιήγηση με το σκάφος "Θεοδώρα" που ξεκινάει κάθε μέρα στις 12.00 το μεσημέρι, σας προσφέρει μοναδική εμπειρία να γνωρίσετε από κοντά τις άγνωστες φυσικές ομορφιές της Σαμοθράκης και να κολυμπήσετε στις πιο όμορφες και ανέγγιχτες παραλίες του νησιού. Ξεκινώντας από τα Θέρμα, μπορείτε να θαυμάσετε τις περιοχές Πύργος του Φονιά, Κήποι, Γυαλί, Πανιά της Γριάς, Κρεμαστό (καταρράκτης που εκβάλλει στη θάλασσα), Βάτος, Κατάρτι και Παχιά Άμμος. Συνήθως γίνονται στάσεις για μπάνιο, στο Βάτο και στο Κατάρτι και για φωτογραφίες στα Πανιά της Γριάς και στον περίφημο καταρράκτη Κρεμαστό.
Εναλλακτικά, με το σκάφος μπορείτε να περιηγηθείτε την παραπάνω περιοχή από την Παχιά Άμμο (από τις 14.30 έως τις 16.00 ) κάνοντας στάση για μπάνιο στο Κατάρτι. Το πλήρωμα του σκάφους που αποτελείται από τον καπετάνιο, τη σύζυγό του και την αδελφή της είναι ιδιαίτερα φιλικό και θα σας καθοδηγήσει στην ενδιαφέρουσα περιήγησή σας.
Το πλοίο Θεοδώρα είναι ειδικά κατασκευασμένο από τον ίδιο τον καπετάνιο του και αποτελεί το τελευταίο δημιούργημα μιας οικογενειακής ναυπηγικής παράδοσης 600 χρόνων που ξεκίνησε από τη Μικρά Ασία και συνεχιζόταν μέχρι πρόσφατα στην Αλεξανδρούπολη.
Ο Δήμος Μεταξάδων βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Έβρου, στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων δυτικά του Διδυμοτείχου και εκατόν είκοσι χιλιόμετρα οδικά από την Αλεξανδρούπολη. Ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 5.777 κατοίκους (ΕΣΥΕ 1991), ενώ ανεπίσημα υπολογίζεται ότι στο δήμο κατοικούν περίπου 5.000 άτομα κατά τη χειμερινή περίοδο και 8.000 κατά τη θερινή.
Ιδανικό για μια βόλτα είναι και το δάσος του Αγίου Κωνσταντίνου όπου θα απολαύσει κανείς τη φύση ενώ οι παραποτάμιες περιοχές του Δήμου είναι ιδανικές για κυνήγι και ψάρεμα.
Ο φυσικός πλούτος του Δήμου συμπεριλαμβάνει περίφημα ορυκτά (ζεόλιθοι) αλλά και δομικούς λίθους (πωρόλιθους) υψηλής ποιότητας, τους οποίους χρησιμοποιούσαν οι περίφημοι χτίστες της περιοχής, και με τους οποίους είναι χτισμένα τα σπίτια των Μεταξάδων και του Παλιουρίου, οικισμοί που χαρακτηρίστηκαν παραδοσιακοί.
Στη περιοχή εκτός των παραδοσιακών οικισμών, υπάρχουν και άλλα αξιόλογα μνημεία, όπως ο πρώιμος μακεδονικός τάφος (4ου π.Χ. αιώνα) της Δάφνης και αυτός της Λάδης, που πιθανολογείται ότι είναι της ελληνιστικής-ρωμαϊκής περιόδου, καθώς και οι εκκλησίες του νεκροταφείου του Αλεποχωρίου (Άγιος Αθανάσιος, χτισμένη περίπου το 1700, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική). Επίσης, στο Ύψωμα των Μεταξάδων δόθηκε η τελευταία και μια από τις πιο σημαντικές μάχες του εμφυλίου πολέμου (15 με 28 Μαϊου 1949). Στην περιοχή εκτός από την οικοδομική τέχνη (η οποία έδωσε το όνομα του οικισμού των Μεταξάδων κατά την τουρκοκρατία Τοκμάκι- το σφυρί του λιθοξόου), υπήρξε μεγάλη παράδοση στην αγγειοπλαστική, στην υφαντουργική και στη σηροτροφία (από εκεί άλλωστε πήρε και το όνομα Μεταξάδες).
Τμήμα της μεγάλης παράδοσης της περιοχής μπορεί κανείς να δει από κοντά στο Λαογραφικό Μουσείο των Βρυσικών, ενώ ενδιαφέρον έχει και η Λαογραφική Συλλογή των Μεταξάδων, η οποία όμως ακόμη δεν έχει αποκτήσει στέγη, ενώ ένα από τα ενδιαφέροντα έθιμα της περιοχής είναι και ο Μπέης, που διοργανώνεται κατά τη διάρκεια των αποκριών στο Ασπρονέρι.
Στην περιοχή αξίζει να επισκεφτεί κανείς και τους μεταβυζαντινούς ναούς του Αγ. Αθανάσιου Μεταξάδων και Αγ. Παντελεήμονα Παλιουρίου οι οποίοι χαρακτηρίζονται από κλασική αρχιτεκτονική και εντυπωσιακές τοιχογραφίες.
Ο Δήμος έχει έδρα τον οικισμό των Λαβάρων και πήρε το όνομα του από τον Ορφέα, το γιο του βασιλιά των Θρακών Οίαγρου και της μούσας Καλλιόπης, ο οποίος έζησε στην περιοχή πριν τον Τρωικό πόλεμο.
Όταν επισκεφτείτε την περιοχή του Δήμου Ορφέα θα γνωρίσετε από κοντά το πλούσιο περιβάλλον, τα μνημεία και τους παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής.
Ιστοσελίδα Δήμου Ορφέα
τηλ. Δήμου: 25530 31206, 31276
Σε απόσταση 2 χλμ περίπου ανατολικά από το κέντρο της Αλεξανδρούπολης, στον Πλατανότοπο, βρίσκεται το μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Σε ένα άρτια εξοπλισμένο κτίριο, εναρμονισμένο πλήρως με το περιβάλλον, το μουσείο έχει σκοπό να αναδείξει την βιοποικιλότητα σε όλα τα επίπεδα, όπως γενετικής, οικοσυστημάτων, γεωλογίας, διαφόρων ειδών της περιοχής του Έβρου και των οικολογικών και γεωφυσικών ιδιαιτεροτήτων της.
Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός, όπως τα πολυμέσα, η τεράστια τράπεζα πληροφοριών, τα πολυθεάματα και οι δραστικοί τρόποι παρουσίασης των στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος, βοηθούν τον κάθε επισκέπτη να κατανοήσει τη σπουδαιότητα του φυσικού πλούτου.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης, μέσω του εκθεσιακού χώρου και των ε κπαιδευτικών προγραμμάτων που εκπονεί, συμβάλλει στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και αναψυχή των επισκεπτών.
Τοποθεσία: Πλατανότοπος, Μαΐστρου Πληροφορίες: Τηλ./ Φαξ 25510 80204
Τοποθεσία: Δήμος Φερών
Τηλ. Επικοινωνίας :25550-88120 fax: 25550-88121
Κιν:6947681280
www.argiroritis.gr
E-mail:info@argiroritis.gr
Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Νέας Ορεστιάδας ανήκει στο Μορφωτικό Σύλλογο "Μουσείο Λαογραφίας και Ιστορίας Τέχνης Ορεστιάδας και Περιφερείας" και ιδρύθηκε το 1974.
Το Μουσείο περιλαμβάνει στους εκθεσιακούς του χώρους τις παρακάτω ενότητες:
Πρόσφατη ιστορία της περιοχής, με απόσπασμα από τη συνθήκη της Λωζάνης του 1922, σύμφωνα με την οποία έγινε ο ξερριζωμός των Ελλήνων χριστιανών, κατοίκων της Ανατολικής Θράκης. Η ενότητα αυτή αναφέρεται στη μετακίνηση του πληθυσμού με βαγόνια και βοϊδάμαξα φορτωμένα με τη γεωργική σοδειά, σκεύη του νοικοκυριού, γεωργικά εργαλεία, στρωσίδια, εικονίσματα και προπαντός φορτωμένα με αναμνήσεις και πίκρες του ξερριζωμού, και καταλήγει στην ίδρυση της νέας πατρίδας, της Νέας Ορεστιάδας.
Διάφορα γεωργικά εργαλεία, όπου με σχετικές εικονογραφήσεις φαίνεται ο τρόπος χρήσης αυτών.
Εργαλεία του σιδερά, του τσαγκάρη και άλλων επαγγελματιών που εγκαταστάθηκαν στη Νέα Ορεστιάδα. Επίσης, αργαλειός, σαϊτες, λανάρια, ρόκες, αδράχτια, ηλακάτη, ανέμη ροδάνι, και γενικά όλα εκείνα τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του βαμβακιού, του μαλλιού και για την υφαντική.
Διάφορες γυναικείες και ανδρικές φορεσιές σε χρώματα της φύσης, στολισμένες με κεντήματα. Δεν λείπουν και οι αστικές φορεσιές της Αδριανούπολης (Ανατολική Θράκη).
Διάφορα μαγειρικά σκεύη, μεταλλικά και ξύλινα.
Στρωμένο θρακικό παραδοσιακό δωμάτιο για την φιλοξενία των επισκεπτών, το "καλό δωμάτιο", όπως λεγόταν. Όλα τα υλικά αυτού του δωματίου είναι φερμένα από την Αδριανούπολη και την Παλαιά Ορεστιάδα (Κάραγατς).
Εκκλησιστικά ιερά σκεύη, φερμένα από την εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων της Παλαιάς Ορεστιάδας (Κάραγατς), από όπου κατάγονταν οι περισσότεροι πρώτοι κάτοικοι της Νέας Ορεστιάδας.
Διάφορα παραδοσιακά μουσικά όργανα της περιοχής (φλογέρες, καβάλο, άσκαυλο, σείστρο, κλαρίνο, ούτι).
Διεύθυνση Μουσείου: Αγίων Θεοδώρων 87, Ορεστιάδα 68200
Τηλέφωνο Μουσείου: 25520 28080
Πηγή: Υπουργείο πολιτισμού