Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Δήμος Κυπρίνου


Στο βόρειο τμήμα του Νομού Έβρου, 32 km από την πόλη της Ορεστιάδας και λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα Ελληνοβουλγαρικα σύνορα, βρίσκεται ο Δήμος Κυπρίνου. Περιλαμβάνει τις πρώην κοινότητες Κυπρίνου, Ζώνης και Φυλακίου και τους οικισμούς: Χελιδόνας, Μικρής Δοξιπάρας, Αμμόβουνου, Κεράμου και Γαλήνης. Πρόκεται για έναν κατεξοχήν αγροτικό Δήμο ο οποίος είναι ο μικρότερος σε έκταση και πληθυσμό στο νομό Έβρου.

Ο ποταμός Άρδας, ο οποίος πηγάζει από την οροσειρά της Ροδόπης, μετά από μια διαδρομή 216 km επί του Βουλγαρικού εδάφους, εισέρχεται στο ελληνικό έδαφος από τον οικισμό της Γαλήνης και διασχίζει, μέχρι την εκβολή του στον ποταμό Έβρο ,το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Κυπρίνου. Ο ποταμός Άρδας αποτελεί σημαντικό οικοσύστημα για την περιοχή και το δάσος του το οποίο αναπτύσσεται κατά μήκος της κοίτης του, είναι ένας βιότοπος εξαιρετικής σημασίας σε εθνικό επίπεδο.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, με κυρίαρχο στοιχείο το νερό που προσφέρεται για αναψυχή και αθλητικές δραστηριότητες. Εδώ μπορεί κανείς να απολαύσει τα νοστιμότερα ψάρια όλων των ποταμών, όπως: Σαζάνια ή κυπρίνους, γουλιανούς, κέφαλους & μπριάνες (ή βιργιάνες).
Όλη η περιοχή εντάσσεται στο πρόγραμμα NATURA 2000 . Επίσης, στα όρια του Δήμου βρίσκεται το φράγμα του Άρδα που κατασκευάστηκε το 1969 και έχει μήκος 350 μέτρα. Τεράστιες εκτάσεις αρδεύονται σήμερα από το ποταμό γι΄αυτό και οι κάτοικοι θεωρούσαν και θεωρούν τα νερά του ποταμού ευλογία για την περιοχή!

Οι επισκέπτες του Δήμου Κυπρίνου μπορούν να απολαύσουν αρκετά φυσικά τοπία και πολύ όμορφες εκκλησίες. Στο ταφικό τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας, πέντε άμαξες με τα άλογά τους, δύο ταφές αλόγων, δύο βωμοί και δύο λάκκοι-εστίες. Ο ενταφιασμός αλόγων και αμαξών στην αρχαία Θράκη, έχει τις ρίζες του στα προϊστορικα χρόνια. Τους νεκρούς, που ήταν μέλη μιας πλούσιας οικογένειας Θρακών, συνόδευαν πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως αγγεία, λυχνάρια, λυχνοστάτες, κιβωτίδια, κοσμήματα κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID