Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΑΞΑΔΩΝ

Ο Δήμος Μεταξάδων βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Έβρου, στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων δυτικά του Διδυμοτείχου και εκατόν είκοσι χιλιόμετρα οδικά από την Αλεξανδρούπολη. Ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 5.777 κατοίκους (ΕΣΥΕ 1991), ενώ ανεπίσημα υπολογίζεται ότι στο δήμο κατοικούν περίπου 5.000 άτομα κατά τη χειμερινή περίοδο και 8.000 κατά τη θερινή.

Η μεγαλύτερη έκταση του δήμου ανήκει στην εύφορη πεδιάδα του Ερυθροποτάμου, που αποτελείται από λοφώδεις εκτάσεις, ενώ στα όρια του υπάρχει και το δημοτικό δάσος Μεταξάδων έκτασης 15.000 στρεμμάτων. Η γεωγραφική αυτή ενότητα διασχίζεται από τον Ερυθροπόταμο, ο οποίος πηγάζει από Ελληνικό έδαφος και εκβάλλει στον ποταμό Έβρο, δημιουργώντας σημαντικά οικοσυστήματα, ιδιαίτερα για τα αποδημητικά πτηνά, που τον χρησιμοποιούν ως στάση για το πέρασμα τους από την περιοχή, αλλά και για τους πελαργούς που αφθονούν στην περιοχή, τα αρπακτικά (φιδαετοί και γυπαετοί) της περιοχής, όπως και την ιδιαίτερα σημαντική ερπετοπανίδα, αλλά και αρκετά σπάνια θηλαστικά.

Ιδανικό για μια βόλτα είναι και το δάσος του Αγίου Κωνσταντίνου όπου θα απολαύσει κανείς τη φύση ενώ οι παραποτάμιες περιοχές του Δήμου είναι ιδανικές για κυνήγι και ψάρεμα.

Ο φυσικός πλούτος του Δήμου συμπεριλαμβάνει περίφημα ορυκτά (ζεόλιθοι) αλλά και δομικούς λίθους (πωρόλιθους) υψηλής ποιότητας, τους οποίους χρησιμοποιούσαν οι περίφημοι χτίστες της περιοχής, και με τους οποίους είναι χτισμένα τα σπίτια των Μεταξάδων και του Παλιουρίου, οικισμοί που χαρακτηρίστηκαν παραδοσιακοί.

Στη περιοχή εκτός των παραδοσιακών οικισμών, υπάρχουν και άλλα αξιόλογα μνημεία, όπως ο πρώιμος μακεδονικός τάφος (4ου π.Χ. αιώνα) της Δάφνης και αυτός της Λάδης, που πιθανολογείται ότι είναι της ελληνιστικής-ρωμαϊκής περιόδου, καθώς και οι εκκλησίες του νεκροταφείου του Αλεποχωρίου (Άγιος Αθανάσιος, χτισμένη περίπου το 1700, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική). Επίσης, στο Ύψωμα των Μεταξάδων δόθηκε η τελευταία και μια από τις πιο σημαντικές μάχες του εμφυλίου πολέμου (15 με 28 Μαϊου 1949). Στην περιοχή εκτός από την οικοδομική τέχνη (η οποία έδωσε το όνομα του οικισμού των Μεταξάδων κατά την τουρκοκρατία Τοκμάκι- το σφυρί του λιθοξόου), υπήρξε μεγάλη παράδοση στην αγγειοπλαστική, στην υφαντουργική και στη σηροτροφία (από εκεί άλλωστε πήρε και το όνομα Μεταξάδες).

Τμήμα της μεγάλης παράδοσης της περιοχής μπορεί κανείς να δει από κοντά στο Λαογραφικό Μουσείο των Βρυσικών, ενώ ενδιαφέρον έχει και η Λαογραφική Συλλογή των Μεταξάδων, η οποία όμως ακόμη δεν έχει αποκτήσει στέγη, ενώ ένα από τα ενδιαφέροντα έθιμα της περιοχής είναι και ο Μπέης, που διοργανώνεται κατά τη διάρκεια των αποκριών στο Ασπρονέρι.

Στην περιοχή αξίζει να επισκεφτεί κανείς και τους μεταβυζαντινούς ναούς του Αγ. Αθανάσιου Μεταξάδων και Αγ. Παντελεήμονα Παλιουρίου οι οποίοι χαρακτηρίζονται από κλασική αρχιτεκτονική και εντυπωσιακές τοιχογραφίες.


Περισσότερες πληροφορίες

Δήμος Μεταξάδων τηλ. 25530 51207
Ιστοσελίδα Δήμου Μεταξάδων

1 σχόλιο:

  1. Η ιστοσελίδα http:....evros.gr δεν ισχύει πια
    Αντί αυτής υπάρχει η http://www.metaxades.gr, από όπου εξάλλου είναι "κατεβασμένη" και η δεύτερη φωτογραφία (& δε θέλω "όχι" επ' αυτού)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID