Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ

ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ - ΚΟΡΑΛΛΙ

Απολιθωμένοι κορμοί δέντρων έχουν βρεθεί στα Πετρωτά, τον Πεντάλοφο, το Δίλοφο, τα Μαράσια, το Φυλακτό, την Λευκίμμη, το Τριφύλλι, τον Προβατώνα, τον Δορίσκο, τις Φέρες και σε ολόκληρο το νομό.

Από το 1972 οι ερευνητές του Κέντρου Πυρηνικών Ερευ- νών "Δημόκριτος" Ι. Σταυροπόδης και Σ. Μανωλαράκης, προβαίνουν σε επιστημονική ανακοίνωση των ευρημάτων. Δύο κορμοί από τους ανευρεθέντες κοσμούν τα γραφεία του Τμήματος 'Ερευνας Ουρανίου του "Δημόκριτου", έχουν ύψος 1,70 μέτρα και μέγιστη περίμετρο 1 μέτρο.

Τα αναλυτικά στοιχεία των ευρημάτων είχαν τεθεί στον καθηγητή Γεωλογίας - Παλαιοντολογίας κ. Ιωάννη Μελέντη, το 1973. 'Εκτοτε και μόλις το 1995, ο καθηγητής Παλαιοβοτανικής - Παλαιοντολογίας του Παν/μίου Αθηνών κ. Ευάγγελος Βελιτζέλος κάνει μια σημαντική ανακοίνωση (σύμφωνα με την εφ. Μακεδονία) για το δάσος του 'Εβρου.

"Το δάσος είναι κατά τι αρχαιότερο από εκείνο της Λέσβου. Είναι ηλικίας 25.000.000 χρόνων, καθαρά τροπικό και εκεί οι έρευνες μας είναι πολύ περιορισμένες. Το δάσος της Θράκης εμείς δεν το ξέρουμε, αλλά οι ξένοι συλλέκτες μεταφέρουν το- νους στο εξωτερικό. Τώρα τελευταία σε μια έκθεση απολιθωμάτων στη Γερμανία, τα βάφτιζαν Τουρκικά, αλλά τα αναγνώρισα, και είδα πως ήταν από το απολιθωμένο δάσος του 'Εβρου ''.

Στο Διδυμότειχο, στο σπήλαιο της Ακρόπολης ή "Καγιάλι' απέναντι από το πεντάζωνο, βρέθηκε δείγμα απολιθώματος που ανήκει σε κοράλλι τύπου Cladocora Cespitosa, το οποίο ζει σε βάθος 20 μέτρα κάτω από τη θάλασσα. Αν υπολογίσουμε το υψόμετρο του σημείου που βρέθηκε στα 60 μέτρα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μεσολάβησε ανάδυση της περιοχής κατά 80 τουλάχιστον μέτρα, κίνηση από τις πιο σημαντικές σε πανελλαδική κλίμακα.

Το κοράλλι βρέθηκε στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1963 από τα μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας με επικεφαλής τον Ι. Ιωάννου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID