Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Κολύμπι στη Σαμοθράκη

παραλία Βάτος



Η φύση έχει προστατέψει με τη σοφία της το πανέμορφο δημιούργημά της, το νησί της Σαμοθράκης, προσφέροντας με μέτρο τον πλούτο της και αποτρέποντας έτσι την πιθανή καταστροφή του από τον αδηφάγο μαζικό τουρισμό. Έτσι, εκεί που το πράσινο οργιάζει, με τα πλατάνια να αγγίζουν τη θάλασσα, οι παραλίες είναι πετρώδεις, αποτρέποντας όσους επιθυμούν συνήθεις διακοπές με «ήλιο και θάλασσα». Τέτοιες παραλίες για μπάνιο θα βρείτε σε όλη την οδικά προσβάσιμη περιοχή της Σαμοθράκης, όπως στη διαδρομή από την Καμαριώτισα
προς τα Κάμπινγκ, το χείμαρρο του Φονιά και ακόμη πιο πέρα, προς τους Κήπους. Σε ορισμένες από αυτές λειτουργούν μικρά beach bar τα οποία έχουν διαμορφώσει ευκολίες πρόσβασης στη θάλασσα, ενώ η παραλία του Κάμπινγκ Φυσικής Διαβίωσης είναι πανέμορφη και ιδανική για το ηλιοβασίλεμα.
Οδικά προσβάσιμες παραλίες χωρίς πέτρες είναι κυρίως οι Κήποι, μια τεράστια παραλία με μικρό βότσαλο στα Ανατολικά του νησιού, με θέα την Ίμβρο και η Παχιά Άμμος, στα Νότια της Σαμοθράκης. Ιδιαίτερα η τελευταία αποδεικνύει τι θα είχε συμβεί στο νησί αν είχε αμμώδεις παραλίες. Έχει καλυφθεί στο μεγαλύτερο μέρος της με σκίαστρα και ξαπλώστρες, ενώ η κακόγουστη μουσική που καμία σχέση δεν έχει με τους εναλλακτικούς επισκέπτες του νησιού, ενοχλεί ακόμη και τους θαμώνες των beach bar των κοσμικών τουριστικών προορισμών. Προσοχή στα καλάμια των σκιάστρων τα οποία εξέχουν επικίνδυνα και δημιουργούν κίνδυνο τραυματισμού.
Όμως, τις καλύτερες παραλίες του νησιού που βρίσκονται μεταξύ Παχιάς Άμμου και Κήπων θα τις προσεγγίσετε μόνο δια θαλάσσης. Ο Βάτος, το Κρεμαστό, το Κατάρτι είναι μικροί αμμώδεις κόλποι με βράχια, σπηλιές και υπέροχο βυθό που σας περιμένουν να τους εξερευνήσετε. Αν δεν έχετε δικό σας σκάφος, η ημερήσια εκδρομή του ειδικού περιηγητικού σκάφους «Θεοδώρα» που ξεκινάει κάθε μέρα στις 12.00 το μεσημέρι από τα Θέρμα, σας επιτρέπει να απολαύσετε τις παραπάνω παραλίες, τον καταρράκτη «Κρεμαστά Νερά» που εκβάλλει στη θάλασσα και το γεωλογικό έργο τέχνης «Τα Πανιά της Γριάς» . Κάποιοι επιλέγουν να διανυκτερεύσουν στην παραλία του Βάτου και να επιστρέψουν με την επόμενη εκδρομή της Θεοδώρας, εκτός και αν μια πιθανή φουσκοθαλασσιά επεκτείνει την παραμονή τους στην ενδιαφέρουσα αυτή περιοχή με τις σπηλιές, την πηγή που αναβλύζει στη θάλασσα και την βλάστηση που αναρριχάται μέχρι ψηλά στο βουνό.
Τηλ. Περιηγητικού σκάφους «Θεοδώρα» 6974062054, 6945392089.
Τέλος, το κολύμπι στις βάθρες, τις περίφημες λίμνες στις οποίες καταλήγουν δεκάδες καταρράκτες και ποτάμια του νησιού, αποτελεί μια μοναδική εμπειρία, την οποία επιλέγουν οι επισκέπτες του νησιού. Το νησί λέγεται ότι διαθέτει περισσότερες από 100 τέτοιες βάθρες που τις γνωρίζουν λίγοι. Ωστόσο, αλληλουχία από βάθρες που ξεκινούν από τη Βάθρα του Φονιά, τη Γριά Βάρθρα και του Χριστού (στη διαδρομή απέναντι από το Κάμπινκ φυσικής διαβίωσης) είναι οι

πλέον γνωστές.




ηλιοβασίλεμα στο Κάμπινγκ







η βάθρα του Χριστού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID