Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ

Ποιος είναι όμως ο ζωγράφος Δημήτρης Ναλμπάντης;

Γεννήθηκε
στο Διδυμότειχο
1970 Μαθήτευσε κοντά στο ζωγράφο Νίκο Τζιώτη.
1974 Σπούδασε αρχιτεκτονικό σχ
έδιο στη Θεσσαλονίκη.
1975 Παρουσίασε δουλειά του στη Γκα
λερί «ΚΥΚΛΟΣ» στη Θεσσαλονίκη με θέμα: «Ζωγραφική εμπνευσμένη από μουσική»
1980 Μπιενάλε του Τόντι, Ιταλία «Έπ
αινος»
1982 Κοινότης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Ρώμη – Βρυξέλλες του απονεμήθηκε βραβείο».
1984 Ατομικ
ή έκθεση –Athenaeum art gallery Αθήνα.
1984 Νομαρχία της Ούμπρια. Ιταλία «Έπαινος»
1985 Ατομική έκθεση – Γκαλερί «Κ 7» Θεσσαλονίκη.
1986 Νομαρχία της Τοσκάνης. Ιταλία «Έπαινος»
1987 Του απονέμεται βραβείο από την UNICEF.
1987 Συμμετοχή στο Grunwald 1987 Πολωνία.

1988 Βραβεύεται στην «ANDROMEDA» Ρώμη. Ιταλία
1989 Ομα
δική έκθεση γλυπτικής με θέμα «Τρεις γλύπτες, τρία σύγχρονα υλικά» Κώστας Βαρώτσος, Απ. Πετρίδης, Δ.Ναλμπάντης.
1998 Βραβεύεται από το Δήμαρχο Διδυμοτείχου κ. Ευάγγελο Παπατσαρούχα.
2000 Επιλέγεται να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Παγκόσμια έκθεση ζωγραφικής που οργάνωσε η WINSOR & NEWTON με την αιγίδα των ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ. Το θέμα της έκθεσης ήτανε «Ο κόσμος μας το 2000». Συμμετείχαν 5.637 ζωγράφοι και γράφτηκε στο βιβλίο Γκίνες σαν η μεγαλύτερη έκθεση ζωγραφικής που έγινε ποτέ.
Τα ΕΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ επιλέγουν το έργο του με θέμα: «Μνήμες» για να αναπαράγουν σε γραμματόσημο μια σειρά με θέμα «Ο κόσμος του 2000».
Όλοι γνωρίζουν ότι τα ΕΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ εκδίδουν τα δικά τους γραμματόσημα και το όνομα του Δημήτρη Ναλμπάντη θα συγκαταλέγεται σε κατάλογο με τους μεγαλύτερους ζωγράφους όπως: Σαλβαντόρ Νταλί, Πικάσσο, Vermeer, Leger, Henry Moore, Ραφαέλ, Andrew Wyeth, Hans Erni & Leroy Nieman των οποίων όλα τα έργα έγιναν γραμματόσημα.



Η Πινακοθήκη του ζωγράφου Δημήτρη Ναλμπάντη στο Διδυμότειχο

«Η δημιουργία της πινακοθήκης πραγματοποιήθηκε από μια ιδέα του Δημάρχου μας κ. Ευάγγελου Παπατσαρούχα ο οποίος ως γνώστης της ταπεινής καλλιτεχνικής μου πορείας έκανε την πρόταση να στεγασθεί η συλλογική μου εργασία από έργα 30 ετών. Επειδή μας συνδέει μια φιλία ετών γνωρίζω από κοντά πόσες προσπάθειες κατέβαλε να αλλάξει το πρόσωπο της πόλης μας και να της δώσει τη θέση που της ταιριάζει. Χαρά μου ήταν να προσφέρω κάτι το ξεχωριστό στην προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια για την αναγέννηση και αναβάθμιση του ιστορικού μας τόπου. Έτσι με βαθιά επίγνωση των οραμάτων του, ξεκίνησα με πολύ διάθεση το έργο των τοιχογραφιών. Για την ολοκλήρωση του εξωτερικού και εσωτερικού διακόσμου χρειάστηκαν 9 μήνες εργασίας μέσα στον ίδιο χώρο του ιστορικού κάστρου. Οι ίδιες οι τοιχογραφίες είναι εμπνευσμένες από εκκλησιαστικά διακοσμητικά της μεταβυζαντινής εκκλησίας της Κοίμησης Θεοτόκου Διδυμότειχου. Ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλαν στη δημιουργία της πινακοθήκης. Ιδιαίτερα ευχαριστώ το φίλο Δήμαρχο κ. Ευάγγελο Παπατσαρούχα που υλοποίησε το όνειρό μου να συμβάλω με τι δικές μου δυνάμεις στο πολιτιστικό ανέβασμα του τόπου που γεννήθηκα και ανατράφηκα.
«Με βαθειά επίγνωση του οράματος για αναγέννηση και αναβάθμιση του τόπου μας»

1 σχόλιο:

Ads Inside Post

Comments system

Disqus Shortname

Flickr User ID