Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

ΓΕΩΡΓΟΣ - επάγγελμα μεχρι των ημερών μας...


Πολλές φορές πολλοί αναρωτήθηκαν ποιος άνθρωπος και από ποια φυλή του κόσμου, σκέφτηκε να σπείρει το πρώτο χωράφι. Το βέβαιο είναι πως οι πρωτόγονοι άνθρωποι, που είχαν οργανωθεί με στοιχειώδη τρόπο και ζούσαν σαν συλλέκτες καρπών και κυνηγοί ζώων, άρχισαν να παρατηρούν πιο προσεκτικά τον περίγυρό τους. ‘Ετσι κάποια μέρα, κάποιος ίσως πιο έξυπνος από τους άλλους διαπίστωσε πως η γη ήταν δυνατόν να ανταποδώσει πολλαπλά τη φροντίδα και το μόχθο του ανθρώπου. Τότε οι άνθρωποι εγκατέλειψαν την τεμπέλικη και άγονη τακτική του συλλέκτη και άρχισαν να εκμεταλλεύονται τα όσα τους πρόσφερε η γη. ‘Εφτιιαξαν τα πρώτα γεωργικά εργαλεία, δηλαδή ένα είδος αξίνας από πέτρα, γιατί στη μακρινή εκείνη εποχή το υλικό που είχαν πρόχειρο και που ήξεραν να κατεργάζονται, ήταν η πέτρα.

Από ανασκαφές που έγιναν αργότερα, σε προϊστορικούς τάφους, βρέθηκαν σπόροι σιταριού μέσα σ’ αυτούς. ‘Ετσι βγήκε το συμπέρασμα πως το σιτάρι είναι, αν όχι το πρώτο, πάντως από τα πρώτα φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος πάνω στη γη.

Η μυθολογία μας λέει, πως την καλλιέργεια του σιταριού τη δίδαξε η Θεά Δήμητρα στο γιό του βασιλιά της Ελευσίνας Τριπτόλεμο, για να ευχαριστήσει τον βασιλιά για τη φιλοξενία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID