Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΧΑΝΑ


ΡΩΜΑΙΚΟ ΛΟΥΤΡΟ... ΣΤΗ ΤΡΑΙΑΝΟΥΠΟΛΗ...

Στο κέντρο του αρχαιολογικού χώρου σώζεται η "Χάνα" που χτίστηκε στα χρόνια μεταξύ 1375-138526, ή μάλλον ανοικοδομήθηκε στη βάση ενός φυλακίου της Εγνατίας των παλαιοχριστιανικών χρονων27 το επιβλητικό καμαροστέγαστο ρωμαϊκό θερμαινόμενο λουτρό, από τον εξωμότη Εβρενός Γαζή πασά, του οποίου αναθηματική επιγραφή βρισκόταν στο υπέρθυρο μέχρι και το Β' Παγκόσμιο πόλεμο.

Πάντως η τοιχοδομία του και η παρουσία αρχαιότερων λίθων εντός της το τοποθετεί στην ύστερη αρχαιότητα, σε μια πρώτη οικοδομική φάση

Οι εξωτερικές διαστάσεις του οικοδομήματος είναι 38,8Χ13 μέτρα, οι εσωτερικές του προθαλάμου είναι 10,2 Χ 9,2 μέτρα και του κυρίως θαλάμου 25,2 Χ 10,2.

Το δάπεδο του προθαλάμου ήταν στρωμένο με πλάκες τρεις από τις οποίες σώζονται. Πιθανώς είχε καμαρωτή στέγαση στηριγμένη σε εσωτερική κιονοστοιχία.

Η πύλη είναι αψιδωτή και έχει πλάτος 2,8 μέτρα. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε είναι κόκκινοι οπτόπλινθοι και πωρόλιθοι. Το δε φάρδος των τοίχων φτάνει τα 1,4 μέτρα.

Η στέγη είναι αμφικλινής με αργούς λίθους μέσα σε στρώμα κονιάματος. Οι τοίχοι έχουν ύψος 4 μέτρα και παρουσιάζουν πλινθοπερίκτιστο σύστημα. Ο νότιος έχει τρία τοξωτά παράθυρα ύψους 2,10 μέτρα και πλάτους από 1,12 μέχρι 1,25 μέτρα. Στις μεγάλες πλευρές υπάρχουν κάποιες μακριές κοιλότητες ανοιχτές, και φαίνεται πως ήταν θέσεις ξύλινων δοκών (0,2 Χ 1,9 μ.)

Το 1969 έγιναν εργασίες στερέωσης του κτιρίου και δύο δοκιμαστικές τομές για την ανεύρεση της ταυτότητας του κτιρίου. Η πρώτη, σε βάθος 1,6 μέτρα, έδωσε μια μεταγενέστερη ταφή και η δεύτερη το θεμέλιο του βόρειου τοίχου.


1 σχόλιο:

  1. H Tραϊανούπολη ιδρύθηκε από το Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό (98-117 μ.X.)
    Ο αυτοκράτορας Τραϊανός έκανε την Tραϊανούπολη εκεί γιατί θεραπεύτηκε η κόρη του από μια δερματοπάθεια-έκζεμα στα ιαματικά λουτρά της περιοχής .
    Σήμερα στα λουτρά και γενικά στην Τραϊανούπολη τίποτα δεν θυμίζει την παλιά αίγλη της και γενικά οι περισσότεροι κάτοικοι του νομού δεν ξέρουν για το θαυματουργό νερό της περιοχής τους.
    Σήμερα στην διαδημοτική επιχείρηση των λουτρών πρόεδρος θα είναι ένας διπλοθεσίτης –κομματικά διορισμένος από κάποιο κόμμα που δεν έχει πατήσει ποτέ στα λουτρά(φανταζόμαστε ότι πάει μόνο στην τράπεζα να εισπράξει τον μισθό του) και στα νερά που χαίρουν εκτίμησης από τους μουσουλμάνους έλληνες τις περιοχής θα υπάρχει και εκεί καθεστώς ασυδοσίας από μερικούς υπαλλήλους που θα κάθονται στη “θαυματουργή” πηγή .

    Γενικά όπου δεν υπάρχει έλεγχος σε κάθε δήμο και κάθε διαδημοτική επιχείρηση υπάρχει ασυδοσία και όπου υπάρχει κάτι που να θυμίζει πολιτισμό ειδκά ΕΛΛΗΝΙΚΑ το έχουν καταπατήσει οι βάρβαροι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID