Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Το Λάδι της Μάκρης θα διεκδικήσει Ευρωπαϊκή Ταυτότητα



Το ελαιόλαδο της Μάκρης θα διεκδικήσει την ευρωπαϊκή ταυτότητα ως προϊόν Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης, ανακοίνωσε ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης μιλώντας στην 3η Γιορτή Ελιάς που οργανώθηκε από τον τοπικό Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο.

Όπως είπε ο κ. Ζαμπουνίδης ο σχετικός φάκελος υποψηφιότητας του προϊόντος προετοιμάσθηκε από τους γεωπόνους της Νομαρχίας και έχει ήδη κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον έλεγχο της πληρότητας και στη συνέχεια θα προωθηθεί για έγκριση στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σχετική διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι χρονοβόρα, πρόσθεσε ο κ. Ζαμπουνίδης, εξέφρασε όμως την πεποίθησή του ότι σε ένα χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης.
«Το λάδι της Μάκρης, είναι ένα εξαιρετικό ποιοτικά προϊόν, που έχει συνδεθεί με την παράδοση και την ιστορία της περιοχής και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι για να αποκτήσει την ευρωπαϊκή κατοχύρωση του. Αυτό θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για το προϊόν, θα δώσει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να προωθήσουν ευκολότερα το λάδι πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές στην αγορά, ενώ και οι καταναλωτές θα είναι σίγουροι ότι αγοράζουν ένα ποιοτικό προϊόν με γεωγραφική ένδειξη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαμπουνίδης
Η Νομαρχία, πρόσθεσε , στηρίζει τις ομάδες παραγωγών που ασχολούνται με τη λεγόμενη «άλλη γεωργία», ενώ έχει δημιουργήσει και μια ομάδα από γεωπόνους που ασχολούνται αποκλειστικά με την προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων του Έβρου, όπως το σκόρδο της Νέας Βύσσας, το πεπόνι, το σταφύλι, το πράσινο σπαράγγι.
Ο κ. Ζαμπουνίδης στο περιθώριο της εκδήλωσης είχε συνάντηση με τον γνωστό Θρακιώτη σεφ, συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής και συντάκτη γαστρονομίας κ. Βαγγέλη Δρίσκα, με τον οποίο συζήτησαν τις δυνατότητες συνεργασίας πάνω σε διατροφικά θέματα καθώς και τη δημιουργία «παραδοσιακών πιάτων» του Έβρου.

εφημεριδα ΓΝΩΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID